17.4.2016

Yksinäinen voittaja ja 21 kilpailijaa – Formula 1 Shanghain osakilpailu

F1 Kiinan GP
SHANGHAI, CHINA - APRIL 17: Daniil Kvyat of Russia driving the (26) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB12 TAG Heuer on track during the Formula One Grand Prix of China at Shanghai International Circuit on April 17, 2016 in Shanghai, China. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Kiinan GP järjesti noin 15 kierrosta parasta Formulaa vuosiin, mutta lopulta edessä oli paluu kuluvan kauden arkeen.

Kiinaan saapunut F1-sirkus jatkoi alkukauden otteita. Mercedeksen Nico Rosberg hallitsi muutamaa alkukierrosta lukuun ottamatta koko kilpailua ylhäisessä yksinäisyydessään, mutta lopuista sijoituksista taisteltiin erittäin viihdyttävästi.

Ensimmäisen mutkan tärkeintä antia oli Ferrari-kuljettajien Sebastian Vettelin ja Kimi Räikkösen keskinäinen kolarointi, joka sotki varsinkin suomalaisen kisakuviot täysin. Myös teknisten murheiden takia viimeiseltä sijalta lähteneen Lewis Hamiltonin Mercedes sai kahakassa osumaa, joten kilpailun teemaksi muodostui Räikkösen ja Hamiltonin kiipeäminen takaisin pistesijoille. Lopulta Vettel, Räikkönen ja Hamilton saivat pelastettua mitä pelastettavissa oli, Ferrareiden ennättäessä lopulta sijoille 2. ja 5.

Ensimmäisten kierrosten romujen keräilyä varten radalle tuotiin turva-auto, jonka mahdollistamat varikkopysähdykset sotkivat ajojärjestystä entisestään. Sebastian Vettel osoitti erinomaista pelisilmää pysähdyksille saavuttaessa, sillä hän hyödynsi varikon sisääntuloväylälle syntyneen ruuhkan ohittamalla koko letkan, sääntöjen mukaisesti. Kilpailun alussa nähtiinkin poikkeuksellisen paljon ohituksia, tarjoten erinomaista viihdettä suomalaiseen sunnuntaiaamuun. Formula 1:lle tyypilliseen tapaan kilpailu asettautui harmaaksi suorittamiseksi kilpailun keskikolmanneksen ajaksi, jolloin tiimit korkeintaan pyrkivät hiomaan varikkostrategioitaan.

Viimeinen kolmannes tarjosi kuitenkin hienoja ajojahteja, kuten esimerkiksi vimmalla ohittelevan Räikkösen. Vastaavasti kuluneet renkaat kostautuivat lopussa niin hyytyneelle Hamiltonille kuin pistesijoille nipin napin itsensä puolustaneelle Valtteri Bottasille. Bottaksen kilpailun alamäki alkoi ensimmäisen mutkan ruuhkasta, josta toipuminen keskinkertaisella Williamsilla oli vaikea urakka. Kiinan GP:ssä ei ole yleensä nähty juuri keskeytyksiä ja niin tälläkin kertaa, sillä maaliin saapuivat kaikki kuljettajat.

Tallien välisistä voimasuhteista mainittakoon, että kauden erinomaisesti aloittanut yhdysvaltalainen Haas ei muutamaa nopeaa kierrosta lukuun ottamatta löytänyt alkukaudesta tuttua kisavauhtia, joten tuloksena masentavat sijoitukset 14. ja 19. Vastaavasti viime vuonna koko sarjasta lähtemisellä uhannut Red Bull antoi myrskyvaroituksen Mercedekselle ja Ferrarille. Lopulta kolmanneksi sijoittunut Daniil Kvjat yhdessä neljänneksi sijoittuneen Daniel Ricciardon kanssa osoittivat niin kilpailussa kuin aika-ajoissa, että punainen härkä on jälleen kilpailukunnossa.

Kilpailun jälkeen nähtiin hiukan erikoisempi kohtaus Sebastian Vettelin läksyttäessä Daniil Kvjatia ensimmäisen mutkan ajokäytöksestä. Saksalaiskuljettajan mielestä venäläiskuljettaja oli syöksynyt tilanteeseen "kuin torpedo", joten Vettelin ainoa vaihtoehto oli väistää ajolinjaa vaihtavaan Räikköseen, sotkien tämän kilpailu. Nuorempi Red Bull -kuljettaja totesi vain viileästi, että tämä on kilvanajoa ja me olemme molemmat palkintokorokkeella. Kvjatin tulkinta saikin monien sympatiat puolelleen.

Seuraavan kerran Formula 1:t kisaavat Venäjän Sotšissa kahden viikon kuluttua vappupäivänä.

Shanghain GP:n epäviralliset tulokset:

SijaKuljettajaTalli
1.Nico RosbergMercedes
2.Sebastian VettelFerrari
3.Daniil KvjatRed Bull
4.Daniel RicciardoRed Bull
5.Kimi RäikkönenFerrari
6.Felipe MassaWilliams
7.Lewis HamiltonMercedes
8.Max VerstappenToro Rosso
9.Carlos SainzToro Rosso
10.Valtteri BottasWilliams
11.Sergio PérezForce India
12.Fernando AlonsoMcLaren
13.Jenson ButtonMcLaren
14.Esteban GutiérrezHaas
15.Nico HülkenbergForce India
16.Marcus EricssonSauber
17.Kevin MagnussenRenault
18.Pascal WehrleinManor
19.Romain GrosjeanHaas
20.Felipe NasrSauber
21.Rio HaryantoManor
22.Jolyon PalmerRenault

Lähde: Formula 1, kuva: Red Bull / Mark Thompson, Getty Images

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat