21.5.2025

Koeajo: Dongfeng Nammi Box – nyt ei jää ikävä

Kuva Tuomas Rajala

Halvat sähköautot ovat tulleet hyökyaaltona Suomen automarkkinoille. Tällä kertaa asialla on Dongfeng.

Dongfeng kuuluu valtio-omisteisiin kiinalaisyhtiöihin, ja nyt jättivaltio haluaa valloittaa Euroopan pienellä Nammi Boxilla. Aivan yksinkertaista se ei tule olemaan, sillä nyt tuote ei aivan täytä odotuksia.

Nammi Box on muodollisesti pätevä sähköauto, joka näyttää vähän Minin ja Smartin sekoitukselta. Kiinnostavinta autossa on kuitenkin sen hinta. Halvimmillaan Dongfengin pikkuauto maksaa 24 900 euroa. Se on siis Suomen halvimpia sähköautoja. Tosin isommalla akkukoolla hinta nousee pari tonnia korkeammaksi.

Paperilla moni asia on kunnossa: WLTP:n mukaista toimintamatkaa on 310 km ja kulutus kohtuullinen 15,7 kWh sadalla kilometrillä. Totuus on kuitenkin hieman toinen, sillä realistinen sähkörange on kevätkelissä noin 250 km jos sitäkään.

Nammi Boxin akku on 42,3 kW, eli pitkälti vastaava kuin muissakin halpiskilpailijoissa. Lataus ei ole erityisen nopea, mutta tämän kokoisella akulla se ei ole suuri ongelma. Maksiminopeus on 60 kW, mikä kyllä toteutuu muutamassa plusasteessa hyvin. Sisäinen laturi on 6,6 kW.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paluu vaparimoottorien fiiliksiin

Kyseessä ei ole mikään tajuton tehotykki, sillä moottori tuottaa 95 hevosvoimaa ja 160 Nm. Etuvetoinen Nammi Box kiihtyy sataan 12,5 sekunnissa, eli suorituskykymielessä palataan turbottomien polttomoottoriautojen maailmaan.

Liittyminen rampista moottoritielle vaatii hieman ennakointia, mutta normaalin liikennevirran mukana autolla kyllä pysyy. Ohituksia ei maantievauhdeissa kannata suunnitella tekevänsä, sillä potku loppuu äkkiä kesken. Huippunopeus on 140 km /h, mikä on monella tapaa aivan riittävästi.

Hyvää ja huonoa

  • Näyttävä ulkomuoto
  • Tietoviihde varauksin
  • Kammottava ohjaustuntuma
  • Olematon suorituskyky
  • Kova kulutus
  • Onneton ilmastointi

Dongfeng on pienikokoinen kaupunkiauto viidelle kyytiläiselle. Sisätilat ovat yllättävän hyvät, mutta viidelle autoa ei oikeasti voi suositella kuin hätätapauksessa. Jos matka käy toimintasäteen rajamaille, kannattaa henkilömäärä rajata neljään.

Nammi Boxin ohjaamo on sinänsä aivan viihdyttävä tapaus. Penkkien ja ovipahvien verhoilu on harmaata timanttineulottua vinyyliä, ja lopputulos on hintaluokka huomioiden yllättävän nätti. Sisusta tuo mieleen feikit käsilaukut, sillä päällyste ei ole aitoa nahkaa.

Miellyttävä yksityiskohta on myös apukuskin edessä oleva hansikaslokero, joka ei ole perinteinen mariaanien hauta, vaan aika käyttökelpoinen lokero, joka liukuu apukuskille käteväksi telineeksi vaikkapa meikkausoperaation ajaksi.

Sisusta tuntuu muutenkin olevan suunniteltu feminiiniselle silmälle sopivaksi. Se on piristävä poikkeus muuten niin kovin tylsässä autoteollisuudessa.

Hyvä tietoviihde

Kun auto on kiinalainen, voi olettaa, että tietoviihdepuoleen on kiinnitetty erityistä huomiota, ja niin on myös Dongfengin kohdalla. Keskikonsolin näyttö on kookas, toimiva ja helppokäyttöinen. Samoin kontrollit. Auto tuo mieleen Smartin ja Volvon, sillä hallintalaitteet ja näytön graafiset kikkailut viittaavat Geelyn tuotteisiin.

Nammi Boxissa on monta positiivista seikkaa, mutta yksi kauheus, joka meinaa pilata ajokokemuksen lähes kokonaan. Ohjaustuntuma on suorastaan kammottava. Tuntuu siltä, että ohjausakseli on upotettu paksuun hunajaan, ja se on alkanut jo vähän jähmettyä. On oikeastaan häiritsevää miten nopeasti kummalliseen ohjaukseen tottuu, sillä koeajon lopulla asiaa ei enää edes huomaa.

Kummallisuuksien listalle on nostettava ilmastointilaite, jossa tuntuu kevätkelissä olevan tasan kaksi asentoa: on ja off. Se puhaltaa joko absoluuttisen nollapisteen lämpöistä ilmaa tai sitten lämmintä. Välimuotoa ei ole.

Nammi Boxissa on iso liuta turvallisuusvarusteita, ja niiden vuoksi auto piipittelee reippaanlaisesti. Kuskia varoitellaan ylinopeudesta, väsymyksestä ja huomion puutteesta. Onneksi järjestelmät saa kytkettyä pois helposti, joten ne eivät häiritse ajosuoritetta liikaa.

Auto pitää meteli itsestään muutenkin. Kun kuski kävelee pois auton luota, soittaa Nammi Box vastaavanlaisen kilkutuksen kuin ohjelmansa lopettanut pyykkikone. Pimputus on sen verran kovaääninen, että herkempi naapurusto herää öiseen soittoon. Onneksi äänimaailmaan saa kytkettyä pois, sillä se on suorastaan nolo asia.

Dongfeng todistaa oikeaksi vanhan sanonnan ”moni kakku päältä kaunis”, sillä ulkomuodoltaan pätevä auto on oikeasti aika ankea ajokokemus. Jos sitä vertaa vaikkapa Hyundai Insteriin, laatu on aivan eri tasolla.

Kiinalaisauton suurin ja melkein ainoa kilpailuvaltti onkin hinta. Ongelma vain on se, että Suomessa auton hinta on aivan järjettömän kallis, kun sitä vertaa kotimaahan Kiinaan. Siellä Nammi Box irtoaa alle kymppitonnilla, mikä olisi enemmän linjassa sen kanssa mitä auto tarjoaa.

Kun Suomessa hinta kohoaa samaan eurooppalaisten ja korealaisten valmistajien kanssa, on hyvin vaikeaa löytää syitä Nammi Boxin hankkimiselle. Ellei sitten halua olla erilainen nuori. Silloin valinta lienee perusteltu.

Dongfeng Nammi Box

SÄHKÖAUTO, etuveto

70 kW (95 hv), 160 Nm

Akku netto 40 kWh

Lataus Type 2: 6,6 kW (3 x 16 A)

CCS: 60 kW

WLTP-kulutus 12,9 kWh / 100 km

Toimintamatka 310 km

Suorituskyky 0–100 km/h 12,5 s

huippunopeus 140 km/h

Mitat

Pituus 4 020 mm

Leveys 1 810 mm

Korkeus 1 570 mm

Akseliväli 2 663 mm

Tavaratila 326 l

Omamassa 1 430 kg

Takuu ei tiedossa

Hinta alkaen 24 900€

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat