26.9.2017

Koeajo: kohennettu kansanmaasturi – Nissan Qashqai

Nissan Qashqai

Suomalaisten suosikki-SUV Nissan Qashqai parani paikoista, joissa se loisti ennen malliuudistustaankin. Hyvää: sisätilat, selkeä kojelauta, monipuolinen kokonaisuus. Huonoa: moottorin alavääntö, tahmea ohjauksen keskialue.

Nissan Qashqai on ollut pitkään Suomen ylivoimaisesti myydyin katumaasturi, ja betonoinut itsensä vankalle kakkossijalle myös kaikkien uusien henkilöautojen rekisteröintitilastoissa.

Nissan Qashqai

Nyt suosikki-SUV on rantautunut Suomeen uudistettuna painoksena. Ulkoapäin sen tunnistaa aiempaa trendikkäämmästä keulailmeestä, mutta myös pinnan alle on tehty täsmämuutoksia.

Nissan Qashqai

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyvät puolat uusiksi

Ennen faceliftiä Qashqain suosituin varustetaso on ollut kolmanneksi edullisin eli Acenta. Koeajoautomme oli 2 900 euroa kalliimpi Tekna, joka sijoittuu peräti seitsemän varustetason joukossa toiseksi tyyriimmäksi.

Nissan Qashqai

Sisällä tuntuvimpia eroja Acentaan ovat istuimet, jotka on muotoiltu uudelleen keskimmäisestä eli N-Connecta -tasosta lähtien. Tästä, ja sähkösäädöistä, huolimatta Teknan puolinahkaverhoiltu istuin tarjoaa lähinnä tavanomaisen mukavuuden.

Nissan Qashqai

Acentaan vastaavaa penkkiremonttia ei ole tehty, mutta siinäkin pehmusteiden kerrotaan olevan aiempaa kestävämpää sorttia.

Kuskin kannalta näkyvin kehityksen kohde on uusittu ohjauspyörä sirompine keskiöineen ja nappularyhmittymineen, jotka korvasivat aiemman ratin näppärät keinukytkimet. Uudet namiskat eivät ainakaan alkuun vaikuta yhtään selkeämmiltä.

Muuten ohjaamo on jokseenkin ennallaan, kiitos siitä – niin mittaristo, kojelaudan kosketusnäyttö kuin kaikki säätimet ovat niin selkeitä kuin olla voi.

Kehut kaakkoon

Qashqain ajettavuus ja melutaso olivat aikaisemminkin kelvolliset, mutta uudistuksessa juuri näihin kohtiin on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Niinpä meno on kohtuullisen hiljaista ja myös suuntavakaata.

Viimeksi mainittua tosin hieman heikentää jo ennen faceliftiä havaittu ohjauksen tahmeus, eli ratti ei palaudu halukkaasti keskiasentoonsa. Tämä piirre, jota kyllä kehutaan nyt parannetun, saa aikaan hieman ohjailun tarvetta muuten tanakassa autossa.

Nissan Qashqai

Ajomukavuuden osalta tekee mieli suositella Acentaa ja sen suomalaisteille sopivampia 17 tuuman pyöriä. Koeajoyksilössä Teknan vakiot 18-tuumaiset oli korvattu lisävarusteisilla 19-tuumaisilla rinkuloilla, mikä tuntuu pintakovuutena, ja myös melu lisääntyy.

Nissan Qashqai

Toinen kestomoite on tämän myydyimmän bensiinimoottorin huono alavääntö tyhjäkäynnin yläpuolella. Liikkeellelähdöt vaativat keskittymistä, ja pitkät välitykset aiheuttavat lisäksi sen, että alaspäinvaihdot ovat arkipäivää niin kadunkulmissa kuin maantien ylämäissäkin.

Ei Qashqai kuitenkaan laiska ole: kun pitkänhuiskean vaihdekepin avulla houkuttelee kierroksia peliin, auto liikahtaa jopa pirteästi. Ja löytyyhän mallistosta toki 1,6-litrainen 163 hevosvoiman kone kiivaimmille, kuten kaksi eritehoista dieseliäkin.

Silti samanlainen

Hyvät piirteet paremmiksi, vähemmän hyvät taas eivät ole aiemminkaan haitanneet kaupantekoa. Siinä Qashqain faceliftin filosofia lyhyesti. Kun hyvät sisätilat, muuntuva kontti ja neutraali olemus ovat säilyneet, suosion voi ennustaa edelleen jatkuvan.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Roman Razinkov

Lisätietoja: www.nissan.fi/qashqai

Nissan Qashqai DIG-T 115 Tekna

Hinta alkaen

28 890 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

30 482 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 197 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

85 kW (115 hv), 4500 r/min

Vääntö

190 Nm (2000 r/min)

Vääntö

190 Nm (2000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,6 s

Huippunopeus

185 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,6 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

129 g/km

Mitat

pituus 4394 mm, leveys 1806 mm, korkeus 1595 mm, akseliväli 2646 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat