23.4.2018

Koeajo: Lexus LS 500h on erilainen, mutta ensiluokkainen

Lexus LS 500h

Lexus LS 500h on auto, joka ei jätä kylmäksi – onneksi kokemuksen alla piilee ensiluokkainen auto. Hyvää: mukavuus, tilat, ajettavuus. Huonoa: ahdas tavaratila, yläkierroksilla karkea moottori, käyttöliittymät.

Vaikka uusi Lexus LS 500h näyttääkin varsin radikaalilta, ei se ole mitään verrattuna enismmäisen LS400-malliin vuodelta 1989.

Näin jälkikäteen se on helppo tuomita tavallisen konservatiiviseksi edustusautoksi. Oikeasti se oli varoitus. Se tuli tyhjästä, ja valtasi vailla historian taustatukea Yhdysvaltojen edustusautomarkkinat. Myöhemmät LS-sukupolvet ovat nojanneet samaan perusreseptiin, mutta yllätysmomentin puuttuessa kokemus on jäänyt pelkkään konservatiivisuuteen. LS on aina ollut mukava ja luotettava, mutta siitä on puuttunut persoonaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarkoituksella erilainen

Nyt Lexus on herännyt nelossukupolven vuosikymmenen kestäneestä valmistusunesta. Uusi viides LS näyttää matalalta, linjakkaalta ja valmiilta jakamaan mielipiteitä.

Keulamaski ja viirumaiset ajovalot vievät ajatukset heti häiriintyneen kauniiseen Lexus LC:hen, jonka perusrakenteen edustusauto jakaa. Coupé oli puutteistaan huolimatta yksi viime vuoden mielenkiintoisimpia tuttavuuksia. Rajun keulan jälkeen LS 500h:n muodot rauhoittuvat, kyljessä on juuri sopivasti pokkauksia, ettei katse ala harhailemaan 3125 millimetrisellä akselivälillä. Takaosaa hallitsevat hyvin viistosti laskeva katto, kevyet lokasuojien pullistukset. Viimeisellä puolella metrillä auto palaa aiempien edustus-Lexusten konservatiivisuuteen: takavalot ovat viimeisen päälle rauhoitettu versio LC:n jäntevistä viiruista.

Lexus LS 500h

Sisäisiä ristiriitoja

Sisätilat ovat ehtaa Lexusta, mutta eivät valitettavasti LC:ssä esiteltyä puhdaslinjaista japanilaista painosta – ainakaan investoimatta vajaata 20 000 euroa lasisomisteisiin ja käsin laskostettuihin oviverhoiluihin. Materiaalit ovat laadukkaita ja viimeistely moitteetonta, mutta kokonaisuudesta puuttuu näkemys. Miksi edustusauton mittaristokyhmyn täytyy olla urheilullisen pieni, ja sen päällä törröttävät ajonvakautuksen ja peräti viiden ajotilan ohjainnupit, kun samalla lukuisat istuinten hienosäädöt on jätetty tietoviihdejärjestelmän uumeniin kömpelöllä kosketuslevyllä hallittavaksi?

Vain japanilaiset voivat samaan aikaan kehittää autoon huippumonimutkaisen voimansiirron, joka yhdistää hybridijärjestelmän portaattoman voimanjakoyksikön neliportaiseen automaattivaihteistoon, mutta samaan aikaan paraatipaikalla paistavan keskinäytön karttailme on vuodelta 2008.

Lexus LS 500h
– Minkäslainen päivitys tehdään? Käännöskukkasista huolimatta istuin säätyy monipuolisesti.

Lopulta huippumukava

Onneksi Lexus palkitsee, kun käyttöliittymäkompuroinnista pääsee ylitse. Kun hierovan istuimen – oli se sitten edessä tai takana – saa säädettyä kohdalleen, on matkustusmukavuus ensiluokkainen. LS:ää valmistetaan ainoastaan pitkällä akselivälillä, ja Luxury-varustelun kasaan taittuvan etuistuimen ansiosta paraatipaikalla matkustaa Mercedes-Maybachiin verrattavassa väljyydessä. Jousitusmukavuus ja melutasokin vaikuttavat olevan ensiluokkaisella tasolla. Vain ajoittain terävimmät töyssyt tuntuvat värähdyttävän koko pyörää –  tosin koeajoautossa arvostelua haittaavat erikoisen koon johdosta katumaasturimallistosta lainatut talvirenkaat. Vain yläkierroksilla äänekkäästi sisälle kantautuvan V6-moottorin karkea käyntiääni rikkoo tunnelmaa.

Lexus LS 500h

Viihdettä takaistuimella tarjoavat arvokkaimpaan varustetasoon kuuluvat niskatukien näytöt, joihin mediaa voi syöttää Blu-Rayllä, HDMI:llä tai langattomasti Miracast-teknologialla, jota tosin Applen laitteet eivät tue, ja Androidistakin yhteensopivuus loppui 6.0-versioon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Auto teknologian alla

Se summaa paljon Lexus LS 500h:ta. Monet huipputekniset järjestelmät, kuten ajoavustimet, kamerajärjestelmät, tietoviihdejärjestelmä käyttöliittymineen, ovat kuin kymmenen vuoden takaa. Kaikki on kuitenkin paketoitu autoon, jonka ensiluokkainen mukavuus ulottuu ilmajousitukseen, joka nostaa autoa sisäänkäynnin helpottamiseksi ja korottaa turvavyön soljen kädenulottuville. Pehmeän jouheva ajettavuuskin venyy tarvittaessa kaikkeen vaivattomasta kaupunkipyörittelystä urheilulliseen mutka-ajoon.

Lexus LS 500h, alkaen 139 457 euroa, ei ehkä tarjoa saksalaisten vastineiden ihastuttavaa ensivaikutelmaa, mutta he, jotka eivät liiaksi perusta tietoviihdejärjestelmien kaltaisista tekniikoista, saavat siitä alun ristiriitojen jälkeen ensiluokkaisen auton.

Lexus LS 500h

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Lexus LS 500h Luxury AWD

Hinta alkaen

187 206 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

191 835 €

Moottori

Hybridi, bensiinimoottori 3456 cm³, 6 sylinteriä, portaaton automaattivaihteisto ja 4-vaihteinen automaatti, neliveto

Teho

220 kW (299 hv), 6600 r/min

Teho

132 kW

Hybridijärjestelmän yhteisteho

264 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,5 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 7,1 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

161 g/km

Mitat

pituus 5235 mm, leveys 1900 mm, korkeus 1460 mm, akseliväli 3125 mm

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat