27.1.2021

Koeajo: Opel Insignia muistuttaa kasvojenkohennuksen jälkeenkin siitä, mistä malli on alun perin kotoisin

Opel Insignia GSi

Opel Insignia -facelift on niin huomaamaton, että koko malli tuntuu jo perinteeltä. Hyvää: mukavuus, perinteisyys, tyyli. Huonoa: GSi ei lunasta lupauksiaan, sähköistetyn voimalinjan puute.

Vaikka uudet tuulet puhaltavat saksalaismerkin mallistossa, jaksaa Opel Insignia vielä muistuttaa menneistä. PSA-ryhmä ennätti jo fuusioitua Fiat Chrysler Automobilesin kanssa Stellantis-nimiseksi autojätiksi, mutta General Motorsin aikana esitelty toisen polven Insignia sen kuin porskuttaa.

Opel Insignia GSi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi hymy

Insignian facelift on juuri sitä, kasvojenkohotus. Keulalla maskia on virkistetty ja sen leveämpi “hymy” on tuotu lähemmäs led-päiväajovalojen vastaavaa virnistystä. Tietääkö Insignia jotain, mitä me emme? Ainakin etumaski voidaan nyt sulkea aerodynaamisuuden nimissä. Takana linjamuutokset ovat vieläkin varovaisempia.

Opel Insignia GSi

Muuten luvassa on lähinnä varuste- ja voimalinjaviilauksia. Mukautuvat led-valot kuuluvat jo hinnat alkaen- eli Innovation Plus -tasoon, ja ulkonäköä voi piristää vaikkapa GS Line -ulkonäköpaketilla.

Opel Insignia GSi

Multimedia Navi Pro -järjestelmä on vakiona, ja tarjoaa navigoinnin lisäksi älypuhelinyhteensopivuudet Apple- ja Android -puhelimien kanssa. Tärkeimmät ajoavustimet kuuluvat vakiovarusteisiin, ja valinnaisten lista sisältää esimerkiksi risteävän liikenteen varoitusjärjestelmän.

Opel Insignia GSi

Jo sangen kattavasti varusteltujen perusmallien hinnat alkavat 32 390 euron 120 hevosvoiman dieselillä.

Tutut jutut

Nelivetoiset Insigniat ovat saaneet uuden Twinster-nelivedon, jossa taka-akselin tasauspyörästö on korvattu kahdella monilevykytkimellä, mikä puolestaan antaa mahdollisuuden hallita voimanjakoa takarenkaiden välillä. Lisäksi mallistoon on lisätty uudet automaattivaihteistot. Bensiinimoottoreiden kohdalla pykäliä löytyy jopa yhdeksän.

Opel Insignia GSi

Koeajettu malliston huippuversio GSi tuotiin Insignia-perheeseen muutama vuosi sitten vanhempien Opel GSi -mallien hengessä. Bensiinimoottorin suoritusarvot ovat 230 hevosvoimaa ja 350 newtonmetriä.

Opel Insignia GSi

Muutoksista huolimatta Insignia GSi ei ole vieläkään erityisen irrottelevaa sorttia. Uusikin automaattivaihteisto on perinyt edeltäjänsä vanhahtavan tuntuman, jossa vaihtotapahtumissa tärkeintä on pehmeys terävyyden sijaan. Onneksi käyttökelpoista voimaa ja matkustusmukavuutta riittää. Molemmat ominaisuudet tosin löytyvät jo malliston muistakin versioista, joten GSi:n oma taika ei vieläkään astu esiin.

Opel Insignia GSi

Toisaalta Opelille täytyy antaa kunniamaininta makean ruskean nahkaverhoilun ja hierovien sporttipenkkien yhdistelmästä. Insignian sisusta on parhaimmillaan mainio herrankukkaro, josta ei tee mieli poistua edes keskinkertaisessa määränpäässä.

Mitä seuraavaksi?

Toisen polven Insignian mallikaari kääntyy faceliftin myötä loppupuoliskoa kohti. Astra ja Insignia ovat GM-ajan malliston viimeiset kivijalat, ja niiden korvautuminen PSA-ryhmän todennäköisesti EMP2-pohjalevyyn perustuvilla autoilla antaa vielä odottaa itseään. Kysymys kuuluu myös, mutkistuuko tilanne Stellantis-fuusion myötä, kun samoille mallistoapajille tulevat FCA:n merkit?

Opel Insignia GSi

Siihen asti Opel Insignia on ennallaan juuri sellaisena sen muistimme. Perinteisiä isoja sedaneita ja farmareita etsiville kyseessä on erinomainen vaihtoehto.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Opel Insignia GSi Grand Sport 230 Turbo A AWD

Hinta alkaen

49 395 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

60 264 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 998 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 9-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

169 kW (230 hv), 5000 r/min

Vääntö

350 Nm (1500–4000 r/min)

Vääntö

350 Nm (1500–4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,4 s

Huippunopeus

237 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 7,9 (yhd.)

CO2-päästöt

191 g/km

Mitat

pituus 4910 mm, leveys 1941 mm, korkeus 1455 mm, akseliväli 2829 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuota / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat