20.3.2017

Koeajo: ranskalaisella tyylillä – Peugeot 3008

Peugeot 3008

Peugeot 3008 erottuu joukosta tyylikkäällä sisustuksellaan. Hyvää: runsaat tilat, mukavuus, varustelu, ketteryys. Huonoa: kevyt ohjaus, ei nelivetomahdollisuutta.

Äkkiseltään voisi ajatella, että niin ranskalaiset autonostajat kuin valmistajatkin ovat olleet vastahakoisia muualla suosittuja kaupunkimaastureita kohtaan. Sikäläiset tehtaat ovat sinnitelleet erilaisten yhteistyömallien avulla, Renault Nissanin ja PSA Mitsubishin kanssa.

Peugeot 3008

Mutta ranskalaisethan ovat itse asiassa keksineet koko autoluokan jo aikaa sitten, nelivetoinen Tipparellu, Peugeot 504 Dangel ja Simca Matra Rancho tulevat ensimmäisenä mieleen. Ne vain olivat aikaansa huimasti edellä, eivätkä muodostuneet myyntimenestyksiksi.

Kun sitten Nissan Qashqai esiteltiin paljon myöhemmin, ranskalaiset varmaan naureskelivat todeten kokeilleensa tuotakin jo. Viimeistään myyntitilastot ovat hyydyttäneet hymyn.

Peugeot 3008

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Runsaat tilat

Nyt ranskalaiset ovat ilmeisesti tulleet johtopäätökseen, etteivät citymaasturit olekaan mikään ohimenevä trendi. Kasvavasta markkinasta on saatava oma osuutensa. Peugeot on ratkaissut asian helpolla tavalla, Citroën Picasso -tila-auton kanssa samalle perusrakenteelle on tehty ulkonäöltään maasturimaisempi kori ja perässä seuraa Grand Picasson sisar seitsemänpaikkainen Peugeot 5008.

Peugeot 3008

Kummassakaan nelivetomahdollisuutta ei ole tarjolla lainkaan eikä muutakaan maasturiin yhdistettävää järeyttä.

Tilaa on kuitenkin runsaasti, ja keveys tuo suorituskykyä ja taloudellisuutta. Eivätkä asiakkaat kuitenkaan haluaisi maksaa nelivedosta tai maasto-ominaisuuksista, rotevampi ulkonäkö riittää. Keskikokoluokan kaupunkimaastureista kolme neljästä on etuvetoisia.

Peugeot 3008

Tyylikäs sisustus

Peugeot 3008 on täsmäisku juuri tähän myydyimpään kokoluokkaan. Kooltaan ja hinnaltaan se osuu muun muassa Nissan Qashqain, Misubishi ASX:n, Honda H-RV:n ja Seat Atecan tontille.

Peugeot 3008

Kuluttajalla riittää valinnanvaraa. Peugeot erottuu muusta joukosta tyylikkäällä sisustuksellaan, erityisesti kalleimmilla versioillaan. Koeajetun Alluren lasikatto ja vaalea verhous tuovat valoisuutta ja avaruutta.

Peugeot 3008

Kangaspinnat jatkuvat ovista kojelautaan ja nahkaosat tuovat laaduntuntua. Kojelaudan muodot ovat lennokkaat ja linjoiltaan selkeät.

Peugeot 3008

Nappularivistöjen ja kosketusnäytön käyttö ei ole aivan yhtä selkeää, mutta toimintoja oppii käyttämään nopeasti haluamallaan tavalla, joko ratin napeista tai kosketusnäytöstä.

Peugeot 3008

Muhkea keskikonsoli eristää kuskin ja apparin omiin looseihinsa sekä pitää sisällään valtavan säilytystilan.

Peugeot 3008

Leppoisaa matkantekoa

Mittaristo muuntuu kuskin toiveiden mukaan vaikkapa kartaksi. Erikoisinta on mittariston sijoitus ratin kehän yläpuolelle muiden Peugeotien tapaan. Siihen kuitenkin tottuu nopeasti ja useimmille ajoasennostakin tulee tällöin mainio.

Peugeot 3008

Pieni kahdeksankulmainen ratti ei oikein istu käteen ja yhdessä herkän kevyen tehostuksen kanssa ajamisesta tulee helposti yliohjaavan haparoivaa. Muutoin luvassa on leppoisaa menoa niin mukavan jousituksen kuin onnistuneen äänieristyksenkin puolesta.

Peugeot 3008

Vaivattomaan ajoon sopii myös koeajetun version 1,6-litrainen diesel, jonka yhteistyö uuden kuusivaihteisen automaatin kanssa on saumatonta ja tehokasta. Ripeät lähdöt vaativat pikkumoottorin huudattamista, mutta ääni ei kantaudu sisälle asti. Jos moottoria ei revittele kovin taajaan, kulutus pysyy viiden litran tuntumassa.

Teksti: Petri Munukka Kuvat: Roman Razinkov

Lisätietoja: www.peugeot.fi/uusi3008

Peugeot 3008 Allure BlueHDI 120

Hinta alkaen

23 702 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

32 318 €

Moottori

Dieselmoottori 1 560 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

88 kW (120 hv), 3500 r/min

Vääntö

300 Nm (1750 r/min)

Vääntö

300 Nm (1750 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,6 s

Huippunopeus

185 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,2 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

108 g/km

Mitat

pituus 4447 mm, leveys 1841 mm, korkeus 1624 mm, akseliväli 2675 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat