11.11.2015

Koeajo: kevyempi Mazda MX-5

Laihdutuskuuri vie ajokokemuksen 25 vuoden taakse. Hyvää: ajamisen hauskuus, moottori, kangaskaton toiminta. Huonoa: ohjaamon tyköistuvuus, hivenen kallis.

Uusi Mazda MX-5 on kuin teräväpiirtojulkaisu vanhasta suosikkielokuvasta. Tutut kohtaukset ja näyttelijät ovat mukana, mutta suttuinen video on korvattu digitaalisella teräväpiirrolla.

Kunnia kuuluu keveydelle. 1,5-litrainen perusmalli painaa 975 kiloa eli vain 15 kiloa vuoden 1989 alkuperäistä enemmän. Koeajettu 160 hevosvoimainen kaksilitrainen heilauttaa vaa’an tasan tuhanteen kiloon.

Vertailun vuoksi: 156 hevosvoimainen BMW Z4 sDrive18i painaa 1470 kilogrammaa. Lisäkilot eivät selity saksalaisen aukeavalla metallikatolla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Karvalakin kaipuu

Varustelu on enemmän kuin riittävä: nahkaverhoilu, kaistavahti, katveavustin ynnä muuta. Vähempikin riittäisi: herkkujen vuoksi edullisin MX-5 maksaa 34 977 euroa. Todellista hinnat alkaen -mallia jää kaipaamaan.

Sisäilme on laadukas. Tunnelman viimeistelevät ovien korinväriset paneelit, jotka jatkavat konepellin kyhmyjä ohjaamon reunoille. Ikävä kyllä hansikaslokero on korvattu istuimien selkänojien välisellä lokerolla.

Keskimittainen istuu autoon kuin jalka hyvään kenkään, mutta ylimääräistä tilaa ei ole. Pidemmillä voi olla tukalaa. Kaasujalan polvelle kaipaisi pehmustetta, sillä polvi tapaa vaihteistotunnelia jatkuvasti.

Ajoasennon säätämiseen Mazda tarjoaa huonot eväät: ohjauspyörä ei säädy etäisyyssuunnassa, ja vain istuimen etuosan korkeutta voi säätää. Nyt MX-5:ssä on pakko istua turhan korkealla.

Onneksi käsikäyttöisen kangaskaton avaaminen tai sulkeminen onnistuu kuljettajan paikalta muutamassa sekunnissa.

Mutkissa keveys palkitaan

MX-5:n liikkeissä aistii nykyautolle harvinaista herkkyyttä. Suunnanmuutokset ovat nopeita, ja töyssyt ylittyvät kevyesti. Peruskäytös on yliohjaavaa, mutta turvallisella, leikkisällä tavalla. Alkuperäisen MX-5:n tavoin uutuuden ratissa kuljettaja tuntee olevansa ajamisen keskipisteessä – eikö juuri se ole urheiluauton tarkoitus?

Fiilistä vahvistaa välittömän napakka ja sulavatoiminen vaihteensiirto – kenties yksi parhaista, mitä henkilöautoon on koskaan asennettu. Kierrosherkkä moottori viimeistelee nautinnolliset välikaasut.

Vapaastihengittävän moottorin hyvän alaväännön ansiosta eteneminen on vaivatonta kierrosalueen alusta asti. Reippaasta kaasunkäytöstä huolimatta koeajokulutus pysyy 7,2 litrassa sadalla kilometrillä.

Vaikka mutkien kanttailu on suurta hupia, eivät ajo-ominaisuudet ole moitteettomat. Ohjaus on nopea ja johdonmukainen, mutta syventävät nyanssit loistavat poissaolollaan.

Rohkea lopputulos

Vauhdin kasvaessa alustalta toivoisi jämäkämpää toimintaa. Kallistelut kasvavat, ja rajojen lähestyessä taka-akselin käytös muuttuu pehmeäksi. Mukavuuden ja ajettavuuden välille on tehty kompromissi. Jämäkämmin toimivaa iskunvaimennusta haluavat investoivat Bilsteinin urheilualustalla varustettuun Luxury Sport -versioon.

Mazda on tehnyt rohkean teon viedessään MX-5:n aiempaa puristisempaan suuntaan. Lopputulos on auto, joka pienistä moitteista huolimatta osuu suoraan urheiluautoharrastajien sydämeen. Mazda on tehnyt upeaa työtä – ja MX-5 pitänee paikkansa maailman myydyimpänä urheiluautona.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Mazda MX-5 2.0 SKYACTIV-G Premium Sport

Hinta alkaen

38 552 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 998 cm³, 4 sylinteriä, 6-v. manuaalivaihteisto, takaveto.

Teho

118 kW (160 hv), 6000 r/min

Vääntö

200 Nm (4600 r/min)

Vääntö

200 Nm (4600 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,3 s

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,9 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

161 g/km

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat