Mainos

Kumppaniartikkeli Korkovartija.fi 12.3.2021

Autolaina kannattaa vertailla huolellisesti

Auton hankinta tai vaihto edessä? Lue siinä tapauksessa ensin tämä artikkeli, niin tiedät millä tasolla autolainojen korot liikkuvat alkuvuonna 2021.

Taloussivusto Korkovartija.fi tutki alkuvuonna 2021 autolainojen hintoja keräämällä korkotietoja 17 pankin, rahoituslaitoksen ja autoliikkeen sivustoilta. Vertailussa laitettiin autolainat järjestykseen todellisella vuosikorolla mitattuna.

Taulukoiduista tiedoista voi kuitenkin tutkia eri pankkien vaihtoehtoja minkä tahansa yksittäisen kustannuksen, kuten avausmaksun perusteella. Todellinen vuosikorko on lainavertailun paras mittari, sillä se huomioi nimelliskoron lisäksi kaikki muutkin kulut, kuten lainan avausmaksun ja kuukausittaiset laskutuspalkkiot.

Vaikka uusien autojen myynti laski viime vuonna, käytettyjen autojen myynti nousi hieman suhteessa aikaisempaan vertailuvuoteen. Tänäkin vuonna sadat tuhannet autot tulevat vaihtamaan omistajaa.

Katso siis alta tuoreen autolainavertailun tärkeimmät löydökset, niin voit tehdä viisaita valintoja oman autohankintasi rahoittamisessa.

Halvin autolaina löytyi perinteisestä pankista

Selvityksessä vertailtiin 10 000 euron autolainan korkoja ja kuluja viiden vuoden maksuajalla.

Vertailussa käytettiin pankkien ja rahoituslaitosten ilmoittamia lakisääteisiä korkoesimerkkejä ja niiden alimpia sekä korkeimpia mahdollisia arvoja.

 • Pienin takaisin maksettava kokonaissumma oli 11 480 euroa
 • Suurin takaisin maksettava kokonaissumma oli 16 796 euroa
 • Eri kalleimman ja halvimman lainan välillä oli 5315 euroa (46,3 %)
 • Matalin todellinen vuosikorko löytyi Aktiasta (5,71 %)
 • Korkein todellinen vuosikorko oli 25,16 %
 • Pienin kuukausierä oli 190,3 euroa
 • Suurin kuukausierä oli 277,4 euroa
 • Ulkomaisista nettipankeista matalimmat korot sai norjalaisilta pankeilta

S-pankki oli kivijalkapankkien kallein (keskimääräisellä korkotarjouksella mitattuna)

Huomioitavaa on, että kaikkien lainojen – myös autolainojen – vertailussa tulee muistaa lainatarjousten yksilöllisyys. Luottolaitosten tulee ilmoittaa korkoskaala, jonka

puitteissa asiakkaille tarjotaan lainaa. Lopullinen lainatarjous tehdään aina jokaisen asiakkaan kohdalla yksilölliseen luottokelpoisuusanalyysiin perustuen.

Tarjottuun korkoon vaikuttavat muun muassa lainanhakijan ikä, työsuhteen muoto, kuukausitulojen määrä, aikaisemmat lainat ja jopa siviilisääty.

Vinkit autolainan kilpailuttamisesta kiinnostuneille

Seuraavaksi muutamia vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä seuraavan kerran, kun autolainojen vertailu tai kilpailuttaminen tulee ajankohtaiseksi.

 1. Oma pankkisi ei välttämättä ole paras autolainan tarjoaja, joten vertaile useita vaihtoehtoja. Moni turvautuu siihen tuttuun kivijalkapankkiin, jonne oma palkka kuukausittain maksetaan. Vain harvoin sama pankki tarjoaa edullisimman autolainan.
 2. Älä anna nimelliskoroille paljoakaan painoarvoa, vaan tee päätökset todelliseen vuosikorkoon perustuen.
 3. Ole tarkkana autoliikkeiden tarjoamien osamaksujen kanssa. Autoliikkeet järjestävät erilaisia korkokampanjoita, ja joskus ne voivatkin olla hyviä. Toisinaan taas markkinointi on vähintäänkin kyseenalaista. Matalalla nimelliskorolla mainostettuun osamaksuun saattaa esimerkiksi sisältyä valtava avausmaksu ja korkeat kuukausittaiset laskutuspalkkiot.
 4. Hyödynnä autolaina vertailussa ilmaisia lainankilpailutuspalveluita, jotka pyytävät tarjouksia useista pankeista. Säästät näin sekä rahaa että aikaa.
 5. Muista, että pieni kuukausierä ei välttämättä tarkoita edullista lainaa. Kuukausierän määrään vaikuttaa olennaisesti myös laina-aika. Mitä pidempi laina-aika, sitä matalampi kuukausierä. Pitkä takaisinmaksuaika kuitenkin nostaa lainan kokonaiskustannuksia, koska korkokulut kertaantuvat usealle vuodelle.
 6. Mitoita autolaina omaan talouteesi sopivaksi. Autolainaa ottaessa katsotaan monesti vain kuukausilyhennyksen määrää, vaikka huomioi kannattaisi kiinnittää lainan kokonaiskuluihin ja sen vaikutukseen omaan talouteen. Mitoita autolaina niin, että voit helposti maksaa lyhennykset myös tiukemmassa taloudellisessa tilanteessa.
 7. Huomioi, että uudemman auton arvo voi laskea nopeammin kuin lainasi lyhenee. Tämä on syytä pitää mielessä, jottei seuraavan autonvaihdon yhteydessä tule ikäviä yllätyksiä (velkaa on enemmän kuin auton jälleenmyyntiarvo).

Autoilun kustannukset ovat tunnetusti korkeita Suomessa. Mikäli auton hankintaa varten ottaa lainaa, sen korko- ja muut kustannukset voivat muodostaa suuren osan kaikista auton kokonaiskuluista.

Ihmisillä on tapana aliarvioida autoilun kustannuksia ja jättää autolainat vertailematta. Autoilun ollessa yksi kotitalouden suurimmista kuluista asumisen ohella, kulutietoisuus olisi erittäin suotavaa.

Tietoa selvityksen tehneestä sivustosta

Korkovartijan avulla voi tutkia erilaisia lainavaihtoehtoja niin autolainojen kuin muidenkin luottotyyppien osalta. Sivuston toimintaperiaate on tarjota ilmaisia vertailuja ja oppaita kuluttajille omassa taloudessa tehtävien päätösten tueksi.

Sivustolla voi lukea arvosteluita pankeista, netin rahoituslaitoksista, ja lainankilpailuttajista. Korkovartija ei itse myönnä ollenkaan lainaa, vaan ainoastaan vertailee niitä tarjoavia rahoitusalan toimijoita.

Kuluttaja voi hyötyä sivuston sisällöstä esimerkiksi silloin, kun lainojen yhdistely, kilpailuttaminen tai ennenaikainen takaisinmaksu tulee ajankohtaiseksi.

Jaa artikkeli
Mainos