Liikenne Liikenneturvallisuus 20.12.2022

Ajoita autoilusi: näillä vinkein vältät jouluruuhkat!

Tänä vuonna joulunajan liikenne ajoittuu pääosin vain muutamalle päivälle, joten ajoittaisiin jonoutumisiin on syytä varautua.

Joululoma on tänä vuonna monelle meistä lyhyt johtuen joulupyhien sijoittumisesta viikonloppuun. Samalla myös joulunajan liikenne ajoittuu pääosin vain muutamalle päivälle, joten ajoittaisiin jonoutumisiin on syytä varautua, muistuttaa Fintraffic.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen joulunajan liikenne-ennusteiden mukaan menoliikenne alkaa pääteillämme näkyä jo torstaina 22.12, jolloin liikenne vilkastuu normaalista.

Vilkkainta menoliikenteessä on kuitenkin vasta aatonaattona perjantaina 23.12, jolloin liikenteen huipputunnit ajoittuvat kello 12–18 väliselle ajalle, pohjoisessa huipputuntien jatkuessa myöhempäänkin.

Liikenne on vilkkainta valtatiellä 3 välillä Helsinki–Tampere ja valtatiellä 4 välillä Helsinki–Heinola.

Paluu alkaa sunnuntailta

Paluuliikenne alkaa sunnuntaina 25.12. iltapäivästä. Viikonloppuna liikennettä on maltillisesti ja liikennemäärät eivät yllä normaalin arkipäivän liikennemääriin.

Paluuliikenteen vilkkain päivä on maanantai 26.12. Tällöin liikenne on vilkkainta valtateillä 3 ja 4 etelän suuntaan sekä valtatiellä 9 välillä Orivesi–Tampere.

Pahoilta ruuhkilta vältyttäneen

– Vilkasliikenteisimmillä tieosuuksilla kannattaa varautua, että liikenne on ajoittain jonoutunutta etenkin joulun menoliikenteessä. Pahoja ruuhkia tuskin kuitenkaan syntyy, sillä liikennemäärät ovat perinteisesti joululiikenteessä olleet pienempiä kuin esimerkiksi juhannuksena, Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki arvioi.

Joulupyhien ajoittuessa viikonloppuun osa jäänee joulunviettoon myös kotiin.

– Matkaa suunnitellessa muistaa kannattaa, että jouluna liikenteeseen vaikuttaa kaikkein merkittävimmin vallitseva keli- ja säätilanne. Tämän hetken ennusteiden mukaan kelitilanne on jouluna osassa maata vaikea, Sauramäki muistuttaa.

Oman ajoreitin liikenneolosuhteet voi tarkistaa Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta, josta näkee hyvin esimerkiksi vallitsevat liikenne- ja ajo-olosuhteet.

Sääennusteet ja voimassa olevat kelivaroitukset löytyvät kootusti Ilmatieteen laitoksen kotisivuilta.

Ollos huoleti, poliisi valveil on

Yhtä varmaa kuin on joulun tulo, on se, että poliisi valvoo joulun meno- ja paluuliikennettä koko maassa. Poliisi kertoo kiinnittävänsä huomiota etenkin ajonopeuksiin, ajotaparikkeisiin ja rattijuopumukseen.

– Kiireettömyys, rauhoittuminen jouluun ja lähimmäisenrakkaus kannattaa varata jo ajomatkalle eikä säästää vasta perille, sillä silloin matkakin on jo osa lomaa, poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta esittää toiveensa.

Liikenteessä se tarkoittaa Katajiston mukaan tilanteiden ennakointia, turhien ohitusten välttämistä sekä muiden tiellä liikkujien huomioimista ja esimerkiksi tien antamista, jos edessä ei näy ketään ja taustapeilissä näkyy pitkä jono.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa ratin takaisesta ajokunnosta.

– Anna itsellesi aikaa levätä ja lähde ajamaan vain virkeänä. Jos vain mahdollista, niin ajoita ajomatkat valoisaan aikaan – huomioi myös, että iän karttuessa silmien kyky sopeutua hämärään samalla usein heikkenee, Traficomin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari toteaa.

Parkkarin mukaan kuskin on syytä muistaa riittävät ajotauot, jotta kuski jaksaa keskittyä ajamiseen.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli