Pysähtymismatka_Liikenneturva

Liikenne Uutinen 29.1.2017

Miten alusta ja nopeus vaikuttavat pysähtymismatkaan – kokeile itse!

Tätä Liikenneturvan yksinkertaista testiä olisi jokaisen autoilijan syytä nakuttaa kertauksen vuoksi vaikka kotisohvalla. Pysähtymismatka maantienopeudesta lumisella tiellä on yllättävän pitkä.

Liikenneturvan julkaisema yksinkertainen testi auttaa palauttamaan mieleen autoilun perusasioista pysähtymismatkan. Ja varsinkin sen, miten ajoneuvon nopeus ja renkaiden alla oleva alusta vaikuttavat pysähtymiseen edellyttämään matkaan. Testissä olosuhde valitaan hiiren klikkauksella. Samoin ajettava nopeus. Sen jälkeen jatko on muutamasta klikkauksesta kiinni.

Talvikeli ja tavallinen nopeus – yhdistelmä yllättää

Koemielessä valittu yhdistelmä kuvaa talvikeliä parhaimmillaan, eli luminen tie ja vauhtia tasan sata kilometriä tunnissa. Ei kovin kummoinen yhdistelmä, pikemminkin normaali talvipäivä ja liikennenopeus moottoritiellä. Mutta tulokset saattavat yllättää.

Pysähtymismatka_Liikenneturva

Parin sekunnin reaktioajan puitteissa auto kiitää eteenpäin jo 28 metriä. Jarrutuksen aloittamisen jälkeen kuluu peräti kymmenen pitkää sekuntia ennen kuin auto pysähtyy. Sinä aikana auto etenee peräti 129 metriä.

Jos jarrutuksen aiheuttava este on havaintohetkellä yli 156 metrin päässä, nostattaa jarrutus vain sykettä. Jos este on lähempänä, rytisee pelti ja huonoja uutisia saattaa syntyä enemmänkin.

Tällä testillä liikennetilanteiden realiteetteja voi kokeilla kotisohvallla ilman riskin häivää. Ei liene kuljettajaa, jolle pieni kertaus ei olisi poikaa. Todellisessa liikennetilanteessa ei yllättymisestä nimittäin ole juuri apua, mutta ennakoinnilla saattaa välttää koko tilanteeseen joutumisen.

Lähde ja kuvitus: Liikenneturva

Jaa artikkeli