Autovero laskee välittömästi

Liikenne Uutinen 8.1.2019

Autoilija, onko näkökykysi kunnossa?

Huono näkö pidentää reaktioaikaa ja kontrastinäön ongelmat vaikeuttavat tien ja lumipenkan rajan hahmottumista.

Autoilija, jolla on erinomainen näkö, erottaa tienviittojen kirjaimet tarkasti yli 150 metrin etäisyydeltä.

Autoilijalla on 80 kilometrin tuntinopeudella seitsemän sekuntia aikaa reagoida. B-ajokortin edellyttämällä vähimmäisnäöntarkkuudella kirjaimet erottuvat vasta 60 metrin päästä, jolloin reaktioaikaa jää alle kolme sekuntia.

Valkoinen maisema hankaloittaa

Keskitalvella lumesta valkoinen maisema hankaloittaa havaintojen tekemistä – etenkin jos autoilijan kontrastinäkökyvyssä on ongelmia.

– Kontrastinäkö eli kyky erottaa eri sävyjä toisistaan, vaikuttaa erityisesti keskitalvella, kun maisema on valkoisena lumesta. Silloin tien ja lumipenkan rajan hahmottuminen voi olla vaikeaa, Instrumentariumin optikko Arto Karhunen taustoittaa.

Mistäs se siihen tupsahti?

Näkökentän laajuudella on silläkin merkittävää vaikutusta ajoturvallisuuteen.

– Jos näkökenttä on puutteellinen, voi autoilijoita, pyöräilijöitä tai jalankulkijoita ilmestyä yllättäen ikään kuin kuolleesta kulmasta.

Vastaantulijat häikäisevät

Yli kolmannes suomalaista pitää vaarallisimpana olosuhteena liikenteessä sitä, että on pilkkopimeää ja vastaantulevat valot häikäisevät. Tieto käy ilmi Instrumentariumin teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten kokemuksia erilaisista liikenneolosuhteista. Internethaastatteluina toteutettuun kyselyyn osallistui 1 003 vastaajaa, jotka olivat 18–69-vuotiaita silmälasien käyttäjiä.

– Pimeässä pupillin koko voi jopa tuplaantua, jotta silmään saadaan ohjattua mahdollisimman paljon valoa. Tässä tilanteessa vastaantulevan auton valot ovat kuin valonheitintykkejä. Pahimmillaan voi kestää jopa puoli tuntia ennen kuin silmät ja näkeminen palautuvat täysin ennalleen, Karhunen selittää.

Säännöllisesti tarkastuksiin

Näkö kannattaa tutkituttaa kahden–kolmen vuoden välein. Autoa ammatikseen ajavien olisi hyvä tutkituttaa näkö vuoden välein. Jos itse huomaa muutoksia omassa näkökyvyssä, on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Näössä tai silmälasilinsseissä on korjattavaa mikäli:

– Tienviittojen tekstit erottuvat niin myöhään, ettet ehdi reagoida.

– Lumisella kelillä tie ei erotu valkeasta penkasta.

– Muut liikenteessä kulkijat ilmestyvät sivuilta kuin tyhjästä eteen.

Lähde: Instrumentarium Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli