Liikenne Autoilu Liikennepolitiikka Uutinen 5.6.2023

Autoilijoiden etuja ajaville kansalaisaloitteille 184 000 allekirjoitusta

Eduskunnalle luovutettu polttoaineveron kohtuullistamista vaativa kansalaisaloite ylitti sadan tuhannen allekirjoituksen rajan jo reilussa viikossa.

Stop autoilijoiden kuritukselle! -liike luovutti eduskunnalle kaksi kansalaisaloitetta, joissa oli yhteensä 184 000 kannattajan allekirjoitus.

Polttoaineveron kohtuullistamista vaativa aloite ylitti sadan tuhannen allekirjoituksen rajan jo reilussa viikossa ja päätyi lopulta 132 000 allekirjoitukseen – joka on kansalaisaloitehistorian kolmanneksi eniten.

Rajana 50 000 allekirjoitusta

Kansalaisaloite yltää eduskunnan päätöksenteon rattaisiin, jos se ylittää 50 000 kannattajan rajan. Tämän rajan ylitti myös käyttövoimaveron eli kansanomaisemmin dieslveron poistoa ja samalla pakettiin olennaisesti kuuluvan dieselin alemman polttoaineverokannan korvaamista uudella biojakeluvelvoitetuella ehdottava aloite. Tämän aloitteen toteutuminen laiksi asti tarkoittaisi, että siirryttäisiin fossiilisen polttoaineen käytön tukemisesta biopolttoaineiden käytön tukemiseen.

Kansalaisliike arvioi, että molemmat aloitteet saavat huomiota lähetekeskustelussa eduskunnan suuressa salissa. Aloitteen puuhatahot uskovat, että aloitteilla on aitoa vaikutusta lainsäädäntötyöhön ja poliittisiin linjauksiin vaikkeivat ne menisikään sellaisenaan lävitse. Aloitteiden uskotaan vaikuttavan myös laajahkojen kansanjoukkojen esittäminä manifesteinä.

Liikkeen edustajat kävivät aloitteiden luovutustilaisuuden yhteydessä keskusteluja keskustan, kristillisdemokraattien, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajien kanssa.

Lisää dieselveroaloitteesta ja polttoaineveroaloitteesta.

”Mitta alkaa olla täynnä”

Aloitteiden takana oleva facebook-someryhmästä ponnistava kansanliike on kertomansa mukaan puoluepoliittisesti sitoutumaton 275 000 tavallisten kansalaisten muodostama yhteisö, jonka mukaan Suomessa moottoriajoneuvojen kokonaisverotus on kestämättömällä tasolla. Liike on järjestänyt muun muassa Torviprotesti-nimellä kulkevia mielenilmauksia.

Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen arvioi Moottorin artikkelissa vuoden 2021 protestiin liittyen, että ”mielenilmaisu kertoo omalta osaltaan autoilun merkityksestä tavallisille suomalaisille. Suomalaiset harvoin lähtevät barrikadeille, mutta nyt monen mitta alkaa olla täynnä.”

 

Yksi aloite käynnissä

Tolkkua päästövähennystavoitteisiin! -kansalaisaloite on käynnissä paraikaa. Tämän aloitteen perusteluissa todetaan, että vaikka liikenteen päästövähennykset ovatkin tavoiteltava asia, niin aikataulun tulee olla järkevä.

”Aikataulu ei saa olla sellainen, että siitä koituu kohtuutonta haittaa ja vaaditaan ennenaikaisesti muutoksia, joihin ei ole vielä kestäviä ratkaisuja. Sitä hiilineutraaliuden tavoiteaikataulu 2035 aiheuttaisi. Siksi ehdotamme siirtymistä Euroopan Unionin esittämään aikatauluun, jossa kyseinen vuosi on 2050.”

Tätä kirjoitettaessa aloite oli kerännyt liki 22 600 kannattajaa.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli