Liikenne Uutinen 27.10.2017

Autoliiton turvapalvelupäällikkö: Älä kokeile onnea kesärenkailla – osaamaton hinaus voi aiheuttaa mittavia lisävaurioita

Lumisade on työllistänyt Autoliiton tiepalvelua ympäri Suomen.

Torstaina Suomeen saapunut etutalvi tuli tuskin yllätyksenä. Mediassa puhuttiin lumisateesta taajaan. Autoilijoita varoteltiin ja kesärengaskuskeja kehotettiin jättämään auto kotiin. Kysyimme Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomalalta miten liikenne on eri puolilla Suomea sujunut.

– On kyllä ollut kova ryysis. Erityisesti ulosajoja on ollut pitkin Suomea. Onneksi valtaosa on ollut pieniä lipsahduksia, joissa on riittänyt auton hinaaminen takaisin tielle. Usein siitä on jatkettu suoraan renkaanvaihtoon, Luomala kertoo.

Eniten apua on tarvittu Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Myös pääkaupunkiseudun ympäryskunnissa on ollut ohjelmaa.

Jätä kesärenkaat kotiin

Mikäli auton alla pyörivät yhä kesärenkaat, kehottaa Luomala jättämään kulkuneuvon kotipihaan. Suurimmilla pääväylät saattavat osittain olla suolattu kesärengaskuntoon, mutta varma asiasta ei voi olla. Ja heti pääväylien ulkopuolella riski lumesta ja jäästä kasvaa huomattavasti.

– Lisäpalveluna Autoliiton 24 tunnin tiepalvelu voi tulla viemään auton turvallisesti hinausautolla renkaanvaihtoon. Tiepalvelu voi myös vaihtaa talvirenkaat asiakkaan kotipihassa. Nämä palvelut eivät kuitenkaan sisälly Autoliiton Plus -jäsenyyden hintaan, Luomala painottaa.

Väärä hinaus rikkoo auton

Pienen ulosajon sattuessa Luomala kehottaa kääntymään ammattilaisten apuun.

– Esimerkiksi traktorilla henkilöauton saa hinattua ojasta, mutta tällöin on riski vahingoittaa autoa lisää. Hinauslenkit on tarkoitettu vain suoraan vetoon. Jos autoa vetää väärästä kulmasta, on pahimmillaan riskinä korin runkoaisan vääntyminen, Luomala neuvoo.

Tiepalveluammattilainen kykenee myös tarkistamaan auton ajokelpoisuuden. Silloin matkaa voi jatkaa rauhallisin mielin – joko ehjällä autolla, tai sitten hinausauton kyydillä korjaamolle.

Jaa artikkeli