autokauppa

Liikenne Autoilu Uutinen 2.9.2023

Bensiini, diesel, sähkö, kaasu vai hybridi – mistä apu auton valintaan?

Autonvaihtajan pähkinä: tekniikka kehittyy yhä vähäpäästöisemmäksi, käyttövoimia riittää, mutta millä perustein oma autovalinta kannattaisi tehdä? Ja kuinka ennakoida autoilun kuluja?

Autoa vaihtavalla on käyttövoimia mistä valita.

On bensiiniin ja dieseliin perustuvia polttomoottoriautoja, on kaasuautoja, jotka kaasun ehdyttyä etenevät bensiinin voimin. Tarjolla on myös ladattavia hybridejä, joilla voi ajaa jopa merkittävän osan arkiajoista sähköllä ja on täyssähköautoja, joiden toimintamatkat ovat kohentuneet ja riittävät jo monelle ja moneen tarpeeseen.

Yksityisautoilijan henkilöauton valintaa vaikeuttaa yhtälö, jonka osasia ovat ainakin omat liikkumistarpeet, autoilun ennakoidut kustannukset ja omaan elämäntilanteeseen sekä ajatusmaailmaan soveltuva ajoneuvo. Punnintaan vaikuttavat myös haitalliset päästöt.

Siinä missä toiselle paljon ajavalle diesel on tutuin, fiksuin ja mieluisin vaihtoehto, on toiselle lähinnä kaupunkiympäristössä liikkuvalle täyssähkö se järkevin valinta.

Kotitalouden auton valinnassa painavat myös arkiset käyttötarpeet kuten perhekoko, auton tavaratilat ja muu kuljetuskyky, työ- ja asiointimatkojen pituudet, harrastusten vaatimukset ja moni muukin seikka, joista ihan vähäisin ei ole eri automallien ja -merkkien haluttavuus ja hintataso.

Ei ihan helppo valinta tehtäväksi – kiitos runsaiden vaihtoehtojen ja keskenään ristiriitaistenkin valintakriteerien arvottaminen.

Autokalkulaattori avittaa

Pähkinää voi alkaa pureksia perehtymällä vastikään päivitettyyn Autokalkulaattoriin, joka on henkilöautojen päästö- ja kustannuslaskuri. Sen avulla saa apua esimerkiksi pohdintaan mitä täyssähköautolla ajaminen maksaa tai onko kaasuauto vähäpäästöinen.

Henkilöautojen päästö- ja kustannuslaskurilla voi vertailla eri käyttövoimilla toimivien uusien henkilöautojen elinkaaripäästöjä ja hintaa. Autokalkulaattori pohjaa Suomen ilmastopaneelin tietoihin.

Omien tarpeiden mukaan

Autoa etsivä voi laskurin avulla määrittää muun muassa vuosittaiset ajokilometrit, valita vertailtavat autotyypit, käyttövoimat ja tältä pohjalta saada hankintapäätöksensä tueksi tietoa siitä, minkä suuruisiksi auton elinkaariset kasvihuonekaasupäästöt ja kustannukset muodostuvat.

Laskurista puhuttaessa on toki syytä muistaa, että sen antama tulos on aina vain suuntaa-antava, eikä voi koskaan pilkuntarkasti ennakoida arkiautoilua. Mikään laskuri ei voi tietää esimerkiksi eri liikennepolttoaineiden tulevaa hintakehitystä, autojen myyntihinnan muutoksia tai jonkin autotekniikan haavoittuvuutta yllättävien käyttö- ja korjauskulujen näkökulmasta.

chat-autokauppa

Autojen kyvyt kehittyvät vauhdilla

Traficomin asiantuntija Juulia Suikula perustelee, miksi juuri nyt oli otollista tuoreuttaa laskuri pohjatiedoiltaan.

– Henkilöautojen energia- ja päästötiedot muuttuvat melko nopeasti teknologian kehityksen ja käyttövoimien ympärillä tapahtuvien muutosten seurauksena. Esimerkiksi sähköntuotannon päästökerroin ja akkujen valmistuksen päästöt ovat kehittyneet viime vuosina odotettua nopeammin myönteiseen suuntaan, Suikula kertoo.

Laskurin lähtötietoja ja laskentakaavoja uudistettiin, jotta laskuri pysyy antamaan käyttäjille mahdollisemman luotettavaa tietoa. Aiempi versio laskurista ei ollut enää aivan ajan tasalla.

Uutta on rinnakkaislaskuri, jolla voi vertailla paketti- ja kuorma-autojen elinkaarisia päästöjä ja kustannuksia.

Onko laskuri luotettava?

Kaikki laskurit herättävät epäilevän Tuomaan. Kuinka luotettavaa tietoa laskuri antaa kansalaiselle, joka harkitsee auton hankintaa? Onko laskurin kertoma tulos eri käyttövoimien päästöistä aidosti ajan tasalla?

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin arvion mukaan laskurin avulla autojen päästö- ja kustannusvaikutuksia voidaan arvioida kansainvälisestikin vertaillen ainutlaatuisella tavalla.

Suikula kertoo, että laskuri tarjoaa tuoreimpiin tutkimuksiin ja tilastoihin pohjautuvaa tietoa.

–  Oletustietojen voidaan sanoa olevan tällä hetkellä niin ajan tasalla kuin mahdollista, ja oletustietoja on tarkoitus päivittää ajan kuluessa, kun tämä nähdään autojen tekniikan kehityksen myötä tarpeelliseksi. Kyseessä on usean tutkijan muodostama uusin mahdollinen konsensus, joka perustuu tuoreisiin lähteisiin, Suikula taustoittaa.

Hänen mukaansa laskurin toimivuutta lisää se, että käyttäjä voi itse muokata lähtötietoja oman tietämyksensä perusteella.

– Esimerkiksi polttoaineiden hintatiedot on asetettu toukokuussa 2022, mutta nämä käyttäjän on helppo päivittää laskuriin itse.

Ja jos haluaa perehtyä Autokalkulaattorin oletusarvoihin, on ne avattu laskurin käyttöohjeessa.

Jaa artikkeli