Liikenne Uutinen 11.9.2015

Elokuussa romutettiin autoja enemmän kuin koskaan aiemmin

Suomalaiset ovat innostuneet kierrättämään vanhoja autojaan. Elokuussa kirjoitettiin ennätykselliset 8 223 romutustodistusta.

Suomalaiset ovat innostuneet kierrättämään vanhoja autojaan. Elokuussa kirjoitettiin ennätykselliset 8 223 romutustodistusta, kun niitä viime vuoden elokuussa kirjoitettiin 4 823 kappaletta.

– Tämä on kaikkien aikojen ennätys, kertoo Suomen Autokierrätyksen toimitusjohtaja Arto Silvennoinen.

Yli kymmenen vuoden tilastointiajanjaksolla ei aiemmin ole päästy kuukaudessa yli 7 000 kierrätettyyn autoon kuin kolmesti. Syy suomalaisten kasvaneeseen kierrätysintoon on Silvennoisen mukaan romutuspalkkiokokeilu.

Romusta 1 500 euroa

Romutuspalkkiokokeilussa vanhan, vähintään 10-vuotiaan, henkilöautonsa kierrättävä saa valtion ja autoalan yhdessä rahoittaman 1 500 euron ylimääräisen alennuksen uuden vähäpäästöisen auton hankintaan. Hallitus varasi kokeiluun kolme miljoonaa euroa. Kokeilu alkoi heinäkuun alussa ja jatkuu vuoden loppuun.

Romutuspalkkio saavutti kuitenkin niin suuren suosion, että kokeiluun varattu määräraha loppui kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Valtiovarainministeriö on esittänyt kokeilulle viiden miljoonan euron lisämäärärahaa.

– Arvioimme ennen romutuspalkkiokokeilun alkua, että se voisi poikia 3 000–5 000 sellaista uuden auton kauppaa, jotka ilman romutuspalkkiota jäisivät toteutumatta. Samalla se houkuttelisi kierrätykseen noin 6 000–10 000 autoa normaalia enemmän, sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Nyt näyttää, että molemmat tavoitteet ovat ylittymässä.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan romutuspalkkio ei ole rahanmenoa valtiolle, vaan se saa hankkeeseen sijoittamansa rahat takaisin moninkertaisena auto- ja arvonlisäverotuottoina. Romutuspalkkiokokeilun tavoitteena on uusia autokantaa ja sen myötä vähentää liikenteen päästöjä ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus Kuva: Santeri Petrell

Jaa artikkeli