16.9.2020

Jos vauhtia on liikaa, hyvätkään renkaat eivät auta

Liian kova nopeus, märkä tie ja huonokuntoiset renkaat ovat vaarallinen yhdistelmä.

– Liian kova nopeus, märkä tie ja huonokuntoiset renkaat ovat vaarallinen yhdistelmä, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen kiteyttää.

Hän tuo esiin tutkimustuloksia, joiden mukaan sadekeli ei juurikaan vaikuta käytettyihin turvaväleihin.

– Sää ja keli vaikuttavat vain vähän keskinopeuksiin, silloinkin kyse on yleensä näkyvyyden heikkenemisestä aiheutuva nopeuden alentaminen. Kuljettajat eivät laske nopeuttaan riittävästi huonoilla ajokeleillä, vaan usein pyrkivät samaan nopeuteen kuin hyvällä ajokelillä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vauhti vaikuttaa

Ajonopeus on merkittävin asia, jolla kuljettaja voi itse vaikuttaa turvallisuuteen. On hyvä mieltää, että jos jarrutustestissä 80 km/h ajavan auton pysähtymismatka kuivalla kelillä on 47 metriä, kasvaa samoilla renkailla sadekelillä pysähtymismatka samasta nopeudesta 60 metriin.

– Siinä vaiheessa, kun auto oli kuivalla kelillä pysähtynyt, oli sadekelillä autolla vielä nopeutta 46 km/h. Kuivan kelin pysähtymismatkaan olisi sadekelillä riittänyt noin 10 km alkunopeuden alentaminen, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö huomauttaa.

Valtosen mukaan autoilijoiden olisi nopeusrajoituksen noudattamisen lisäksi opittava katsomaan säätä yhä paremmin ja tekemään päätökset sen mukaan.

Urasyvyyttä tarvitaan

Ylinopeus tai väärä tilannenopeus on mukana noin 41 prosentissa tutkijalautakuntien tutkimista liikenneonnettomuuksista.  Samalla vuosittain noin joka seitsemännessä onnettomuudessa mukana ovat huonokuntoiset renkaat.

Kuivalla kelillä tieliikennelain mukaisella sakkorajalla oleva, 1,6 mm urasyvyydellä varustettu rengas saattaa pitää yhtä hyvin, joskus jopa hieman paremmin, kuin uusi. Sen sijaan märällä kelillä renkaan kulutuspinnan merkitys renkaan pitoon on huomattava. Jo 80 km tuntinopeudessa saman renkaan kosketuspinta tiehen putoaa jopa 16 prosenttiin verrattuna uuteen renkaaseen.

Valtonen muistuttaa, että minimiurasyvyydet on mietitty ovat autoilijan ja myös muiden tielläliikkujien turvaksi.

– Ne perustuvat puhtaasti fysiikan lakeihin ja tutkimuksiin siitä, miten vauhdin ja kitkan muutokset vaikuttavat auton liikkeeseen.

Valtonen muistuttaa, että sadekelillä vielä 4 mm syvien urien voi katsoa toimivan luotettavasti. Sitä matalammilla urilla vesi ei kuitenkaan pääse poistumaan renkaan alta: pito heikkenee ja vesiliirron riski kasvaa sitä enemmän, mitä pienemmistä urasyvyyksistä on kyse.

Rengasratsia – syksyisin jo vuodesta 1997

Rengasratsia on Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin yhteinen rengasturvallisuuskampanja. Se on järjestetty joka syksy vuodesta 1997 lähtien. Kampanjan taustalla on tärkeä tosiasia: renkaat ovat yleisin henkilö- ja pakettiautojen riskitekijä tieliikenneonnettomuuksissa.

Tapahtumaviikolla on seurattu usealla eri paikkakunnalla henkilö- ja pakettiautojen renkaiden kuntoa ja jaettu samalla autoilijoille tietoa renkaiden vaikutuksesta ajoturvallisuuteen.

Tänä vuonna kuntotutkimukset on päätetty jättää koronapandemian vuoksi väliin. Rengastutkimukset korvataan tiedotuksella.

Teksti: Moottori Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen Lähteet: Autonrengasliitto, Liikenneturva, poliisi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat