Liikenne | Uutinen | 17.3.2019

Juna myöhässä, kuka korvaa?

Talvi koettelee raideliikennettä – ja matkustavaisten hermoja. Junan myöhästymisen vuoksi voi hakea korvauksia, kerromme kuinka se onnistuu.

Jaa artikkeli

Talven säähaasteet ja nopeasti vaihtelevat kelit ovat myrkkyä raideliikennettä. Lumituiskujen ja pakkasen tekosten vuoksi vaihteita ei saada puhdistetuiksi riittävän rivakasti ja junien ovetkin temppuilevat niiden väliin paakkuuntuneen lumen vuoksi.

Lopputuloksena junat myöhästelevät ja aiheuttavat harmaita hiuksia täsmällisiin ja yleensä aikatauluissa pysyviin juniin tottuneille matkustajille.

Mistä tieto, jos laiturinäyttö rikki?

Viranomaiset ovat saaneet kiukkuista palautetta ihmisiltä myös puutteellisista kuulutuksista asemilla ja näyttötaulujen tietojen puuttumisesta.

Jos juna-aseman laiturinäytöt eivät toimi tai kuulutuksia aikataulumuutoksista ei tule ajoissa, kannattaa junien ajantasaista kulkutietoa etsiä sähköisistä palveluista.

Tiedon etsintä kannattaa aloittaa Finrailin asemainfo.fi -nettipalvelusta . Asemainfo kertoo junien ajantasaiset aikataulut, junaliikenteen häiriötiedotteet, reittioppaat ja ohjeita junamatkustamiseen.

Finrailin Junalähdöt-aikataulupalvelu auttaa sekin. Sivustolla näkee aseman tai junanumeron mukaan ajantasaisen aikataulunäkymän, jossa avautuu kaikkien aseman junien lähtöajat. Sivuilla voi klikata esiin myös saapumisajat tai määräaseman kirjoittamalla sen aikataulun vasempaan yläreunaan.

Ajantasaiset aikataulut netissä

VR:n Junien kulkutiedot -palvelu avittaa. Ajantasaisen junien aikataulun saa näkyviin kirjoittamalla aseman tai junanumeron hakuun, olipa kyse kauko- tai lähijunasta, lähtö- tai saapumisajasta.

VR:n Junat kartalla-palvelu taasen paljastaa reaaliaikaisesti junien kulkemisen kartalla ympäri Suomen.

Puhelimitsekin saa apua, ja jopa maksutta! VR:n asiakaspalvelun numero 0800 166 888 vastaa ma–pe kello 5–22, la–su sekä arkipyhinä kello 7–22.

Kenen vastuu, kuka korvaa?

Rautatieasemien ja laitureiden aikataulunäyttöjen toimivuudesta sekä niillä näytettävistä tiedoista huolehtii valtion erityistehtäväyhtiöön Traffic Management Finlandiin kuuluva Finrail Oy. Se huolehtii myös asemilla kuultavista kuulutuksista.

Finrail myös omistaa näytöt ja kuulutuksiin liittyvät laitteet. Tällaisia asemia on 180 Suomessa.

Asemilla olevista kiinteistä opasteista vastaa puolestaan Väylä, ja junissa annettavista tiedotuksista junaliikenteen operaattori, VR (kaukojunat) ja pääkaupunkiseudun lähijunissa VR ja HSL yhteistyössä.

Palautetta voit antaa sähköisessä Väylän, Finrailin ja ELY-keskusten Palauteväylä-palvelussa tai VR:lle palautelomakkeella.

Lisää tietoa junamatkan myöhästymiseen liittyvistä korvauskäytännöistä saa VR:n verkkosivuilta.

Jaa artikkeli

Keskustelu