Liikenne 20.3.2019

Kannattaako vanhalle autolle ottaa kaskovakuutus?

Pakollinen liikennevakuutus korvaa onnettomuustilanteissa henkilövahingot ja vastapuolen autolle tai muulle omaisuudelle aiheutuneet vahingot. Lisäturvaa on haettava esimerkiksi kasko-vakuutuksesta.

Kaskovakuutuksia on tarjolla erilaisilla turvilla ja monien mielestä kaikkein iäkkäimmille menopeleille ei kannata ottaa lainkaan vapaaehtoisia vakuutuksia. Aivan näin yksiselitteinen tilanne ei välttämättä ole.

Vapaaehtoinen autovakuutus eli kasko korvaa omalle autolle esimerkiksi kolarissa sattuneita tai ilkivallan aiheuttamia vahinkoja, joita lakisääteinen liikennevakuutus ei korvaa, muistuttaa autoilijoiden vakuutushalukkuutta kartoittanut vakuutusyhtiö LähiTapiola.

Kaskovakuutuksen valinnassa tärkeimmät valintakriteerit ovat oma riskinsietokyky, auton ikä ja arvo. Uudempaan, alle viiden vuoden ikäiseen autoon kannattaa yleensä ottaa laaja kaskovakuutus, johon sisältyy muun muassa lasivakuutus ja mahdollisuus sijaisautoon. Vanhemmille autoille sopivat lähes poikkeuksetta suppeammat vaihtoehdot.

– Käytetylle autolle, jolla on jo enemmän ikää ja kilometrejä mittarissa, sopii usein kolarointivakuutuksen sisältävä Peruskasko. Osakaskoa suosittelemme silloin kun haluaa kattaa vain tiettyjä riskejä, joihin itse ei monesti voi vaikuttaa, kuten palo, varkaus ja ilkivalta. Itse aiheutettua kolarointia ei Osakasko omalle autolle korvaa, kertoo LähiTapiolan ajoneuvovakuutuksista vastaava kehityspäällikkö Ari Saarnio.

Vastaavia vaihtoehtoja tarjoavat myös muut ajoneuvovakuuttajat.

– Jos auton myyntiarvo on hyvin alhainen, niin voi olla järkevää ottaa liikennevakuutuksen lisäksi pelkkä Osakasko ja säästää erillistä korjauskassaa kolarivahingon varalta. Korjauskustannukset voivat kuitenkin olla yllättävän suuria ja yleensä suomalaiset arvostavat autovakuutuksissaan matalaa omavastuuta ja kattavuutta, jolloin vahinkotilanteessa ei tule suuria yllätyksiä omalle taloudelle, Saarnio kertoo.

Tuulilasit korvauskärjessä

Vuonna 2018 LähiTapiolan asiakkaat ilmoittivat kaskovakuutuksiin kuuluvina vahinkoina eniten tuulilasivahinkoja, matkan keskeytymisiä ja kolarointeja.

Kaikkiin myynnissä oleviin yksityiskäyttöisiin LähiTapiolan henkilö- ja pakettiautojen kaskovakuutuksiin kuuluva autopalveluvakuutus kattaa matkan keskeytymisestä johtuvia kuluja, kuten hinauksen lähimmälle osaavalle korjaamolle. LähiTapiolan asiakkaille sattui vuonna 2018 noin 50 000 tämän vakuutuksen kattamaa vahinkoa, joten kyseessä on yksi tavallisimmista vahingoista.

– Hinaus voidaan korvata, kun matka keskeytyy ajoneuvon vian tai vaurion vuoksi tai auton suistuttua tieltä. Tieltä suistumisen takia voidaan korvata pelkästään tielle nosto tai tarvittaessa myös hinaus korjaamolle, kertoo Saarnio.

Autoliiton Plus-jäsenyys tarjoaa vastaavaa turvaa varsin kattavin ehdoin. Palvelu on henkilökohtainen, ei ajoneuvoon sidottu ja se on voimassa myös moottoripyörällä liikuttaessa.. Matkanjatkamispalvelua ei ole sidottu ajoneuvon ikään tai malliin. Alle 15v. ajoneuvojen kohdalla palvelu on voimassa myös ulkomailla. Lisätietoja Plus-jäsenyydestä täältä.

Lähde: LähiTapiola Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli