ratatöiden vaikutukset liikenteeseen

Liikenne Uutinen 23.5.2016

Kesän junailija: muista tarkistaa ratatöiden vaikutukset liikenteeseen

Liikenneviraston ja rautatieyritysten ennakoivasta suunnittelutyöstä huolimatta kaikkia ratatöiden aiheuttamia junaliikennehäiriöitä ei voida estää.

Liikennevirasto muistuttaa kesän junailijoita tarkistamaan aikataulut hyvissä ajoin, sillä kesän lukuisat ratatyöt aiheuttavat junaliikenteeseen muutoksia ympäri maata. Vaikka suunnittelutyötä tehdään jopa 1,5 vuotta etukäteen, ei kaikilta liikennehäiriöiltä voida välttyä.

Kesän ratatöihin kuuluvat muun muassa pääkaupunkiseutu, Pohjanmaan rata, Oulu-Kontiomäki ja Jyväskylä-Äänekoski rataosuudet. Näiden lisäksi töitä tehdään yksittäisissä kohteissa eri puolilla rataverkkoa. Matkustajaliikennettä koskevista muutoksista tiedottaa VR.

– Ratatyöt pyritään tekemään aikoina, jolloin liikennettä on vähemmän. Tästä syystä ratatöitä tehdään myös öisin, viikonloppuisin ja jopa juhlapyhinä. Aina töitä ei voida kuitenkaan tehdä normaalin junaliikenteen välissä. Tällöin rataosalle asetetaan niin sanotusti totaalikatko eli ratatyön aikana yksikään juna ei pääse kulkemaan ratatyöalueen läpi. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi henkilöliikenteen junien perumista ja korvaamista busseilla sekä tavaraliikenteelle tehtäviä järjestelyjä, sillä rautateillä ei ole tiepuolen tapaan mahdollista järjestää kiertoreittejä. Lisäksi mittavat päällysrakennetyöt, kuten esimerkiksi tänä vuonna Oulu-Kontiomäki osuuden perusparannus, vaativat myös arkipäiville ulottuvia päivittäisiä liikennekatkoja, jotta rata saadaan mahdollisimman nopeasti kuntoon ja tältäkin osin häiriöt minimoitua, linjaa ratatyökoordinaattori Juha Kröger Liikennevirastosta.

Liikenneviraston ratatyöprosessissa huomioidaan koko liikennejärjestelmän tarpeet, sillä ratatöistä ja niiden vaatimista kapasiteettimuutoksista neuvotellaan aina rautatieyritysten ja liikenteen tilaajien kanssa. Esimerkiksi merkittävistä ratatöistä virasto kertoo 1,5 vuotta ennen aikataulukauden alkua.

– Ratatyöprosessin perusperiaate on, että ratatyöt eivät aiheuta liikennöinnille kohtuutonta haittaa ja rakentaminen voidaan toteuttaa laadukkaasti, kiteyttää koordinaattori Kröger.

Lähde ja kuva: Liikennevirasto

 

Jaa artikkeli