6.9.2022

Kuljetusrobotit kaduilla – kuka vastaa, jos kolahtaa?

Starship kuljetusrobotti suojatiellä

Autonomisia kuljetusrobotteja kokeillaan Espoossa. Mutta kuinka vastuut jakautuvat, jos robotin kanssa aiheutuu kolari tai robotti aiheuttaa kolarin? Vastuiden rajat ovat asiantuntijoiden mukaan vielä osittain linjaamatta.

Neliskanttiset espoolaisessa katukuvassa itsekseen liikkuvat kuljetusrobotit ovat herättäneet kanssakulkijoissa hilpeyttä, kummastusta ehkä ärtymystäkin. Onpa joku nähnyt niiden pysähtyneen usean robotin jonoksi suojatien luo turvallista ylitystä odottamaan ja toisaalta on nähty robotin kiivenneen ja jääneen jumiin tukkeeksi kumolleen jätetyn sähköpotkulaudan päälle.

Mutta miten lait ja säännöt suhtautuvat näihin ruokaa kuljettaviin vipeltäjiin?

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poliisi: jalankulkua avustavia laitteita

Poliisin mukaan robotit ovat lainsäädännöllisesti rinnastettavissa jalankulkua avustaviin laitteisiin. Ne liikkuvat lähtökohtaisesti jalkakäytävillä, ja ajoneuvon luokka määräytyy laitteen tehojen ja kulkunopeuden mukaan.

– Robotteihin sovelletaan jalankulkijan liikennesääntöjä, vaikka ne eivät ole jalankulkijoita. Jalankulkijaksi laitteen tekisi sen kuljetettavana oleva luonnollinen henkilö, komisario Hannu Kontola Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta taustoittaa.

Vastuun rajoja haetaan vielä

Poliisin tiedotteessa Kontola tähdentää, että linjanvetoja esimerkiksi vastuukysymysten tiimoilta haetaan vielä, ja esitutkinnassa tullaan tarvittaessa selvittämään nämä asiat tarkemmin, mikäli esimerkiksi onnettomuuksia aiheutuu.

– Toistaiseksi meillä ei ole ollut tehtäviä, joiden syynä olisi tällainen robotti, eivätkä asukkaat ole yhtään rikosilmoitusta alueellamme robottien tiimoilta tehneet. Poliisi kannattaa kuitenkin kutsua paikalle, jos robotin kanssa törmätessä syntyy henkilö- tai aineellisia vahinkoja, Kontola sanoo.

Starship-kuljetusrobotti

Autoilija, älä väistä robottia!

Robotit ovat ohjelmoitu siten, että ne pysähtyvät tiellä olevan esteen läheisyyteen ja pyrkivät kiertämään tämän. Robotit myös pysähtyvät suojateiden edustalle, eivätkä ne liiku ennen kuin tie on vapaa.

− Tästä syystä muun muassa ruuhkien välttämiseksi autoilijan ei tule väistää suojatielle pyrkivää robottia. Jos robotti on tielle ehtinyt, ei sen päälle luonnollisesti saa ajaa. Näissä tapauksissa on syytä odottaa esimerkiksi robotin peruuttamista pois ajoväylältä, komisario Kontola ohjeistaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

”Sääntöjen soveltaminen ei ole täysin selvää”

Liikenneoikeusyhdistyksen puheenjohtaja, liikenneoikeuden asiantuntija, asianajaja Risto Tuori asettelee sanansa vastuukysymyksistä tarkoin – niin uudesta asiasta on kyse.

– Missä määrin niihin voidaan soveltaa jalankulkijan liikennesääntöjä, ei ole täysin selvää. Onko esimerkiksi autoilijalla samanlainen varovaisuusvelvollisuus suojatiellä tällaista robottiajoneuvoa kuin jalankulkijaa kohtaan, Tuori pohtii.

Starship-kuljetusrobotti

Onko siis niin, ettei autoilijan tule väistää robottia, muttei tietty toisaalta saa ajaa tietä ylittävän robotin päällekään?

– Autoilijalla on liikenteessä yleinen velvollisuus noudattaa olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi, mikä tarkoittaa, että tällaisen robottiajoneuvon päälle ajoa on vältettävä, jos se vain on mahdollista.

Toimintatavat luotava juuri nyt

Juuri nyt olisi Tuorin mukaan syytä luoda selkeät toimintatavat liikenteen seassa liikkuvien kuljetusrobottien suhteen, sillä niiden määrän voi ennustaa kasvavan.

– Kaupan alan puheenvuorojen perusteella vaikuttaa siltä, että tällaisten tavarankuljetusrobottien määrä voisi nopeasti moninkertaistua, mikä asettaa aivan uudenlaisia liikenteellisiä haasteita. Liikenne- ja viestintäministeriössä on vireillä ajoneuvolain muutos, jossa näille laitteille esitetään omaa kansallista ajoneuvoluokkaa.

Pienten kuljetusrobottien sääntelyn selkiyttämiseen liittyen liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt eri tahoilta lausuntoja hallituksen esityksestä ajoneuvolain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta.

Starship-kuljetusrobotti

Vastuuta on valmistajallakin

Pyydän Tuoria vastuiden ja korvausvelvollisuuksien näkökulmista pohtimaan tilanteita, joissa kuljetusrobotti tömäyttää auton kylkeen ja tulee korjausta vaativia seurauksia tai robotti aiheuttaa suunnanmuutoksellaan esimerkiksi pyöräilijän tai jalankulkijan kaatumisen.

– Robottiajoneuvon valmistaja vastaa siitä, että ajoneuvo toimii liikenteessä ennakoitavalla tavalla turvallisesti. Muiden tienkäyttäjien on havaitessaan robottiajoneuvon esimerkiksi ohitustilanteessa käytettävissä turvallista ajonopeutta ja riittävää turvaväliä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Traficom: yhteistoiminta vaatii vastauksia

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin asiantuntijat pohtivat tuoreessa kirjoituksessaan, mitä kaikkea robottikuljettimet ja muu liikenteen automatisoituminen tuo mukanaan. He arvoivat, että suuren suosion saaneiden sähköpotkulautojen tapaan on mahdollista, että pienet tavarankuljetusrobotit tulevat osaksi normaalia katukuvaa.

Paljon on kuitenkin vielä avoinna sen suhteen, miten eri kulkijat mahtuvat turvallisesti liikkumaan yhteisessä liikenneympäristössä.

”Miten automaattiajoneuvot osaavat toimia yhdessä kävelijöiden, pyöräilijöiden ja muita kestäviä liikkumisvälineitä käyttävien kanssa? Nämä ovat kysymyksiä, joihin ei vielä ole vastauksia, mutta jotka täytyy huomioida, kun automaatiota kehitetään.”

Starship-kuljetusrobotti

Robottibussit ovat asia erikseen

Autonomisesti liikkuvien robottibussien suhteen on kyse monin tavoin erilaisesta kulkuneuvosta.

– Ihmisiä kuljettava robottibussi on rekisteröity, katsastettu ja liikennevakuutettu ajoneuvo, joka on todettu tieliikenteessä turvalliseksi ja jonka aiheuttamat vahingot korvataan liikennevakuutuksesta. Kevyt robottiajoneuvo ei ole mitään näistä, Tuori vertaa.

Kuutiokulkijat ovat itsenäisiä ja oppivaisia

Ruokaa Espoossa kuljettavien Alepa-robottien kulkunopeus on noin 6 kilometriä tunnissa. Suunnistaminen perustuu virtuaalisen 3D-karttaan ja tekoälyn oppimiskykyihin.

Kuutiokulkijassa on 12 kameraa, sensoreita ja tutkia – ja se pysähtyy esteen havaittuaan. Kulkija hyödyntää tietokonenäköä ja GPS-paikannusta sekä teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet, olipa kyseessä jalankulkija, pyöräilijä tai koira.

Kuljetusrobotti toimii aivan valtaosin kulkuajastaan itsenäisesti, mutta ihminen monitoroi sitä ja voi ottaa sen hallintaansa milloin tahansa. Robotissa on myös ääniominaisuus, jonka avulla voi kommunikoida sen läheisyydessä oleville.

Starship-kuljetusrobotti

HOK-Elannon omistama Alepa-ketju alkoi keväällä kokeilemaan ruokatoimituksia akkukäyttöisten kuljetusrobottien avulla. Starship Technologiesin robotteja voi nähdä Espoossa Otaniemi–Mankkaa–Laajalahti–Matinkylä-alueella, jossa on 8 000 kotitaloutta. Käytössä on 105 kuljetusrobottia.

Ruokalähetysasiakas voi seurata robotin kulkua sovelluksen kartan avulla. Kannen lukitus perillä avataan sovelluksen avulla. Toimituksen jälkeen robotti palaa automaattisesti kauppaan ja se puhdistetaan. 36,5-kiloinen robotti voi kuljettaa kerrallaan 2–3 ruokakassia, ja yksi kuljetus maksaa asiakkaalle 0,99 euroa. Toimituksia on päivittäin satoja.

Arvioitavana on, tuleeko toiminta-alue kasvamaan Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun alueella.

Teksti: Marko Jokela Avauskuva: Rikhard Wacker, muut kuvat: Jakke Nikkarinen Lähteet: Poliisi, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Starship Technologies, HOK-Elanto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat