31.8.2015

Minimum attack – desin erolla voittoon

Markku Alén voitti EcoRun-taloudellisuusajossa Suomen menestyneimmän naiskuljettajan Minna Sillankorvan. Eroa syntyi vain desi sataa ajokilometriä kohden.

Temperamentistaan tunnettu ralliajaja Markku Alén voitti lauantaina EcoRun-taloudellisuusajossa Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän naiskuljettajan Minna Sillankorvan 0,1 litraa pienemmällä bensiinin kulutuksella sataa kilometriä kohden. Molempien rallivirtuoosien suoritusta kehuttiin kisan jälkeen arvosanalla erinomainen.

Markku Alén, Minna Sillankorva ja radiotoimittaja Aki Linnanahde.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Alle neljän litran

Alén ja Sillankorva ajoivat Autoliiton EcoRun-kilpailusarjan päätöskisan vaativan reitin alle neljän litran kulutuksella. Molemmat myös alittivat valmistajan ilmoittaman normikulutuksen, joka rallikuskien käyttämälle 90-hevosvoimaiselle Mazda2 1.5 SKYACTIV-G Premium 5MT -mallille on vain 4,5 litraa sadalla kilometrillä. Alén ajoi kisan läpi kuluttaen 3,849 litraa/100 km, Sillankorva 3,942 litraa/100 km.

- Auto toimi loistavasti: ihan reipasta vauhtia välillä tultiin ja silti kokonaiskulutus oli vain tuo 3,849 litraa/100 km, Alén luonnehti ajokokemusta.

- Ei tämä ole ihan helppoa touhua, mutta tosi kivaa puuhaa. Nyt piti ottaa vähän niin kuin ”Minimum Attack”, legendaarisesta ”Maximum Attack”-lausunnostaan tunnettu rallilegenda totesi taloudellisuusajosta.

Kokonaiskisassa ei kärkeen

Päätöskisaan osallistui kahdeksantoista autoa, joista useimmissa oli lajin eksperttejä ajajina ja karttureina. Markku Alén oli heidän joukossaan seitsemäs ja Minna Sillankorva yhdeksäs. Osakilpailuvoiton ja koko cupin kakkossijan kuittasi parivaljakko Jari Hannula ja Janne Saarikoski. Cupin voiton varmistivat osakilpailun kolmossijalle ajaneet Markku Lehisto ja Raimo Alm.

- Saa nähdä, haluaako Minna ottaa revanssia, Alén aprikoi kisan tulosten selvittyä.

Kansalliseen EcoRun Cupiin kuuluu neljä kisaa kauden aikana. Vesijärven osakilpailun 250 kilometrin reitti lähti Lahdesta ja kulki Päijät-Hämeen teillä.

- Olisin kaivannut enemmän mutkateitä – nyt oli aika paljon suoraa maantietä, Alén kommentoi reittiä.

Autourheilua taloudellisesti

EcoRun eli taloudellisuusajo on autourheilua, jossa annettu reitti ajetaan jaksotettuna eri pituisiin osuuksiin, joille annetaan omat ajoajat. Reitti ajetaan vakioautoilla liikennesääntöjä noudattaen, mahdollisimman vähän polttoainetta käyttäen.

Vaikka voittaja on se, joka selvittää vaativan reitin pienimmällä polttoaineenkulutuksella, palkintopallille ei pääse pelkällä pihistelyllä – tiukka aikataulu vaatii kuljettajalta hyvää pelisilmää ja taitoa lukea sekä liikenneympäristöä että sen tapahtumia.

Markku Alén on 19 MM-rallin voittaja, joka voitti myös kuljettajien maailmanmestaruussarjaa edeltäneen FIA Drivers Cupin 1978. Alénin vuonna 1969 alkanut ralliura jatkui vuoteen 2001 asti, mutta hän ajaa edelleen muun muassa historic-kisoja – viime syksynä Alén voitti taas kerran Rally Legend Historic –luokan San Marinossa.

Minna Sillankorva on rallin naisten maailmanmestari vuodelta 1991. Nykyään Sillankorva toimii autoalan ihmisten hyvin tuntemana ajokouluttajana.