Liikenne | Uutinen | 13.9.2019

Näe ja näy pimeässä – Autoliitto havainnollistaa heijastimen hyödyt

Autoilijan on hyvin haastavaa havaita pimeässä ilman heijastinta liikkuva jalankulkija – vaikka tieosuudella olisi katuvalot.

Jaa artikkeli

Liikenteessä on tärkeää muistaa, että näkeminen ja näkyminen ovat eri asioita. Ilman heijastinta liikkuva jalankulkijaa on erittäin vaikea havaita auton ratin takaa, Autoliitto muistuttaa.

Riskiä syksyn pimeydessä lisää se, että kävelijä usein kokee valheellista turvallisuuden tuntua nähdessään lähestyvän auton valot tai ollessaan katuvalojen valokeilassa. Jalankulkija häviää helposti erilaisten mainosvalojen sekaan. Tumma vaatetus heikentää havaittavuutta entisestään.

Pimeään aikaan liikuttaessa mukana tulisikin aina olla heijastin tai heijastinliivi.

– Heijastimen ansiosta suojatielle pyrkivä jalankulkija havaitaan ajoissa ja autoilijalle jää näin tilaa ja aikaa väistää, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Autoilijakin on jalankulkija

Myös autoilijoiden on syytä muistaa heijastin, sillä heti autosta noustessa heistäkin tulee jalankulkijoita. Tarve poistua autosta saattaa tulla paitsi määränpäässä ja taukopaikoilla, myös yllättäen esimerkiksi auton hajottua tai onnettomuuspaikalle saavuttaessa.

– Autossa tulisi aina olla heijastinliivit kuljettajalle sekä kaikille matkustajille. Lisäksi mukana kannattaa pitää taskulamppua. Erityisen riskialtista touhua on esimerkiksi renkaan vaihtaminen tien poskessa, mitä ei missään tapauksessa voi suositella, Vesalainen sanoo.

Autoliitto on tehnyt ongelman havainnollistavan videon jalankulkijan näkymisestä pimeällä erilaisissa tilanteissa. Heijastimettoman ihmisen havaitseminen tietyissä tilanteissa on hyvin haastavaa.

Jaa artikkeli

Keskustelu