Pulassa pääsiäisliikenteessä? Pajunkissa pelastaa pinteestä
Perinteinen Operaatio Pajunkissa tuo Autoliiton yleisen tiepalvelun mukaan pääsiäisliikenteeseen.
Tuttuun ja turvalliseen tapaan Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Pajunkissa käynnistyy kiirastorstaina 13.4. ja jatkuu aina pääsiäismaanantaihin 17.4. saakka. Autoilijoilta edellytetään huolellisuutta ja varovaisuutta teiden huonon kunnon ja vaihtelevien kevätsäiden takia.
Operaatio Pajunkissan aikaan Autoliiton yleisen tiepalvelun vapaaehtoiset ovat tehostetusti valmiina auttamaan pulaan joutuneita tienkäyttäjiä. Apua voi hälyttää Autoliiton yleisen tiepalvelun numerosta 0200 8080 (1,95€/min + pvm/mpm). Autoliiton jäsenille ja Plus-jäsenille ovat omat lisämaksuttomat palvelunumerot, jotka löytyvät esimerkiksi jäsenkortista.
Tarkkana tien kanssa
Tyypillisen pääsiäisajan avustustehtävä Autoliiton tiepalvelulle on renkaan puhkeaminen. Talven jäljiltä tiestö on todella huonossa kunnossa, edesauttaen rengasvaurioiden syntymistä.
– Isoillakin valtateillä on valtavia routakraattereita, jotka ovat omiaan hajottamaan renkaan ja jopa vanteen, mikäli rengas osuu sellaiseen, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen varoittaa.
Autoilija voi reagoida tilanteeseen parhaiten tarkkailemalla tienpinnan kuntoa vaurioiden varalta ja sovittamalla ajonopeuden tien kunnon mukaan.
Talvirenkailla liikenteeseen
Kelien vaihtelu on syytä huomioida myös pääsiäismatkan rengasvalinnassa. Vaikka kesäiset olosuhteet ovatkin jo lämmitelleet tunnelmaa Etelä-Suomessa, on joillain alueilla vielä hyvinkin talvista, keväisten säävaihteluiden lisäksi.
– Myös eteläiseen Suomeen on ainakin tämänhetkisten ennusteiden mukaan luvattu lumisadetta kiirastorstaina. Talvirenkaat on syytä pitää alla, jos pääsiäisenä on tarkoitus autoilla vähänkään pidemmälle, Vesalainen linjaa.
Muista myös rengaspaineet
Pääsiäismatkaan lähdettäessä auto lastataan usein täyteen ihmisiä ja tavaraa. Tuolloin kannattaa huomiota kiinnittää rengaspaineisiin, jotka tulisi nostaa kuormausta vastaaviksi. Kuormausta vastaavat painesuositukset löytyvät auton ohjekirjasta tai ovenkarmista.
– Moni autoilija ei valitettavasti tarkasta rengaspaineita kertaakaan ajokauden aikana. Jos paineet on viimeksi tarkastettu syksyllä talvirenkaiden alle laiton yhteydessä, voivat ne olla näin puolen vuoden kuluttua jo todella pahasti pielessä. Liian alhaiset paineet kasvattavat myös rengasrikon riskiä, Vesalainen toteaa.
Lähde: Autoliitto Kuva: Lauri Ahtiainen