Liikenne Uutinen 28.1.2016

Puskurissa roikkuminen riepoo ja vaarantaa

Noin neljä autoilijaa kymmenestä myöntää roikkuneensa joskus liian lähellä.

Liikenneturvan tuoreessa kyselytutkimuksessa kuusi kuljettajaa kymmenestä kokee, että takapuskurin läheisyydessä roikkuminen on lisääntynyt liikenteessä. Puskurin ihaileminen myös riepoo kuljettajia jopa enemmän kuin huono tiestö tai ylinopeutta ajavat.

– Liian tuttavallinen läheisyys edellä kulkevan takapuskuriin tekee omasta ajosta tempoilevaa, epätaloudellista ja rasittavaa sekä itselle että edessä kulkevalle. Äkkijarrutusten tapaisten yllättävien tilanteiden edessä omaa ajoneuvoa on myös hyvin vaikea saada pysähtymään ajoissa ilman riittävää turvaväliä. Liian lyhyt välimatka voi johtaa peräänajoon ja pahimmillaan ketjukolariin, toteaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Noin neljäkymmentä prosenttia autoilevista myöntää ajaneensa liian lähellä edellä ajavaa, edes joskus. Vain hieman yli kuusi kymmenestä suomalaisesta pitää perässä roikkumista vakavana liikennerikkomuksena. Kyselyissä muun muassa ajaminen väsyneenä ja punaista päin polkupyörällä ajaminen koetaan lähellä roikkumista vakavammaksi rikkomukseksi.

Puskurissa roikkuminen korostuu erityisesti liukkaalla. Talvikeleillä jarrutusmatkojen pidentymisen lisäksi ongelmaksi nousee pimeyden tai sadekelin vaikeuttama havainnointi.

– Usein liian lyhyen välin syyksi manataan toinen autoilija, joka on kiilannut eteen ja syönyt turvavälin toiminnallaan. Jos ohittavan menopelin kuljettaja palaa kaistalle liian lähelle eteen, kannattaa ottaa jalka pois kaasupolkimelta ja omaa vauhtia höllentämällä palauttaa turvaväli ennalleen, Vuoristo neuvoo.

Mikäli huomaa edellä ajavien kulkevan lähellä toisiaan, kannattaa itse jättäytyä kauemmaksi. Kuljettajalle jää tällöin paremmin aikaa reagoida, mahdollistaen tasaisemman ja taloudellisemman ajon.

Osaatko ajaa liukkaalla? Liikenneturvan viisi vinkkiä liukasajoon löydät täältä.

Lähde: Liikenneturva, kuva: Liikenneturva/Kaisa Tanskanen

Jaa artikkeli