pyöräilikypärä olisi voinut pelastaa

Liikenne Uutinen 23.9.2017

Pyöräilijä, poljetko pimeällä ilman valoa?

Käytätkö pyöräillessä pimeällä valoa? Liikenneturvan selvitys osoittaa, että pyöräilijöillä on tarvittava tieto pimeällä polkemisesta, mutta se ei näy liikenteessä.

Pyöräilijän oma näkeminen ja näkyvyys muille on pimeällä tai huonolla kelillä on tärkeä turvallisuustekijä. Liikenneturvan viime talvena toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan yli yhdeksän kymmenestä suomalaisesta tietää, että pimeällä on pyörässäkin oltava valo. Silti noin joka toinen pyöräilijä polkee ilman valoja, paljastavat Liikenneturvan seurannat.

Kunnollinen valo auttaa pyöräilijää näkemään ja helpottaa myös muita havaitsemaan pyöräilevän. Kolme viidestä autoilijasta raportoi vaikeuksista havaita ilman valoja liikkuva pyöräilijä. Kävellen tai pyörällä liikkuvista lähes puolet kertoo vastaavista vaikeuksista.

– Sitä voi tulla helposti ajatelleeksi, että näkyvyys on riittävä, jos polkee katuvalojen loisteessa. Se, että itse näkee polkea, ei kuitenkaan tarkoita, että muut liikkujat havaitsisivat pimeän pyöräilijän ajoissa. Myös nopeasti hämärtyvät illat voivat yllättää, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa pohtii valottomuuden syitä.

Punainen takavalo pakolliseksi?

Piippa kannustaa pyöräileviä varautumaan pimeneviin syysiltoihin ottamalla pyöränvalo mukaan, vaikka satulaan hyppäisikin valoisalla. Vanhempien tehtävänä on tarkistaa, että lapsilla on pyörässä valot ja heijastimet kunnossa ja että niitä myös käytetään.

– Pimeällä pyöräillessä on ajon aikana oltava eteenpäin vaaleaa valoa näyttävä valaisin. Valoja edellytetään myös silloin, kun näkyvyys on huono. Takana tulee olla vähintään punainen kissansilmä, mutta punainen valo on aina näkyvämpi. Valojen lisäksi pyörässä tulee olla etu- ja takaheijastin sekä sivuheijastimet, Piippa kertaa.

Punaisen takavalon merkitys on huomioitu myös luonnoksessa ehdotuksesta uudeksi tieliikennelaiksi. Ehdotuksen mukaan pyöräilijän edellytettäisiin käyttävän punaista takavaloa pimeällä tai hämärässä samalla tavalla kuin nyt etuvaloa.

Valon käytön lisäksi pimeällä pyöräilevän on hyvä suhteuttaa ajonopeus näkyvyyden mukaiseksi. Näin havaintojen tekoon jää enemmän aikaa, ja pyörän saa pysäytettyä nopeammin ja hallitummin tarvittaessa. Pimeällä näkyvyyttä edistää lisäksi pyöräilijän heijastin, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Muistilista pimeässä polkijoille:

  • Käytä ajovaloa pyöräillessäsi hämärällä ja pimeässä – näet itse minne menet ja autat muita liikkujia havaitsemaan sinut ajoissa.
  • Tutustu valovaihtoehtoihin ja panosta hyvälaatuiseen lamppuun.
  • Aseta nopeutesi tilanteen ja näkyvyyden mukaan – hidastamalla tahtia jää tarpeellisten havaintojen tekemiseen enemmän aikaa.

Lue lisää:

Jaa artikkeli