Talvikunnossapito_Helsinki

Liikenne Liikennepolitiikka Uutinen 5.12.2021

Pysäköinti uhkaa tukaloitua – Helsingin yrittäjät huolissaan

Tuore kysely: yrittäjillä huoli kadunvarsien pysäköintipaikkojen vähenemisestä ja pysäköinnin korkeasta hinnasta – ja henkilöautolla asioimisen vaikeutumisesta muutoinkin keskustassa.

Helsingin keskustassa toimivat yritykset ovat huolissaan maanpäällisten ja lyhytaikaisten pysäköintipaikkojen vähenemisestä sekä pysäköinnin kalleudesta, jotka vähentävät asiakkaiden kiinnostusta asioida keskustassa. Ja jos yhtälöön lisätään lumitalvien haasteet, käy pysäköinti erityisen työlääksi.

Yrittäjien huolta syventää sekin, että koronan seurannaisvaikutuksena Helsingin keskustan elinvoimaisuus on hiipunut.

Pääkaupungin keskustassa toimiville yrityksille tehdyn kyselyn tulokset ovat selkeitä.

Noin 80 prosenttia vastaajista katsoo, ettei maanpäällisiä eikä lyhytaikaisia pysäköintipaikkoja ole keskustassa riittävästi. Pysäköinnin hintaa pitää kalliina sekä maanpäällisessä että maanalaisessa pysäköinnissä arkisin yli 70 prosenttia ja ilta-aikaan sekä viikonloppuisin yli puolet vastaajista.

– Kyselyssä nousi vahvasti esille yrittäjien huoli kadunvarsien pysäköintipaikkojen vähenemisestä ja pysäköinnin korkeasta hinnasta sekä henkilöautolla asioimisen vaikeutumisesta muutoinkin keskustassa, Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala kertoo.

Asiointi autolla vaikeutunut

Helsingin Yrittäjät syyskuussa toteutetun kyselyn avopalautteista valtaosa koski liikenteen sujuvuutta ja pysäköintiä keskustassa. Yrittäjien kokemuksen mukaan asiointimahdollisuudet Helsingin keskustassa henkilöautolla ovat heikentyneet ja pelkona on, että asiointia suuntautuu yhä useammin keskustan ulkopuolisiin kauppakeskuksiin, joissa pysäköinti ei ole maksullista.

Yrittäjillä on harras toive: keskustan pysäköintiin tarvittaisiin ilmaisia tunteja ja muutoinkin pysäköinnin hintatason tarkistamista alaspäin.

Pysäköintiin kaavaillaan hinnankorotuksia

Toiveet voivat kaikua kuuroille korville, sillä kuten Moottori aiemmin kertoi Helsingin pysäköintipolitiikasta, tulevat vuodet tuonevat merkittäviä muutoksia Helsingin pysäköintiratkaisuihin ja -hintoihin. Kaavailujen mukaan asukaspysäköinti kantakaupungissa uhkaa kallistua merkittävästi kuten myös kadunvarren tuntihinnoittelu. Kansalaisilta on satanut aikeille kipakkaa kuten aiemmin uutisoimme.

Helsingin keskustan kadunvarsien pysäköinti on ensisijaisesti suunnattu yöaikana asukkaille ja päivällä yritys- ja asiointipysäköintiin. Pysäköinnin hinnoitteluun tulee käyttäjilleen – yksityisille ihmisille ja yrityksille – merkittäviä muutoksia jos Helsingin pysäköintipolitiikan eri aikeet toteutuvat.

pysäköinti 2021

Henkilöautolla tahmeaa

– Julkisen liikenteen keskustaan koetaan toimivan hyvin. Sen sijaan yli 70 prosenttia vastaajista kertoo, ettei henkilöautolla pääse sujuvasti keskustaan, eikä myöskään ajaminen keskustassa ole sujuvaa. Katutyöt ovat aiheuttaneet haittaa noin 75 prosentille yrityksistä, Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen taustoittaa tuloksia.

Yrittäjille tehdyn kyselyn perusteella myös tavaroiden kuljetukseen ja huoltoliikenteeseen kaivataan sujuvoittamista. Avopalautteissa kerrotaan jakeluliikenteen vaikeudesta keskusta-alueella erityisesti, kun purkupaikkoja ei ole toimipaikan läheisyydessä.

Avopalautteissa tuotiin esiin myös lukuisten Helsingin ytimen katutöiden aiheuttamat haitat: kadut on revitty auki samaan aikaan, eivätkä työmaat etene. Katutöiltä toivottiin parempaa aikatauluttamista.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli