Liikenne Tieliikennelaki Uutinen 28.1.2020

Pysäköinti vasemmalle puolen sallituksi – muttei ilman riskejä

Uusi tieliikennelaki mahdollistaa kesäkuusta alkaen pysäköimisen taajamassa ajosuunnasta katsottuna tien vasemmalle puolelle kaksisuuntaisilla teillä.

Uusi tieliikennelaki muuttaa myös pysäköintikäytäntöjä, jotka voivat tuoda mukanaan haasteita ja vaarallisiakin tilanteita. Uusi tieliikennelaki mahdollistaa kesäkuun alusta alkaen taajamassa pysäyttämisen tai pysäköimisen ajosuunnasta katsottuna tien vasemmalle puolelle kaksisuuntaisilla teillä.

Tämä tarkoittaa sitä, että pysäköitäessä kaksisuuntaisella tiellä vasempaan reunaan joudutaan ylittämään vastaantulevan liikenteen kaista. Tällöin autoilijan on väistettävä edestä lähestyvää liikennettä.

Matkustaja liikenteen puolelle

Autossa oikealla puolella olevat matkustajat joutuvat poistumaan vasempaan reunaan pysäköidystä autosta ajoradan puolelle. Se vaatii tarkkaavaisuutta jo ennen oven avaamista, ettei edestä lähesty autoa tai muuta liikennettä.

Kaksisuuntaisen tien vasemmalta puolen liikenteeseen lähtevän kuskin voi olla haastavaa nähdä esteettä muuta liikennettä.

– Varsinkin alkuvaiheessa tilanteeseen liittyvät riskit saattavat helposti unohtua, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen arvioi.

Autoliiton tuore ohjevideo havainnollistavine esimerkkeineen kertoo vasempaan reunaan pysäyttämisestä ja pysäköinnistä.

Kuski saa olla tarkkana

Liikkeelle lähtö tien vasemmasta reunasta voi olla konstikasta ja edellyttää kuljettajalta erityistä varovaisuutta. Tuolloin on väistettävä kaikkea muuta liikennettä eli myös vastaantulijoita. Kun kuljettaja istuu pysäköidyssä autossa aivan vasemmassa reunassa, on havainnointi eteenpäin vaikeaa mahdollisesti eteen pysäköidyn auton peittäessä näkyvyyttä.

– Mitä isompi auto eteen on pysäköity, sitä vaikeampaa havainnointi on.

Samaan aikaan kuskin pitää havainnoida myös taaksepäin kaistalle, jolle aiotaan liittyä. Koska oikean sivupeilin näkymä rajoittuu lähinnä lähimmälle eli vastakkaiseen suuntaan ajavien kaistalle, olan yli vilkaisu ja auton rinnalle jäävän kuolleen kulman varmistaminen on tärkeää.

Erityisen haastava tilanne on paketti-, kuorma- tai linja-auton kuljettajalle. Näissä ajoneuvoissa ei useinkaan pysty väliseinän tai muiden rakenteiden takia varmistamaan kuollutta kulmaa samalla tavalla kuin henkilöautosta.

Liikenteellistä pelisilmää

Uusi pysäköintitapa vaatii myös kanssaliikkujilta valppautta ja liikenteellistä pelisilmää.

Takaa päin lähestyvän autoilijan pitää olla tarkkana.

– Hänen kannattaa tarvittaessa joustaa ja päästää vasemmasta reunasta liittyvä ajoneuvo turvallisesti liikenteeseen, vaikka väistämisvelvollisuus onkin liittyvän ajoneuvon kuljettajalla, Vesalainen vinkkaa.

Kuvat ja lähde: Autoliitto

Jaa artikkeli