22.5.2020

Raiteilla sekoilu ja ilkivalta käyvät kalliiksi – juna ei voi väistää

henkilöliikenteen kilpailu avautuu

Luvaton liikkuminen raiteilla voi käydä hengen päälle. Myös ilkivalta on tänä keväänä lisääntynyt rautateillä.

Rautateillä on havaittu ikävä ja vaarallinen ilmiö: veturinkuljettajien havaintojen mukaan ilkivalta ja luvaton liikkuminen ovat lisääntyneet rautateillä. Vuosien varrella kertyneiden silminnäkijähavaintojen mukaan raiteilla luvattomasti liikkuvat henkilöt ovat yleensä lapsia tai nuoria.

Väylävirasto, poliisi ja VR muistuttavat, että hölmöily rautateillä vaarantaa junamatkustajien turvallisuuden lisäksi myös pahanteossa olevien henkilöiden oman hengen. Asiaton radalla liikkuminen on hengenvaarallista.

– Joukossa tyhmyys tiivistyy. Uskon, että pahanteossa olevat nuoret ja lapset eivät ymmärrä, millaisista riskeistä on kyse. Luvaton liikkuminen ja ilkivalta ei ole todellakaan mitään viatonta leikkiä, vaan siellä on omakin henki uhattuna, Väylän liikenneturvallisuuden asiantuntija Jarmo Koistinen muistuttaa.

Väylän tietoon on tullut, että eri puolella Suomea rautateillä tehdyt ilkivaltatapaukset ovat lisääntyneet tänä keväänä viime vuosiin verrattuna.

– Niitä tapauksia ei voi ikävä kyllä enää laskea yhden tai kahdenkaan käden sormilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sakko tai vieläkin kovempi seuraus

Luvattomasta radalla liikkumisesta rangaistaan sakolla. Alaikäisten lasten tapauksessa mahdolliset sakot päätyvät vanhempien maksettaviksi.

Poliisi on joutunut sakkojen lisäksi toisinaan viemään koteihin vieläkin ikävämpiä uutisia. Luvattomasti rautateillä liikkuneet henkilöt ovat voineet loukkaantua pysyvästi tai kuolla.

Nopea ja äänetön uhka

Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi, eikä niiden lähestymistä välttämättä huomaa ennen kuin on myöhäistä.

– Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on useita satoja metrejä, liikenneturvallisuusjohtaja Tomi Kangas VR:ltä kertoo.

Ilkivallalla voi olla monenlaisia seurauksia ja se voi viivästyttää useiden junien matkantekoa.

– Jos junakalusto vahingoittuu esimerkiksi raiteille jätetyn esineen vuoksi, korjauskustannukset voivat olla suuret ja tekijältä voidaan vaatia vahingonkorvauksia, Kangas kertoo.

Teksti: Moottori Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat