26.5.2023

Suomalainen liikennevakuutus ei käy pian enää Venäjällä tai Valko-Venäjällä – tätä se tarkoittaa

Kuva Moottorin arkisto

Liikennevakuuttamisen kansainväliset vihreä kortti -sopimukset Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa päättyvät toukokuun loppuun, mikä aiheuttaa merkittäviä muutoksia ajoneuvojen vakuuttamiseen.

Pakollinen liikennevakuutus on kenties tärkein ajoneuvolle otettava vakuutus. Se on pakollinen Suomen lisäksi myös matkaillessa kaikkialla Euroopassa.

Vaikka liikennevakuutus on pakollinen kaikkialla Euroopassa, vakuutuksen kattavuus ja korvaukset saattavat vaihdella eri maiden vakuutuksissa jopa merkittävällä tasolla. Suomessa on totuttu esimerkiksi siihen, että liikennevakuutus korvaa kaikkien osallisten henkilövahingot ilman ylärajaa.

Yksi merkittävä poikkeus löytyy heti itärajamme takaa. Venäläisellä liikennevakuutuksella korvauskatto henkilöä kohden on vain noin 5 500 euroa, ja omaisuusvahingoissa vielä sitäkin vähemmän.

- Kun arvioidaan korvauksia, Suomessa on yksi maailman parhaista ja kattavimmista liikennevakuutuksista. Suomalainen korvaustaso on kansainvälisesti poikkeuksellisen korkea, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen varoittaa.

- Esimerkiksi vahingon aiheuttaneen kuljettajan omia henkilövahinkoja ei korvata Venäjällä liikennevakuutuksesta ollenkaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kesäkuun alku muuttaa merkittävästi käytäntöjä

Kesäkuun alkaminen tuo tullessaan uuden käytännön, sillä liikennevakuuttamisen kansainväliset vihreä kortti -sopimukset Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa päättyvät toukokuun loppuun. Muutos ei tule mitenkään yllättäen, vaan asia on ollut tiedossa jo viime kesästä asti.

Vihreä kortti on kansainvälisesti toimiva todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Sen tarkoituksena on helpottaa omalla autolla ulkomailla matkustavia, sillä järjestelmässä mukana olevaan maahan ei tarvitse ostaa erillistä, paikallista liikennevakuutusta.

Viimeisetkin myönnetyt vihreät kortit ovat voimassa enintään 31.5.2023 saakka, jonka jälkeen uusia vihreitä kortteja ei kesäkuun ensimmäisen päivän jälkeen enää myönnetä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kesäkuusta alkaen autoilijalla tulee olla Venäjällä ja Valko-Venäjällä voimassa oleva paikallinen vakuutus. Liikennevakuutusta ei voi ostaa netistä, vaan ne tulee hankkia heti rajanylityksen jälkeen paikalliselta toimijalta. Venäläiset viranomaiset ovat ilmoittaneet, että myyntipisteet sijaitsevat enintään puolen kilometrin päässä rajalta, mutta toistaiseksi tällaisten myyntipisteiden olemassaoloa rajan tuntumassa ei ole voitu vahvistaa.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan venäläinen liikennevakuutus on ostettava vähintään viideksi päiväksi. Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla vakuutuksia myy 21 Century, ja Vartiuksen rajanylityspaikalla vakuutuksia myy Renessans. Myyntipisteet ovat Liikennevakuutuskeskuksen saaman tiedon mukaan auki kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Valko-Venäjälle matkustaessa taas vaihtoehtoja on hieman enemmän. Autoilija voi ostaa joko rajaliikennevakuutuksen tai valkovenäläisen liikennevakuutuksen. Rajaliikennevakuutuksen minimikesto on 15 päivää ja liikennevakuutuksen yksi kuukausi.

Kun vakuutus otetaan venäläisestä yhtiöstä, tapahtuu myös mahdollisten vahinkotapausten käsittely paikallisten osapuolten kanssa. Myös mahdolliset korvaukset maksetaan venäläiselle pankkitilille ruplina. Suomalaisten autoilijoiden on kuitenkin hyvä muistaa, ettei Liikennevakuutuskeskus käsittele lainkaan Venäjällä tapahtuneita vahinkoja, vaikka osallisena olisi suomalainen ajoneuvo.

Vaikuttaa myös venäläisiin ja valkovenäläisiin

Vihreä kortti -sopimuksen päättyminen vaikuttaa myös venäläisiin ja valkovenäläisiin autoihin, mikäli ne liikkuvat Suomessa tai muualla Euroopassa. Toukokuun loppuun saakka autot ovat yhä liikennevakuutettu vihreä kortti -sopimukseen perustuvalla vakuutuksella, mutta sopimuksen päättyessä vakuutukset eivät ole enää maiden rajojen ulkopuolella voimassa.

Kesäkuun alusta alkaen myös venäläisille ja valkovenäläisille ajoneuvoille tulee ostaa rajaliikennevakuutus. Tämä tarkoittaa siis sitä, että yhdessä yössä tuhansista ajoneuvoista tulee kiellettyjä suomalaisessa liikenteessä. Liikennevakuutuskeskus muistuttaa myös, että Suomessa ajoneuvolla tulee olla voimassa oleva vakuutus, vaikka sillä ei edes ajettaisi.

- Toivon, että Suomessa asuvat venäläiset ymmärtävät asian vakavuuden ja ostavat vakuutuksen hyvissä ajoin. Poliisi voi irrottaa vakuuttamattomasta ajoneuvosta kilvet, ja takautuvan vakuutusmaksun lisäksi voidaan määrätä muitakin seuraamuksia, Jumppanen varoittaa.

Tarvittavan rajaliikennevakuutuksen voi ostaa jo ennakkoon toukokuun aikana. Niitä myydään sekä rajanylityspaikolla että Liikennevakuutuskeskuksessa Helsingissä. Hinta on kaikkialla sama ja sen vakuutusturva on yhtä hyvä kuin suomalaisessa liikennevakuutuksessa.

Vaikka Vihreä kortti -sopimus päättyykin, sillä ei ole vaikutusta Suomen puolella liikennevahingon kärsineen turvaan. ETA-alueen ulkopuolisen, eli esimerkiksi venäläisen ajoneuvon aiheuttamista vahingoista Suomessa voi olla yhä jatkossakin yhteydessä Liikennevakuutuskeskukseen.

Ulkoministeriö: älä matkusta Venäjälle

Viimeistään tämän muutoksen myötä suomalaisten autoilijoiden kannattaakin välttää matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Jo aiemmin ulkoministeriö on kehottanut välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Lisäksi ulkoministeriö kehottaa Venäjällä olevia suomalaisia noudattamaan erityistä varovaisuutta ja harkitsemaan, onko oleskelu maassa välttämätöntä.

Niin ikään samoilla linjoilla on Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen. Suokonautio-Hynnisen mukaan Autoliitto ei ole saanut juurikaan kyselyitä Venäjän matkoihin liittyen. Vain yksittäisiä tiedusteluja tulee harvakseltaan.

- Harva automatkailija suunnittelee nyt matkaansa Venäjälle ja hyvä niin. Varsinkin, kun sinne ei suositella matkustamista, Suokonautio-Hynninen kertoo.

Teksti: Rikhard Wacker Kuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat