3.8.2017

Suomalaisautoilijat: somettelu ratissa vakava rikkomus

kännykän käyttö autossa puhelin

Kuskin ajonaikainen tekstailu tai somettelu on vakava tai erittäin vakava liikennerikkomus. Tätä mieltä on valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastaajista.

Liikenneturvan toukokuussa 2017 toteutettu kysely paljastaa, että suomalaiset pitävät ajonaikaista matkapuhelimen käyttöä vakavana rikkomuksena. Yli puolet (54 %) vastaajista piti ajonaikaista tekstaamista tai somettelua erittäin vakavana liikennerikkomuksena ja lähes kolmasosa (29 %) vakavana.

Suhtautuminen puhelimeen puhumiseen ilman hands free -laitetta oli ymmärtäväisempää. Hieman yli puolet vastaajista piti sitä vakavana tai erittäin vakavana rikkomuksena.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Useiden sekuntien viive

– Viestin kirjoittaminen tai lukeminen sekä somettelu tai tekstaaminen vievät katseen ja ajatukset pois liikenteestä useiden sekuntien ajaksi, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen muistuttaa.

Näiden pitkien sekuntien aikana ehtii tapahtua vaikka mitä.

– Suojatielle kävelee koululainen, viereistä kaistaa ajava pysähtyy antamaan tietä tai valot vaihtuvat punaisiksi, Heiskanen kuvailee.

Heiskasen mukaan liikenteen sijasta kännyynsä keskittynyt autoilija ei ennätä reagoimaan yllättäviin tilanteisiin tai tekee korjausliikkeet aivan väärään suuntaan.

– Aivotutkijat puhuvat kognitiivisesta tarkkaamattomuudesta. Aivot valitsevat ykköstehtäväksi tekstarin tai somepäivityksen ilman, että kuljettaja sitä tiedostaa. Liikenteen seuraaminen jää siinä auttamatta kakkoseksi.

Älykännykän väkevä houkutus

Liikenneturvan Heiskasen mukaan vastauksista näkyy, että suomalaiset kyllä tiedostavat ajonaikaisen kännykänkäytön riskit ja sitä koskevat lakipykälät.

Jos ajoneuvo on pysähtyneenä liikennevaloihin, ei kännykän näpyttelyä koeta niin tuomittavana kuin liikkuvassa autossa. Hieman yli puolet (54 %) suomalaisista pitää tekstailua tai somettelua punaisissa liikennevaloissa vakavana tai erittäin vakavana rikkomuksena. Tällaisessakin tilanteessa on seurattava valojen vaihtumista ja sitä, että edessä oleva suojatie on varmasti tyhjä liikkeelle lähdettäessä.

– Älypuhelin hallitsee arkeamme entistä kokonaisvaltaisemmin, joten sen houkutusta on vaikea sivuuttaa – edes liikenteessä, Heiskanen pohtii.

Koulujen alku tuo haasteita

Liikenneturva muistuttaa, että elokuussa alkavat koulut ja monen uuden ekaluokkalaisen koulutaival. Etenkin taajamissa sekä koulujen ja suojateiden lähistöllä kuljettajan on erityisen tärkeää keskittyä liikenteeseen.

Autolla ajavan ei kannata tuudittautua siihen luuloon, että hän on niin hyvä kuljettaja, juuri minun ajamiseeni ei kännykän käyttö vaikuta.

– Ajamista vierestä seuraavat ovat kuitenkin todennäköisesti eri mieltä. Luurin näprääjä ei usein itse edes huomaa ajautuneensa vaaratilanteisiin.

Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy ja siihen vastasi toukokuussa 1 035 suomalaista, joista autoilijoita oli 79 %.

Teksti: Moottori Lähde: Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat