Liikenne | Uutinen | 29.10.2019

Tarkkana liikennemerkkien seuraamisessa – talvinopeusrajoitukset voimaan tällä viikolla

Tutussakin ympäristössä tulee seurata nopeusrajoituksia tämän viikon ajan, sillä talvinopeusrajoitukset astuvat voimaan viikonloppuun mennessä koko maassa.

Jaa artikkeli

Suomen maanteillä siirrytään jälleen talven ja pimeän ajan alennettuihin nopeusrajoituksiin 29.10. alkaen. Väylä tiedottaa talvinopeusrajoitusten olevan käytössä koko maassa viikonloppuun mennessä. Nopeusrajoitusten muutokset koskevat valtaosaa maanteitä ja moottoriteitä.

Maanteiden nopeusrajoitukset lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa, mutta osalla tieosuuksilla nopeuksia saatetaan pudottaa 70 kilometriin tunnissa. Tien nopeusrajoituksiin alentavasti vaikuttaa muun muassa tien huono kunto tai suuret liikennemäärät.

Sadan kilometrin tuntinopeudet jäävät voimaan pääsääntöisesti pääteiden osuuksilla, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan esimerkiksi keskikaiteella. Keskikaiteettomillakin osuuksilla nopeusrajoitus voi pysyä satasessa, mikäli tien liikennemäärät ovat vähäiset.

Satasen rajoituksiin siirrytään myös moottoriteillä, pois lukien osuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Vaihtuvilla nopeusrajoituksilla ajonopeuksia voidaan pitää korkeampina valoisina vuorokaudenaikoina ja hyvissä ajo-olosuhteissa marraskuun loppuun asti. Vaihtuvia nopeusrajoituksia löytyy esimerkiksi valtateiltä 1 ja 7.

Liikenteessä tulee muistaa myös olosuhteiden vaikutus nopeusrajoituksiin. Tieliikennelain mukaan kuljettajan tulee ottaa huomioon ajonopeudessaan muun muassa tien kunto, sää, keli, näkyvyys ja liikenneolosuhteet. Väylän mukaan viisaat kuskit tietävät turvallisen ajon edellyttävän toisinaan huomattavasti alempaa ajonopeutta, kuin liikennemerkki sallii.

Takaisin kesänopeusrajoituksiin Suomessa siirrytään tyypillisesti maalis-huhtikuun vaihteessa kelien parantuessa.

Väylän kuusi vinkkiä liukkaille keleille:

  • Vaihda autoosi ajoissa talvirenkaat.
  • Huolehdi riittävästä turvavälistä.
  • Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
  • Pidä kaarrenopeudet maltillisina välttääksesi pidon äkillistä vähenemistä.
  • Harkitse ohitustilanteet tarkkaan. Varomattomat ohitukset liukkaalla voivat johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.
  • Ennakoi ajokeli.

Lähde: Väylä Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu