Liikenne Uutinen 26.10.2016

Trafi: Ajokortin kaksoiskappale määräaikaiseksi

EU:n komission mukaan Suomen nykykäytäntö ei täytä ajokorttidirektiivin vaatimuksia, joten maraskuusta alkaen ajokortin kaksoiskappale on voimassa joko 15 tai 5 vuotta ajokorttiluokasta riippuen.

Ajokortin kaksoiskappale myönnetään marraskuusta alkaen määräaikaisena. Muutos koskee kaikkia ajokortteja, Trafi muistuttaa.

Yleensä ajokortin kaksoiskappaletta haetaan esimerkiksi nimenmuutoksen tai kortin katoamisen vuoksi. Kaksoiskappaleen tilaaminen käy vaivattomasti Trafin sähköisen asiointipalvelun kautta.

Ajokortin kaksoiskappaleiden voimassaoloaika muuttuu 1.11.2016 alkaen. Muutos koskettaa ennen 19.1.2013 myönnettyjä ajokortteja. Näiden ajokorttien kaksoiskappaleet ovat jatkossa voimassa joko 15 tai 5 vuotta ajokorttiluokasta riippuen.

– Ajokorttien kaksoiskappaleen voimassaoloajan muutos vaikuttaa käytännössä eniten kuorma- tai linja-autokortin haltijoille, sillä jos he joutuvat hakemaan kaksoiskappaletta, on se voimassa jatkossa enintään 5 vuotta kerrallaan, kertoo lakimies Emilia Ojala Trafista.

Hae kaksoiskappaletta sähköisesti

Ajokortin kaksoiskappaletta haetaan nimenmuutoksen, kortin erityisehtojen muuttumisen takia tai silloin, kun kortti on varastettu, kadonnut tai tuhoutunut. Kaksoiskappaletta voi myös hakea, jos haluaa päivittää vanhanmallisen korttinsa uudempaan EU-malliseen korttiin.

Sähköisistä palveluista tilattuna kortti maksaa 20 euroa ja se tulee kotiin postin mukana keskimäärin neljässä arkipäivässä.

Mikäli viranomaisrekisteristä ei vielä löydy ajantasaista passikuvaa tai nimikirjoitusta, tulee kaksoiskappale tilata Ajovarman palvelupisteistä.

Muutos perustuu EU:n ajokorttisäännösten toimeenpanoon Suomessa. EU:n komission mukaan Suomen nykykäytäntö ei täytä ajokorttidirektiivin vaatimuksia. Komissio on antanut asiasta virallisen huomautuksen ja kehottanut Suomea toteuttamaan tarvittavat muutokset komission antamassa määräajassa.

Lähde: Trafi, kuvitus: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli