Liikenne Uutinen 10.9.2015

Tulossa: Suojelusenkeli pilvessä – Hälyttää väärään suuntaan ajosta

Boschin uusi pilvipohjainen Wrong-way Driver Alert varoittaa kuljettajaa, mikäli se havaitsee kuljettajan kääntyvän kiellettyyn ajosuuntaan.

Boschin uusi pilvipohjainen Wrong-way Driver Alert varoittaa kuljettajaa, mikäli se havaitsee kuljettajan kääntyvän kiellettyyn ajosuuntaan. Valmistaja kuvailee palvelua datapilveen kehitettäväksi suojelusenkeliksi. Koska kysymyksessä on puhtaasti ohjelmistomoduuli, toiminto voidaan Boschin mukaan integroida edullisesti myös jo olemassa oleviin auton tieto- ja viihdejärjestelmiin tai sovelluksiin. Järjestelmän tuotantoa on suunniteltu aloitettavaksi jo vuoden 2016 aikana.

Käytännössä järjestelmä on varsin yksinkertainen. Se vertaa ajoneuvon liikkeitä web-pohjaisesta tietokannasta löytyvään tietoon sallitusta kulkusuunnasta. Mikäli auto ajaa väärään suuntaan, järjestelmä varoittaa paitsi kuljettajaa myös vastaantulevia autoja. Toiminto perustuu siihen, että kunkin ajoneuvon sijainti välittyy tietoja anonyymisti analysoivaan järjestelmään. Mitä enemmän verkottuneita ajoneuvoja tiellä liikkuu, sitä tiheämpi on järjestelmän muodostama näkymätön turvaverkko, ja tiellä liikkujia voidaan varoittaa väärään suuntaan ajajista mahdollisimman tehokkaasti.

Enkeli tarvitsee nettiä

Wrong-way Driver Alert edellyttää internetyhteyttä – joko auton infotainment-järjestelmän kautta tai kytkemällä kuljettajan älypuhelin ajoneuvoon esimerkiksi saman valmistajan mySPIN-sovelluksella. Usein joku näistä yhteysvaihtoehdoista on jo olemassa tai se voidaan jälkiasentaa helposti. Se tekee ratkaisusta kustannustehokkaan sekä maailmanlaajuisesti toimivan.

Boschin näkemys on se, että autosta tulee aktiivinen osa internetiä. Esimerkiksi auton anturit keräävät lukuisia tietoja sekä itse autosta että sen ympäristöstä ja synkronoivat sitten tiedot pilvipalvelun avulla. Boschin IoT Suite toimii asioiden internetin sovellusten teknologisena perustana. Sen avulla voi yhdistää käyttäjät, laitteet, yritykset ja kumppanit samalle alustalle. Tavoitteena on tehdä ajamisesta turvallisempaa, tehokkaampaa ja helpompaa.

Lähde ja kuva: Bosch

Jaa artikkeli