kuvauskopteri

Liikenne Uutinen 2.2.2016

Vakuutusyhtiö: minikopterin vastuuvakuutuksen katettava myös terrorismi

Kehittyvä tekniikka myllää vakuutukset uuteen uskoon. On eri asia vakuuttaa koti kuin robotti.

Älylaitteet, automatisaatio ja robotisaatio ovat muuttaneet yhteiskunnan, teollisuuden ja ihmisten toimintaa. If Vahinkovakuutusyhtiön mukaan jatkossa kehitys tulee vain nopeutumaan.

Vakuutusyhtiön kannalta haasteena on päättää, miten vastata uusiin riskeihin, kun vahinkojen arviointi ja vastuukysymykset vaikeutuvat ja vakuutuksen kohde voikin olla esimerkiksi ohjelmoitu, älykäs kone.

– Vakuuttamisessa on oltava jatkuva näppituntuma siitä, mihin suuntaan kehitys menee. Jos ote tulevaisuuden luotaamisesta katoaa, voi olla vaikea mitoittaa vakuutuksia kattamaan nykyaikaisia riskejä, joista osa on arvaamattomia. On eri asia vakuuttaa koti kuin robotti, Ifin vastuuriskien hallinnan asiantuntija ja Finanssialan Keskusliiton vastuuvakuutustoimikunnan puheenjohtaja Matti Sjögren visioi.

Robottiautot vähentävät vahinkoja

Esimerkiksi robottiautot tulevat muuttamaan ajoneuvovakuutuksia, koska robotit aiheuttavat vähemmän vahinkoja kuin ihmiset.

– Robotit eivät ole väsyneitä liikenteessä ja aiheuta sen vuoksi onnettomuuksia. Muutaman kymmenen vuoden päästä liikennevahinkoja voi sattua jopa 90 % vähemmän kuin nykypäivänä. Tällä tulee olemaan suuri merkitys ajoneuvovakuuttamisen näkökulmasta, Sjögren toteaa.

Vakuutuksen on katettava terrorismi

– Suomessa on Euroopan ja ehkä koko maailman liberaalein sääntely miehittämättömien ilma-aluksien suhteen: kuka tahansa voi lennättää minihelikopteria, mutta kannattaa pitää huolta vastuuvakuutuksen kattavuudesta, koska vakuutuksen pitää kattaa muun muassa terrorismi.

Ifiltä on mahdollista ostaa vakuutus, joka kattaa myös terrorismin.

– Olemme ensimmäinen tällaisen vakuutuksen kehittänyt ja sitä myyvä vakuutusyhtiö Suomessa, Sjögren kertoo.

Lähde If Vahinkovakuutusyhtiö, kuva DJI

Jaa artikkeli