mainos

11.10.2019

10 keinoa säästää auton huolloissa

Auton rutiinihuolloista kasvaa nopeasti iso kuluerä. Huoltotöiden teetättäminen ammattilaisella avaa nopeasti silmät sille, että auton ostaminen on vasta alkusoittoa kuluille.

Huoltokuluissa voi kuitenkin säästää ilman, että se tapahtuu auton kunnon kustannuksella. Hieman suunnittelua, pikkuisen itse tehtyä työtä ja saatat säästää reilusti autosi huoltokuluissa. Listasimme kymmenen näppärää vinkkiä huoltokulujen pienentämiseen.

Tee itse moottoriöljyn ja suodattimen vaihto

Tavallisin auton huoltotoimenpide on öljynvaihto. Huolloissa kalleinta on työ. Varaosat ja tarvikkeet ovat useimmilla merkeillä kohtuuhintaisia. Jos olet valmis käyttämään vähän omaa aikaasi asiaan, voit säästää vaihtamalla autosi moottoriöljyn ja suodattimen.

Tarvitset öljynsuodattimen, oikean määrän oikean tyyppistä moottoriöljyä ja joissakin autoissa öljypohjan propun tiivisteen. Kokenut öljynvaihtaja vaihtaa moottoriöljyt 30 minuutissa, mutta ensikertalaisella työhön voi mennä 45 minuutista tuntiin.

Ammattilaisen vinkki: Hanki öljynvaihtoon tarvittavat tarvikkeet ajoissa odottamaan vaihtoa. Jos odotat siihen saakka, että öljy on pakko vaihtaa, päädyt todennäköisesti huoltamolle vaihdattamaan öljyt, koska varaosien ja öljyjen haku kiireessä harvoin nappaa.

Vähennä tyhjäkäyntiä

Tiesitkö, että useimmat autot huomioivat moottorin käyttöajan laskiessaan seuraavaa huoltotarvetta. Jos autossasi on Oil Life Monitor -järjestelmä, se huomioi tyhjäkäynnin ja saattaa lyhentää huoltovälin pituutta. Runsas tyhjäkäynti kerää myös polttoaineruiskuihin likaa ja aiheuttaa moottorin kulumista. Jos vältät turhaa tyhjäkäyntiä, säästät rahaa ja pidennät huoltoväliä.

Ammattilaisen vinkki: Jos autosi on käy tyhjäkäynnillä pidempään kuin minuutin, tuhlaat polttoainetta. Sammuta moottori - säästät polttoainetta ja vähennät auton kulumista.

Hyödynnä valmistajan takaisinkutsut

Autoosi ilmaantunut vika saattaa koskea kaikkia saman mallin autoja. Erityisesti jos vika liittyy jollakin tavoin turvallisuuteen, tarvittava korjaus hoituu todennäköisesti valmistajan takaisinkutsulla. Takaisinkutsu koskee moottorin, vaihteiston, jarrujen tai jäähdytysjärjestelmän vikoja. Hyödyntämällä valmistajan takaisinkutsukorjauksia saatat pienentää huolto- ja korjauskuluja pitkällä aikavälillä.

Ammattilaisen vinkki: Tarkista löytyykö autosi valmistenumero valmistajan verkkosivuilta avoimien tai keskeneräisten takaisinkutsujen kohdalta.

Käytä korkealaatuisia varaosia – ne kestävät käyttöä pidempään

Jos olet ostanut joskus varaosia, olet varmasti nähnyt eri tasoisia varaosia. Esimerkiksi jarrupaloja on saatavana muun muassa alkuperäisvalmistajan ja tarvikevalmistajan valmistamina. Luonnollisesti tarvikevalmistajan jarrupalat ovat huokeimmat, mutta niiden valinta ei välttämättä säästä rahojasi lainkaan.

Kun valitset korkealuokkaisia varaosia autosi huoltoon, esimerkiksi raitisilmasuodattimen, moottoriöljyn suodattimen, synteettisen moottoriöljyn, jarrupalojen ja jarrulevyjen osalta, säästät varaosiin käyttämäsi rahat myöhemmin pidemmässä huoltovälissä. Korkealaatuinen varaosa saattaa kestää jopa kaksi kertaa kauemmin kuin huokeampi verrokkinsa. Autosi korjaamiseen ja huoltamiseen kuluu näin vähemmän aikaa ja varaosakustannukset ovat pienemmät autosi koko elinkaaren aikana.

Ammattilaisen vinkki: Osta varaosat luotettavasta tarvikekaupasta. Esimerkiksi vääränlaisten tai ylimääräisten varaosien palautus sujuu Trodo.fi –verkkokaupassa sujuvasti.

Vaihda jarrut itse

Jarrupalojen ja -levyjen vaihtaminen kuulostaa monimutkaiselta työltä. Todellisuudessa se ei ole kovinkaan vaikeaa, jos sinulla on perustyökalut ja oikeat osat hallussasi. Tarvitset kiintoavaimia tai hyvän räikän, hylsysarjan sekä tunkin ja rengasavaimen autostasi. Lisäksi tarvitset sopivat varaosat Trodo.fi-verkkokaupasta autosi merkkiä ja mallia varten.

Tunkkaa yksi pyörä maasta ja irrota pyörän mutterit. Etsi sitten sopiva kiintolenkki tai hylsy jarrusatulan ja jarrusatulan kiinnikkeen irrottamiseen. Irrota jarrupalat, tarkista, kuinka ne oli sovitettu paikoilleen ja mitä tarvikkeita on mukana. Jos jarrulevyn pinta on kulunut, vaihda jarrulevy. Irrota jarrulevy kopauttamalla sitä ja liu'uttamalla se pois. Asenna lopuksi jarrupalat samaan asentoon kuin alkuperäiset ja kokoa kaikki muu päinvastaisessa järjestyksessä.

Ammattilaisen vinkki: Poista suojaöljy uusista jarrulevyistä ja jarrupöly muista osista jarrujen puhdistusaineella.

Katso opasvideoita

Monet auton omistajat haluaisivat tehdä itse autonsa huollot, mutta eivät osaa. 60 prosenttia auton omistajista ei osaa vaihtaa edes rengasta autoonsa. Internetin avulla voit kuitenkin oppia tekemään itse autosi huollot katsomalla opasvideoita – nykyisin löytyy kaikkeen opasvideoita.

Jos aiot tehdä huolto- tai korjaustyöt itse, katso etukäteen aiheesta videoita YouTubesta. Näin voit välttyä tekemästä virheitä ja säästä aikaa ja rahaa, kun samaa asiaa ei tarvitse tehdä useampaan kertaan.

Ammattilaisen vinkki: Tee lista automerkkisi ja –mallisi huolto- ja korjausvideoista, jotka aiot katsoa.

Tarkista valmistajan takuu

Jos autosi on alle viisi vuotta vanha, saattaa olla fiksua soittaa paikalliseen merkkiliikkeeseen ennen kuin ryhdyt itse huoltopuuhiin tai maksat jollekin toiselle huollon tekemisestä. Esimerkiksi Mercedes-Benzillä, Volvolla ja BMW:llä on usean vuoden huoltotakuu, kun auto on ostettu uutena. Käytettynäkin ostetulla autolla saattaa huoltotakuu olla edelleen voimassa.

Voimansiirron takuu voi olla viisi tai jopa kymmenen vuotta merkistä ja mallista riippuen, joten puhelu merkkiliikkeeseen saattaa säästää sinulle satoja tai jopa tuhansia euroja, jos autosi takuu onkin voimassa.

Ammattilaisen vinkki: Tarkista autosi omistajan käsikirjasta autosi takuuehdot.

Huomioi varoitussignaalit

Auton antamien varhaisten varoitussignaalien ohittaminen on helppoa. Satunnainen öljyvalon välähdys ja jarrujen vinkuminen eivät välttämättä tarkoita mitään, mutta yleensä auton kohdalla on parempi katsoa kuin katua.

Tarkistuta autosi antamat vikasignaalit heti. Esimerkiksi jarrujen vinkuminen voi olla merkki siitä, että jarrupalat ovat lähes loppuun kuluneet. Jarrupalat on helppo vaihtaa. Jos kuitenkin jätät vinkumisen huomioimatta, jarrupalat saattavat kulua loppuun ja vaurioittaa jarrulevyjä, jolloin korjauskustannukset kasvavat. Varhainen havaitseminen on tärkeää autosi huoltokulujen aisoissa pitämisessä.

Ammattilaisen vinkki: Jos olet huolestunut jostakin erikoisesta äänestä tai et löydä äänen lähdettä itse, käy ilmaisessa tarkastuksessa lähimmällä huoltamolla.

Lue itse virhekoodit

Jos olet vähänkään teknisesti orientoitunut, voit helposti tehdä itse autodiagnostiikkaa oikeilla laitteilla. Huoltamot veloittavat pienen omaisuuden siitä, että kytkevät vikakoodinlukijan autoon muutaman minuutin toimenpiteen ajaksi. Voit myös hankkia itsellesi vikakoodinlukijan, kytkeä sen autoon ja lukea itse koodit. Sen jälkeen voit ostaa tarvittavat varaosat, katsoa opasvideoita ja korjata autosi itse.

Diagnostiikkatyökalut ovat suhteellisen kohtuuhintaisia ja saatavana on johdolla yhdistettävistä yksinkertaisista malleista aina Bluetooth tai Wi-Fi -yhteyden välityksellä älypuhelimeen yhdistettäviin malleihin saakka.

Ammattilaisen vinkki: Punaiset häiriövalot tarkoittavat välitöntä korjaustarvetta. Keltaisen häiriövalo voi odottaa sopivaa hetkeä korjaamiseen.

Osta varaosat verkosta

Osta varaosat autoosi järkeä käyttäen ja säästät selvää rahaa. Osta tarvittavat varaosat jo hyvissä ajoin etukäteen ajan ja rahan säästämiseksi. Varaosia saa nykyisin tilattua kotiovelle saakka varaosia myyvistä verkkokaupoista, esimerkiksi Trodo.fi:stä. Verkkokaupasta ostaessasi et maksa kivijalkaliikkeen yleiskuluista varaosien hinnoissa.

Jos auton huolto- ja korjaustyöt eivät tunnu omilta, älä huoli. Voit mainiosti ostaa varaosat verkosta ja viedä ne huoltamoon viedessäsi autoasi huoltoon. Valitse osat autosi merkin, mallin ja vuosimallin mukaan varmistaaksesi varaosien sopivuus.

Ammattilaisen vinkki: Pidä aina varalla käyttöhihna, moottorin ilmansuodatin, raitisilmasuodatin, tuulilasinpyyhkijät ja täydennystä autossa käytettäviin nesteisiin.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat