mainos

22.3.2021

Autoilu 2020-luvulla

Sähköautoilu on lisääntynyt. Hybridit ovat tulleet liikenteeseen. Bensa- ja dieselautoilijoita pelotellaan perinteisten polttoaineiden häviämisellä, minkälaisen auton sitä oikein uskaltaa sitten ostaa?

Tosiasia on kuitenkin, että sekä bensiini- että dieselmoottorit tulevat olemaan vielä pitkään normaalissa liikennekäytössä. Sähköautojen hinnat tulevat varmasti putoamaan ja hybridien toiminta paranemaan, joten tavallisella uuden auton ostajalla on oikeasti melkoinen valikoima edessään. Unohtamatta myöskään kaasuautoja, joita myös on tulossa markkinoille.

Samalla kun automarkkinoiden myllerrys jatkuu ja varsinkin ensiauton ostajalle saattaa usein mennä sormi suuhun monien vaihtoehtojen edessä on muutoksia tullut myös rahoitusvaihtoehtoinen. Esimerkiksi autorahoitus yritykselle on mahdollista järjestää entistä useammalla tavalla, eikä yksityisille tarjolla olevat leasing tyyppisetkään sopimukset ole liian kauaa olleet massojen saatavilla. Miten se auto oikeastaan pitäisi nykyään ostaa, ja miten siihen auton omistamiseen pitäisi suhtautua. Harvat autot ovat sellaisia kohteita, joiden arvo nousisi iän myötä, vaan pikemminkin kyse on käyttöomaisuudesta ja sen hallinnasta mahdollisimman järkevällä tavalla.

Auton arvon ja raha

Mitä varten auto hankitaan? Yritykselle auto on yleensä välttämätön hankinta. Se voi olla henkilöauto, pakettiauto tai isompaa kuljetuskalustoa, mutta silloin kun auto nykyaikana hankitaan yrityksen käyttöön, se on sitten nimenomaan sitä, eikä autoa käytetä omaan ajamiseen.

Auton ostamisen tavat ovat muuttuneet ja nyt 2020-luvulla autoja voidaan tilata jopa netistä suoraan kotiin käymättä edes autoliikkeessä. Kotiin voidaan ostaa niin käytettyjä autoja kuin tilata auto suoraan tehtaan jonoon! Vanhemmista autoilijoista tämä kokeilematta ja näkemättä ostaminen tuntuu erikoiselta, mutta nuoret aikuiset ovat löytäneet nettiostamisen helppouden ja nopeuden, ja siitä on tullut varteenotettava myyntikanava kaikille autoliikkeille, jotka haluavat oikeasti toimia digitaalisessa ympäristössä. Mikä on sitten sen auton arvo? Auton arvo esimerkiksi yritykselle voi olla mittaamaton sitä kautta, että ilman autoa esimerkiksi kuriiriliike ei voisi toimia, eli liiketoimintaa tehdään joko autolla tai autoa käyttämällä, joten siihen käytetty raha eli investointi myös perusteellaan eri lailla kuin jos ostetaan auto omaan käyttöön. Omaan käyttöön autoa hankittaessa saatamme miettiä ekologisuutta, turvallisuutta, kokoa tai sitten mennä ulkonäöllisillä mittareilla, tekniikalla ja omien mieltymysten mukaisesti. Myös se ympäristö, missä olemme eläneet ja kasvaneet vaikuttaa yllättävän paljon omaan auton valintaan, ja voi olla, että se todellinen loogisuus unohtaa uuden auton äärellä.

Auto ja ekologisuus

20-luvun trendi on ajatella autoa ekologisena päätöksenä ja siksi päädytään sähkö- tai hybridiautoon, tai kaasukäyttöiseen autoon, mutta tosiasiassa eihän sekään kovin ekologinen päätös ole. Jos sen sijaan pystyisit työmatkat ja henkilökohtaiset matkat tekemään ilman omaa autoa, julkisia käyttäen, olisi se ekologinen teko. Meidän ihmisten toimintaa ei aina ohjaa järki, vaan monesti tunteet ja talouden sanelemat asiat – me saatamme haluta ostaa sen uuden sähkö Audin, mutta rahat riittävät vain siihen kuusi vuotta vanhaan bensa Toyotaan. Varsinkin silloin, kun meillä ei ole valmiiksi rahaa pankkitilillä uuden auton ostamiseen, lähdemme tutkimaan muita rahoitusvaihtoehtoja ja kenties myös muita auton omistusmuotoja. Sambla tarjoaa hyviä rahoitusmalleja, joista varmaan löytyy ratkaisu auton kuin auton hankintaan firman tai oman kotipihan parkkipaikalle.

Autoilun tulevaisuudesta onkin heitelty ilmoille mitä erikoisempia suunnitelmia aina lentävistä autoista täysin autottomaan yhteiskuntaan ja 100 % julkiseen liikenteeseen, mutta näissäkin suunnitelmissa monesti sivuutetaan tosiasia, että maailma ei ole yksi asia, vaan täynnä erilaisia kulttuureja ja eri vaiheissa olevia yhteiskuntia. Vaikka me kaikki elämmekin 2020-lukua, eivät muut alueet maapallolla ole välttämättä samanlaisessa tilanteessa kuten Eurooppa – eikä Eurooppakaan ole yhtenevä alue, tämänkin alueen sisällä löytyy isoja eroavaisuuksia yhteiskunnan infrastruktuurissa.

Autoilu ja sinä

Jos olet hankkimassa ensimmäistä autoasi, on sinulla vielä kaikki kokemukset edessäsi, mutta meillä, jotka ovat jo omistaneet useampia autoja, meillä on jo selvät sävelet ajatuksissamme. Meidän oman elämämme historia on luonut meille ajatuksen autosta ja autoilusta. Meillä on omat ajatuksemme siitä, millainen se meidän automme tulee olla. Me myös olemme oppineet ne asiat, joita osaamme tehdä automme suhteen ja mitä emme osaa. Nykyiset uudet autot ovat niin teknisiä, ettei normaali kuski osaa, eikä oikeastaan saakaan, kuin tankata ja täyttää pissapoikaa. Siksi oman auton hankinnan yhteydessä kannattaa jo miettiä myös auton käyttökustannuksia. Huollot saattavat viedä yllättävän paljon rahaa, vaikka auto olisi ollut todellinen helmi autoliikkeen pihalta löydettäessä.

Osta sellainen auto, jota tykkäät ajaa ja mikä kelpaa tarpeeseesi. Jos itse pidät autostasi, se on tärkeintä, ei se mitä muut siitä sanovat – on sinulla sitten 80-luvun Lada tai 2021 uusi sähkö Volkswagen.

Kirjoittaja Ostriching AB

Luetuimmat