google translate

Matkailu 3.4.2018

Älypuhelimesta on moneksi: näin voit käyttää kännykkää tulkkina vieraassa maassa

Puhelimiin saa lukuisia käteviä käännösohjelmia: ilmainen Google Translate kääntää myös kameran näytöllä.

Kääntäjän tarve konkretisoituu pienessä japanilaisessa ravintolassa. Tokion keskustassa oleva izakaya elää paikallisilla asiakkailla, joten tabletilla toimiva ruokalista puhuu vain kotimaista.

Tällä kertaa edes kuvitusta ei ole tarjolla. Vatsa kurnii, ja janokin on melkoinen. Pitkän päivän väsyttämä mieli ei nyt jaksaisi yllätyslautasta, joten jotain on tehtävä.

Kielimuuri on erityisen korkea ja paksu, sillä länsimaalainen silmä ei hahmota näytön symboleista kuin muutaman numeron. Määrä siis on tiedossa, kun vain tietäisi mistä on kyse.

Puhelin pelastaa

Älypuhelin pelastaa tästäkin pinteestä. Ilmainen Google Translate (iOS ja Android) kääntää kymmeniä yleisimpiä kieliä, ja mikä parasta, se osaa kääntää tekstiä myös puhelimen kamerasta. Toiminto vaatii tosin nettiyhteyttä, tai kätevämmin kielen lataamista puhelimen muistiin.

Puhelimen ruudulla symbolit vaihtuvat lennossa tutumpiin latinalaisiin aakkosiin. Sanojen merkitys vaihtelee puhelimen täristessä, joten helpompaa lukua varten tekstiä kannattaa ottaa kuva, ja kääntää vasta se. Aivan kaikkea Google Translate ei todellakaan ymmärrä, mutta käännöksen sisältö aukeaa siedettävällä salapoliisityöllä.

Pienen mietinnän jälkeen listalta löytyy kaivattu grillattu kana. Tilausnappikin selviää, joten taas kerran kännykkä pelastaa pulasta.

google translate

Google Translate osaa kääntää myös kirjoitettua tekstiä.

Puhumme myös suomea

Ohjelmaa voi käyttää myös puheen kääntämiseen: sille voi puhua vaikkapa suomea, ja muutaman sekunnin viiveellä Google Translate puhuu saman halutulla kielellä. Vastuu on toki kuulijalla – kielitaitoa tai osaavaa kääntäjää ohjelma ei korvaa, mutta pikkuhädästä se voi pelastaa.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Jaa artikkeli