Matkailu 23.10.2022

Darjeeling, kultaseni – enemmän kuin pelkkä teemaku

Nepalin ja Bhutanin välissä, näköalat Himalajan vuoristoon: Darjeeling on yksi Intian eksoottisempia osia, jonka kukkuloille kannattaa matkustaa jo yksistään alueen teen vuoksi.

Intia on omanlaisensa maa, jonka kulttuuri ja erityisesti yleinen hygieniataso eivät sovi kaikille. Toisaalta Intia tarjoaa niin paljon eksotiikkaa ja elämän makuisia seikkailuja, ettei sitä voi sivuuttaa mielenkiintoisena matkakohteena. Yksi asia kannattaa kuitenkin aina muistaa: Intiassa uskonto ohjaa elämää – ennenkaikkea uskomus siihen, että seuraavassa elämässä asiat voivat olla paremmin. Tämä kuoleman pelon väheksyminen näkyy eritoten liikenteessä. Riski onnettomuuteen on moninkertainen länsimaiseen autoilukulttuuriin tottuneille.

Tuttu nimi

Darjeeling tunnetaan varmasti parhaiten samaa nimeä kantavasta teelaadusta. Länsi-Bengalin pohjoisosissa, Himalajan juuressa, vehreille kukkuloille yli 2000 metrin korkeuteen rakennettu, ja nykyisin reilun 100 000 asukkaan kaupunki poikkeaa jo sijaintinsa vuoksi tyypillisestä intialaisesta asuinalueesta. Siellä puhutaan esimerkiksi nepalia. Pääuskonto on hindulaisuus.

Muuten elämä näyttäytyy aika tyypillisenä intialaisena katukuvana: kaikkialla on paljon pieniä putiikkeja, kadut eivät ole ihan sieltä siisteimmästä päästä, paljon ihmisiä, paljon eläimiä, hälinää, eksoottisia tuoksuja. Joitain ahdistaa, toiset ovat haltioissaan.

Mount Everest häämöttää

Darjeelingista on linnuntietä matkaa Mount Everestille vajaat 200 kilometriä eli hyvällä säällä tuon majesteettisen vuoren näkee. Koko Himalajan vuoriketju on yhtä vaikuttava, myös näin etäältä katsottaessa. Hyvä sää ei tosin ole Darjeelingissä itsestäänselvyys, sateet ja sumu rajoittavat usein näköalojen ihailua. Parhaat panoraamakuvat saa joko auringon noustessa tai laskiessa. Paikka, minne kuva kannattaa mennä ottamaan, on nimeltään Tiger Hill. Sinne Mount Everest näkyy juuri ja juuri sen edessä olevien matalampien vuoriketjujen takaa.

Sää asettaa myös ehdot sille, milloin Darjeelingiin kannattaa matkustaa. Paras aika suomalaisittain on huhtikuu, jolloin keli kukkuloilla alkaa olla jo kohdallaan, ja Suomessa ei vielä vihreää näy. Paras visiittiaika jatkuu aina kesäkuulle, sen jälkeen sateen todennäköisyydet kasvavat päivä päivältä. Heinä- ja elokuussa on sitten jo turhan kosteaa. Toinen hyvä aika vierailulle on loka- ja joulukuun väli.

Pitkä historia lomakeskuksena

Darjeeling on ollut aina Intiassa brittien suosiossa. Siirtomaavallan aikaan Darjeelingin korkeus merenpinnasta ja siten Intian lakeuksien kuumuudesta takasi sinne selvästi viileämmät oltavat. Tästä syystä alueelle rakennettiin useampia hotelleja jo 1800-luvun jälkipuoliskolla. Niissä viettivät aikaansa enimmäkseen brittiläiset sotilaat ja virkamiehet perheineen.

Noilta ajoilta on myös kaupungin sympaattinen minirautatie, joka on nykyisin alueen suurin yksittäinen turistirysä. Muut varsinaisesti turisteille tarkoitetut elämykset ovatkin sitten vähissä. Mutta ei niitä varsinaisesti kaipaakaan. Jo pelkkä haahuilu kaupungin kapeilla kujilla ja paikallisen elämän seuraaminen käyvät viihteestä. Ehdottomiin elämyksiin kuuluu toki myös paikallisista herkuista nauttiminen.

Maukasta

Yksi alueen suurimpia nautintoja, teen juonnin ohella, on syöminen. Ruoka on – kuten kaikkialla Intiassa – erinomaista. Alueella on luonnollisesti myös omat paikalliset herkkunsa, joita kannattaa ehdottomasti maistaa. Kokeiltavien ruokien listalle kannattaa laittaa ainakin seuraavat: kwati, churpee, chaang, shaphalay, kinema, gundruk, momokset, aloo dum ja thali.

Ja sitten on se tee… se on todella hyvää. Siitä ei edes voi puhua samassa lauseessa pussiteen kanssa. Paikalliset nauttivat teensä brittien tapaan makeana ja maidon kanssa. Jotkut tykkäävät laittaa teen sekaan ripauksen inkivääriä. Kannattaa kokeilla. Parhaimman teekokemuksen saa luonnollisesti käymällä jollain alueen lukuisista plantaaseista. Samalla tulee opiskeltua sekä teen historiaa että valmistusta.

Villaa ostoskoriin

Darjeelingin korkeudesta johtuen siellä on intialaisella mittapuulla osassa aikaa vuodesta suorastaan kylmä. Tämä näkyy luonnollisesti myös paikallisten vaatetuksessa, villasta on kudottu monenlaista vaatetta. Matkalaukkuun voi ostaa täytteeksi vaikkapa villahuiveja, -puseroita, -lapasia ja -pipoja. Myöskään pieni villamatto ei vie liikaa tilaa. Ja shoppaillessa kannattaa muistaa se, että tinkaaminen on osa paikallista kulttuuria – ja siihen kannattaa varata siksi hieman aikaa.

Pelkästään Darjeelingin takia ei toki Himalajan juureen kannata lähteä. Siellä vierähtää toki mukavasti muutama päivä, ja usein sen verran vaaditaan jo yhden hyvän näköalapäivän takia, mutta jossain vaiheessa kaikki tarpeellinen on nähty. Siksi Darjeelingin kokeminen kannattaa yhdistää muihin Intian nähtävyyksiin ja kaupunkeihin. Suosittelemme etenkin Kalkuttaa, jonka vilinä kiehtoo pidemmän aikaa. Myös intialaisten pyhä kaupunki Varanasi on vielä kohtuullisen lähellä, ja lentäminenhän on Intian sisällä edelleen kohtuullisen edullista.

Jaa artikkeli