28.2.2021

Ekopilotti ajaa taloudellisemmin – Tallink kokeili uutta työkalua kulutuksen kitkemiseen

Ekopilotti

Laivanvarustamo Tallink Group kokeili ruotsalaisen teknologiayrityksen QTAGG R&D AB:n EcoPilot-työkalua M/S Isabelle-aluksellaan. Tulokset polttoaineenkulutuksen pihistämisestä olivat varsin lupaavia.

EcoPilot-työkalu on tiivistettynä monialainen tietokoneohjelmisto, joka optimoi aluksen kulun mahdollisimman polttoainetehokkaaksi. Se yhdistää laivan toimintoja komentosillalta potkureille asti optimaalisimman reitin, tehonkäytön ja ajonopeuden löytämiseksi. Järjestelmä toimii itsenäisesti ja automaattisesti, aluksen oman autopilotin sekä miehistön tukena, eli kuten nimikin kertoo, luotsina.

Jos työkalun toimintaa tarkastellaan käytännönläheisemmin, se yksinkertaisesti suunnittelee parhaan mahdollisen tavan suoriutua matkasta. Järjestelmä käyttää hyväkseen muun muassa aktiivisesti päivittämiään laaja-alaisia sääennusteita matkan varrelle. Lisäksi se valvoo jatkuvasti polttoaineenkulutusta ja kerää reitin varrelta palautetta hioakseen matkantekoa seuraavalle kerralle edelleenkin energiatehokkaammaksi. Jatkuvassa tarkkailussa on yli 60 parametriä. Järjestelmä tarvitsee ennalta annettuna periaatteessa vain neljä perustietoa. Ne ovat lähtö- ja määräsatamat sekä lähtö- ja saapumisajankohdat. Näiden puitteissa järjestelmä avustaa aluksen ohjaajat parhaaseen mahdolliseen reittivalintaan sekä laskee, miten koneiden voimavaroja kannattaa missäkin vaiheessa käyttää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seitsemän prosentin nipistys

Tallink otti EcoPilotin kokeilukäyttöön normaalisti Tukholman ja Riian väliä risteilevällä M/S Isabellella. Vuonna 1989 valmistunut, Latvian lipun alla purjehtiva, 171 metriä pitkä ja 2 500 matkustajaa kuljettava Isabelle sopii tällaiseen kokeiluun hyvin, sillä sen ominaisuudet vastaavat hyvin nykyisin käytössä olevien matkustaja-autolauttojen keskiarvoa.

Isabelle ajoi EcoPilotin luotsaamana kesällä 2020 yli 50 edestakaista matkaa matkustusrajoitusten vuoksi vakioreitiltään poikkeavasti. Alus kuljetti enimmäkseen rahtia Viron Paldiskin ja Ruotsin Kapellskärin välillä. Tällä reitillä kynnettiin enimmäkseen vain avomerta, mutta myöhemmin reittiä jatkettiin Tukholmaan asti, jolloin EcoPilot sai kokemusta myös saaristopujottelusta.

Ekopilotti

Polttoaineenkulutus oli kokeilun aikana parhaimmillaan seitsemän prosenttia alhaisempi verrattuna ajoihin ennen kokeilua. Varustamo on syystäkin tyytyväinen tähän tulokseen, ja sen edustajat haluavat useissa lähteissä korostaa myös ammattitaitoisen miehistön korvaamatonta merkitystä sen saavuttamisessa.

Seitsemän prosentin nipistys kulutukseen merkitsee tuntuvia säästöjä. Seuraavat laskelmat perustuvat osin valistuneisiin arvioihin, mutta ne antavat perspektiiviä siihen, millaisissa luvuissa liikutaan. Eri tekijöistä riippuen Isabellen pääkoneet - 4 kpl – kuluttavat osapuilleen 100 kiloa (+-10 kg) merimailia eli noin 1,85 kilometriä kohti. Näillä laskelmilla alus kuluttaa ilman EcoPilotia 15 000 – 16 000 kiloa meridieseliä Paldiskin ja Kapellskärin välillä. Kun tästä sitten pihistetään työkalulla seitsemän prosenttia, säästyy yhdensuuntaisella matkalla yli tuhat kiloa menovettä. Se taas tarkoittaa pelkästään yhden kuukauden edestakaisilla matkoilla noin 65 000 polttoainekilon puhdasta säästöä, eli sopivasti käännettynä neljän yhdensuuntaisen matkan saamista ilmaiseksi tuolla aikavälillä.

Ei siis ihme, että Tallink haluaa laajentaa työkalun käyttöä myös muihin aluksiinsa.

Kevät vajaalla kalustolla

Isabelle EcoPilot-järjestelmineen on lokakuun lopusta lähtien seissyt Paljassaaren satamalaiturissa Tallinnan länsiosassa. Näin on käynyt myös sen linjaparille M/S Romantikalle, sillä Tallinkin Tukholma – Riika -reitti on keskeytetty toistaiseksi. Samalla tavoin on menetelty myös Tallinnan ja Tukholman välisen osuuden kanssa. Sillä normaalisti operoivat Victoria 1 ja Baltic Queen seisovat nekin parkissa Tallinnan satamassa.

Tallink Silja Linen Suomesta käsin liikennöivistä kahdeksasta matkustaja-autolautasta viisi on tällä hetkellä liikenteessä. Turku – Ahvenanmaa – Tukholma -reitin Galaxy ja Baltic Princess liikennöivät normaalilla aikataululla. Samoin tekevät Helsinki – Tallinna -linjan pikalaivat Star ja Megastar sekä Vuosaaresta Muugaan lähinnä rekkarahtia ajava Sea Wind.

Helsingin ja Tukholman välisen liikenteen Tallink Silja odottaa näillä näkymin alkavan uudestaan kesäkuun 1. päivänä. Sorvin ääreen palaisivat tuolloin Silja Serenade Turun satamasta sekä Silja Symphony Tukholman Värtahamnenista. Tallinnan satamassa liikenteeseen paluuta kieli pitkällä odottaa myös Europa, jonka heiniä ovat normaalioloissa Helsingin ja Tallinnan väliset 22 tunnin bileristeilyt.

Teksti ja kuvat: Benjamin Helander Lähteet: QTAGG, Motorship.comShippax.com, Fakta om Fartyg

Luetuimmat