JT-Lines

Matkailu Kotimaanmatkailu 14.8.2016

Halpa matkavinkki – seitsemän euron saarihyppely Helsingissä!

Saarihyppely Helsingin edustalla taittuu vesibussikyydillä. Yhdellä lipulla ulottuvilla on kolme erilaista saarta ja edessä erilainen lomapäivä.

Saarihyppely alkaa aivan Helsingin keskeltä. Kierrosta liikennöi JT-Line, jonka vesibussit starttaavat Kauppatorin rannasta. Aikuiselle saarihyppely maksaa seitsemän euroa, lapset pääsevät puoleen hintaan, eikä alle 7-vuotiaista peritä maksua lainkaan.

Saariin tutustuminen tulee suorittaa järjestyksessä Vallisaari, Suomenlinna ja viimeisenä Lonna, jotta se onnistuu yhdellä meno–paluulipulla.

Koskematonta luontoa ja historiaa

Helsingin tuoreimpiin matkailunähtävyyksiin lukeutuva Vallisaari oli pitkään sotilaskäytössä ja salaisuuksineen suljettu muulta yleisöltä. Ensimmäiset suojavallit kohosivat saaren rannoille jo 1550-luvulla.

Vallisaari

Viime vuonna saarelle sallittiin ensimmäiset opastetut tutustumiskäynnit, mutta nyt myös omatoiminen matkailu on mahdollista tietyin rajoittein. Saaren uusi isäntä on Metsähallitus ja saarta kehitetään historia-, luonto- ja kulttuuriarvoja vaalien. Rajoitukset johtuvat osin myös vuonna 1937 tapahtuneen ammusvaraston räjähdyksen vuoksi. Onnettomuuden seurauksena maastossa on edelleen raivaamattomia räjähteitä.

Vallisaari

Vallisaaren ja siihen yhdistyvän Kuninkaan saaren kehittäminen on vielä kesken, joten retkelle kannattaa varata mukaan kunnolliset kengät ja eväät.

Vallisaari

Vallisaaren erottaa Suomenlinnasta kapeaakin kapeampi Kustaanmiekan salmi. Muutaman kivenheiton mittaista siirtymää varten on kuitenkin hypättävä jälleen vesibussin kyytiin.

Etsivä löytää uutta

Suomenlinna on yksi maan suosituimmista matkailunähtävyyksistä. UNESCOn maailmanperintökohteksi saari nimettiin 1991. Tyypillisesti Suomenlinnassa tutustutaan Bastionilinnoitukseen ja sen puolustuslaitteisiin.

Suomenlinnan Lelumuseo

Matkailijan kannalta saaren palvelut ovat varsin kattavat. Kahvilaa tai ruokapaikkaa ei juuri tarvitse etsiä. Yksi ehdottomasti vierailun arvoinen on Suomenlinnan Lelumuseon yhteydessä palveleva kodikas Café Samovarbar.

Suomenlinnan Lelumuseo

Samassa rakennuksessa sijaitsevan museon kokoelmaan kuuluu satoja leikkikaluja ja nukkeja aina 1800-luvun alusta 1960-luvulle saakka.

Suomenlinnan kätköissä sijaitsevaan pieneen Tullimuseoon harva osuu sattumalta. Tuorein näyttely kantaa kiinnostavaa nimeä: Veroista vihatuin? Tulli ja autojen tuonti -näyttely esittelee tullauksen ja autoverotuksen historiaa.

Tullimuseo

Suomalainen autoverotus on tunnetusti tunteita herättävä aihe, jonka monimutkaisuus hakee vertaistaan. Näyttely esittelee historiakatsauksen lisäksi myös kekseliäitä keinoja, joilla autoveroa on kierretty eri vuosikymmenien aikana. Autoja on muun muassa tuotu osina maahan ja koottu uudestaan Suomessa, sillä varaosista ei kannettu autoveroa.

Tullimuseo

Syömään tai terassille

Saarikierroksen viimeinen kohde Lonna on historiansa aikana toiminut miinavarastona ja merimiinojen demagnetointiasemana.

Lonna

Nyt piskuiseen Lonnaan mennään syömään. Ravintola palvelee tiistaista lauantaihin ja tarjoilee modernia saaristolaisruokaa. Vohvelibaarista syötävää saa päivittäin. Ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen.

Lonna

Lisätietoa saarihyppelystä ja vesibussien aikataulut saarihyppelyreittiä liikennöivän JT-Linen verkkosivuilla.

 

Jaa artikkeli