michelin opas

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 20.2.2019

Helsingin Ravintola Palace saalisti Michelin-tähden

Vuoden 2019 pohjoismaisessa Michelin-oppaassa on kolme uutta 2 tähden ja neljä uutta 1 tähden ravintolaa.

Guide Michelinin uudet pohjoismaiset tähtiravintolat ovat selvillä. Himoittuun joukkoon eli vuoden 2019 pohjoismaiseen Michelin-oppaaseen nousi kolme uutta 2 tähden ja neljä uutta 1 tähden ravintolaa. Yksi uusi 1 tähden ravintoloista on Helsingin Etelärannassa sijaitseva Ravintola Palace. 

”Tuntuu mahtavalta”

Pitkän tauon ja mittavan remontin jälkeen marraskuussa 2017 uudelleen avatun Ravintola Palacen tavoitteena on korkeatasoinen laatu. Keittiötä johtaa Eero Vottonen, yksi Suomen arvostetuimmista keittiöpäälliköistä.

– Tuntuu mahtavalta, että kaikkeen tekemiseemme ladattu iso intohimo on havaittu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Olen tästä tunnustuksesta todella iloinen, sanoo Vottonen Ravintola Palacen nettisivuilla. 

Vottonen korostaa tiimityön merkitystä.

– Tällaisilla palkinnoilla on myös tästä näkökulmasta tärkeä merkitys. Nuoret kokit näkevät, että kovalla työllä voi päästä maailman huipulle.

Suomen ensimmäinen Michelin-tähti myönnettiin Palace Gourmet -ravintolalle vuonna 1987. Eero Mäkelän luotsaamalla ravintolalla oli tähti vuosina 1987–1989.

Uniikki gastronominen alue

Tähtiravintoloiden julkistusta isännöinyt Guide Michelinin kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec kuvaili pohjoismaita todella uniikiksi gastronomiseksi alueeksi.

– Pohjoismaiden ravintolatarjonnan monimuotoisuus ja noste kiinnostavat hyvän ruuan ystäviä kautta maailman, Poullennec arvioi.

– Pohjoismaisissa gourmet-keittiöissä ei ainoastaan pyritä kehittämään luovuutta ja teknistä osaamista, vaan ollaan edelläkävijöitä ruokahävikin vähentämisessä, lähellä tuotettujen raaka-aineiden suosimisessa sekä innovatiivisten kasvisruokalistojen kehittämisessä.

Fär-saarilta Tukholmaan

Michelin Guide Nordic Countries 2019 sisältää arvioinnit hotelleista ja ravintoloista Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan merkittävimmiltä gourmet-alueilta.

Uudet 2 tähden ravintolat oppaassa ovat Jacob Holmströmin ja Anton Bjuhrin perustama ja luotsaama Gastrologik Tukholmassa, keittiömestari Poul Andrias Ziscan alaisuudessa toimiva KOKS Tanskan Fär-saarilla sekä René Redzepin uudistunut ja uudessa osoitteessa toimiva Noma Kööpenhaminassa.

Nämä kolme ravintolaa ovat hyvin erilaisia – kaukainen KOKS pohjoisen Atlantin valtamerestä kohoavilla Färsaarilla, Tukholman hillityn hienostunut Gastrologik ja kaupunkifarmia henkivä Noma Kööpenhaminassa – ja samalla niitä kuitenkin yhdistää sama ominaispiirre: sitoutuminen aitoihin, ensiluokkaisiin raaka-aineisiin ja niiden hyödyntäminen luontevasti vuodenaikojen mukaan.

KOKSin keittiömestari Poul Andrias Zisca palkittiin kahden tähden lisäksi kunniamaininnalla Michelin Nordic Guide Young Chef 2019 tunnustuksena hänen osoittamastaan luovuudesta, teknisestä taitavuudesta ja omistautuneisuudesta.

Uudet 1 tähden ravintolat ovat Palace Helsingissä ja Alouette Kööpenhaminassa; Norjassa Trondheim on ensi kertaa mukana oppaassa, ja siellä ravintolat FAGN ja Credo saivat kumpikin 1 tähden.

Credo sai myös Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019 -palkinnon tunnustuksena saavutuksistaan ekologisen ruuantuotannon hyväksi ja sitoutumisestaan paremman ruuan ja kestävän tuotannon edistämiseen sosiaalisessa mediassa.

Opas matkailijoiden avuksi

Michelinin hotelli- ja ravintolaopas on hyödyllinen apuväline kaiken tyyppisille matkailijoille, joita yhdistää rakkaus hyvään ruokaan. Se tarkastaa ja suosittelee joka vuosi parhaat ravintolat ja hotellit liikematkailijoista tavallisen lomamatkailijan tarpeisiin kaikissa laatu- ja mukavuuskategorioissa.

Vuoden 2019 oppaassa esitetään kunkin paikkakunnan tähtiravintolat ensimmäisinä, sen jälkeen Bib Gourmand -ravintolat ja niiden jälkeen hyvän ruokansa ansiosta lautas-symbolin saaneet ravintolat.

Uusia Bib Gourmand -ravintoloita

Bib Gourmand on Guide Michelinin käyttämä symboli, joka merkitsee ruuan hyvää hinta-laatusuhdetta. Tällä symbolilla varustetut ravintolat ovat erittäin suosittuja oppaan käyttäjien keskuudessa ympäri maailman, sillä ne tarjoavat huolellisesti valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan.

Pohjoismaisessa oppaassa on tänä vuonna kolme uutta Bib Gourmand -ravintolaa: niistä kaksi on Tanskassa, Selma Kööpenhaminassa ja Moment Røndessä. Kolmas, Skál!, on Reykjavikissa, Islannissa.

Bib Gourmand -ravintoloiden määrä vuoden 2019 oppaassa on näin noussut 34:ään.

Trondheimin lisäksi uudessa oppaassa on useampia muitakin ensi kertaa mukana olevia paikkakuntia. Nämä ovat Aalborg ja Rønde Tanskassa, Grindavik Islannissa ja Kosta Ruotsissa. Kaiken kaikkiaan vuoden 2019 pohjoismaisessa Michelin-oppaassa on listattu 30 uutta ravintolaa, joten hyvän ruuan ystävien valintamahdollisuudet ovat entistä runsaammat.

Rengasvalmistajana tunnettu Michelin julkaisee matkaoppaita, hotelli- ja ravintolaoppaita sekä kaupunki- ja tiekarttoja.

Lähde: Michelin, Ravintola Palace

Jaa artikkeli