Matkailu 11.9.2022

Hieno näköalatasanne on ylitse kaiken muun

Ennen vanhaan hienojen maisemien vuoksi oli yleensä hikoiltava jonkin verran. Ei enää. Alppien hienoimmat näköalatasanteet ovat usein vain ”hissimatkan” päässä.

Teimme hiljattain jutun vuorten seinämiin kaiverretuista via ferratoista eli rautapoluista. Ne tarjoavat hienoja elämyksiä seikkailunälkäisille. Pelkästään hienoja näköaloja hamuaville ja näyttävää selfietä halajaville riittää kuitenkin vähempikin seikkailu. Ohessa vinkkejä Alppeja kiertäville näköalaturisteille. Sään kanssa kannattaa olla vain tarkkana, sillä sumussa tai pilvessä näköalat tuppaavat jäädä vähemmän vaikuttaviksi.

AlpspiX, Saksa

AlpspiX on X:n muotoinen näköalatasanne, joka mainostaa itseään sloganilla ”taivaan ja Hollenlaakson välissä”. Lause ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä tämä Baijerissa ja hieman Garmisch-Partenkirchenistä etelään sijaitseva rakennelma sijaitsee Osterfeldkopf-vuoren jyrkällä seinämällä, ja tasanteelta on matkaa alas laakson pohjalle noin 1000 metriä.Kun näköalatasanne on katsastettu, kannattaa käydä myös valloittamassa Saksan korkein vuori Zugspitze eli ottaa kondolihissi aivan ylös asti. Ylhäällä kannattaa käydä nauttimassa pientä purtavaa Panorama 2962 -ravintolassa, sillä sieltäkin aukeaa huimat näköalat.

Aiguille du Midi, Ranska

Niinikään Alpeilla sijaitseva ja tuskin esittelyjä kaipaava Mont Blanc eli Alppien korkein vuori tarjoaa luonnollisesti huimat näköalat. Huipulle 4809 metrin korkeuteen on toki kiivettävä vielä, mutta aika lähelle pääsee jo hissillä. 3842 metrin korkeudessa sijaitsevalle Aiguille du Midin huipulle pääsee vaivatta gondolilla.

Selfien ystävien huipennus on tasanteen ulkokaiteelle rakennettu lasinen boksi, jonka sisällä voi luoda mitä mahtavinta selfietaidetta. Alas päin on reilun kilometrin vapaa pudotus. Ei korkean paikan kammosta kärsiville.

Skylane Walk, Sveitsi

Schilthorn on korkeahko 2970 metriin yltävä vuori Sveitsissä, jonne pääsee niin ikään gondolihissillä. Skyline Walk on huipulla olevan rakennuksen toiselle reunalle rakennettu tasanne.

Samalla vaivalla kannattaa katsastaa myös huipun toiselle reunalla oleva ja hieman enemmän seikkailuhenkeä vaativa ”Thrill Walk”, jonka kohokohta on könytä metallivaijerista rakennetun putken läpi.

Dachstein Skywalk, Itävalta

Dachstein on puolestaan Itävallassa Salzburgin lähellä sijaitseva ja 2995 metrin korkeuteen kipuava jäätikkövuori, jonka huipulla tarjotaan niin ikään erilaisia elämyksiä huikean riippusillan yli kävelystä aina jääluolan tutkimiseen asti.

Ja toki myös Dachstein huomio nykyisen somekansan, tasanteen yhteen nurkkaan on rakennettu portaat, jotka eivät johda minnekään. Lasiset kaiteet tarjoavat erinomaiset puitteet huikean selfien ottamista varten.

Toki näköalatasanteita on ympäri Alppeja vielä huimasti enemmänkin, sillä ne toimivat hienoina vetonauloina turisteille. Google auttaa niiden löytämisessä.
Aika lähellä Dachsteinia sijaitsee myös Kitzsteinhorn, jossa on niin ikään tarjolla huimia näköaloja mm. Zell am Seen yli.

Stegastein, Norja

Eikä vuorien vuoksi ole aivan pakko Alpeille asti matkustaa… Norjassa, vajaat 200 km Bergenistä länteen sijaitseva Stegasteinin näköalatasanne tarjoaa hulppeat näköalat Aurlandinvuonon ylitse. Tasanne sijaitsee 650 metriä vuonon yläpuolella.

Rakenteen loppupää on suojattu lasilla, joten edellytyksen hienon selfien ottamiseen ovat täälläkin mitä mainioimmat. Tasanne on osa Norjan pittoreskiä Aurlandista Lærdaliin vievää näköalareittiä.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: kohteet

Jaa artikkeli