Trentino vaellus

Matkailu Ulkomaanmatkailu 7.9.2019

Italian Trentino – vieraana omenoiden valtakunnassa

Dolomiittien aurinkoiset ja hedelmälliset laaksot Trentinossa tuottavat viidesosan Italian omenoista.

Pohjois-Italian Trentinon alueen valtteja ovat huikaisevat alppimaisemat, joista on kiittäminen lukuisia 3 000 metriin ja yli kohoavia vuorenhuippuja. Luontoarvojensa ansiosta Dolomiittien vuoristo on ollut vuodesta 2009 Unescon maailmanperintökohde. Patikointielämyksiä ja silmänruokaa tarjoavat myös näyttävät vesiputoukset, vuolaat joenuomat, riippusillat, jykevät metsät – ja hedelmälliset laaksot.

Stelvion kansallispuiston aurinkolaakson alue eli Val di Sole ja erityisesti Val di Nonin laakso ovat omenoiden valtakuntaa.

Trentino vaellus

Aurinko paistaa 2 500 tuntia

Val di Nonin laakso on kuulu linnanraunioista ja vallasväen kartanoista. Pikkukylien leppoisa tunnelma ja kulttuurimaisema viehättävät. Ja erityisen kuulu alue on omenoistaan. Omenaviljelmiä on kaikkialla, ja maapläntit on käytetty tarkasti hyväksi. Reunimmaiset omenoiden rivistöt ulottuvat teiden reunaan asti.

Trentinon laaksoista poimitaan viidesosa Italian omenoista – kiitos vuosittaisen 2 500 aurinkotunnin. Viidesosa tarkoittaa 400 000 kiloa ja 200 miljoonaa omenaa vuodessa. Iso osa tuotannosta menee vientiin.

Poimijat tulevat etenkin itäisestä Euroopasta. Kuukauden kestävä poimintakausi alkaa näinä päivinä. Kukin kuudesta lajikkeesta kypsyy omassa tahdissaan. Lajikkeet ovat Evelina, Gala Melinda, Fuji, Red ja Golden Delicous sekä Renetta Canada.

Trentino vaellus

Tuhansien perheiden elinkeino

Melinda on alueen viljelijöiden osuustoiminnallinen yritys, johon kuuluu noin 4 000 perhettä. Nykymuotoisella yhteistyöllä on historiaa 1970-luvulta asti.

Osa viljelijöistä omistaa isot tilukset, jotka tuovat perheelle pääelinkeinon. Osa perheistä ansaitsee elantonsa muualta viljellen omenoita pienimuotoisesti lisäansioiden vuoksi.

Omenoiden maailmasta saa monipuoliset tiedot vierailemalla MondoMelinda-vierailukeskuksessa, jossa on tarjolla multimediaesitys omenoiden viljelyn eri vaiheista ja omenoiden jatkojalostuksesta. Sekin selviää, että orgaanisesti viljeltyjen omenien kysyntä on kasvussa, mutta niiden tuotanto vielä pientä, 2 000 kilon luokkaa vuodessa. Viljelyala on tarkoitus lähivuosina kasvattaa kymmenkertaiseksi.

Adaptoi oma omenapuu!

Omenat myydään kokonaisina, puristetaan mehuksi tai jalostetaan hilloiksi ja muiksi tuotteiksi. MondoMelinda -vierailukeskuksessa on myynnissä laaja kattaus omenoita ja omeniin perustuvia tuotteita, ympäri vuoden. Viileissä ja vähähappisissa oloissa omenat kyetään varastoimaan niin, että puna- ja keltaposkisia omenoita riittää myyntiin ympäri vuoden.

Melinda avasi keväällä mahdollisuuden vierailla myös maan alla eli 575 metrin syvyydessä sijaitsevissa valtavissa varastotiloissa.

Oman omenapuun voi myös adoptoida. 

Näin toimiva saa useaan kertaan valokuvia ja tietoja oman omenapuun voinnista ja hedelmien kypsymisestä. Ja jos saapuu poiminta-aikaan paikalle, voi matkatuliaisiksi saada omenoita omasta puusta.

Omenapuun adoptointi edellyttää vähintään yhtä yöpymistä agriturismo-kohteessa paikallisella maatilalla, jossa on tarjolla myös huoneita matkailijoille. Näistä yösijoista saa lisää tietoa koko Italian aluetta koskien nettisivuilta.

Jaa artikkeli