Palanga

Matkailu Automatkailu Ulkomaanmatkailu 17.6.2018

Matka: Autolomalle Baltian valkoisille rannoille

Liettuan Palanga ja Latvian Jurmala ovat hyvä vaihtoehtoja, jos Viro on jo käynyt tutuksi.

Viron Pärnu on jo nähty ja hyväksi koettu. Nyt perheloman matkakohde on kauempana etelässä eli Liettuan Palangassa asti. Paluumatkalla pysähdymme Latvian kylpyläkaupunki Jurmalaan.

Autolautta saapuu aurinkoiseen Tallinnan satamaan. Yleensä ajomatka Pärnuun kestää 1,5–2 tuntia, mutta nyt aikaa tuhraantuu tietöiden takia melkein tuplaten.

Takapenkin pikkuväki viihtyy tietokonepelejä pelaten. Laivasta ostetut eväät hupenevat tasaiseen tahtiin ja matkasuunnitelman mukaisesti pysähdymme ansaitulle tauolle Pärnuun.

Jurmala

Hyvä sää on houkutellut tuhansia ihmisiä rannalle nauttimaan kesäillan lämmöstä. Polttava auringonpaiste saa monet hakeutumaan puiston puiden varjoon suojaan. Paikka on kuitenkin entuudestaan tuttu, joten suuntaamme pian Pärnusta eteenpäin.

Välilasku Riikassa

Tauon jälkeen suuntaamme auton nokan kohti Latvian pääkaupunkia Riikaa. Se on puolivälissä matkalla Palangaan ja myös ensimmäinen yöpaikkamme. Saavumme Riikaan myöhään illalla suhteellisen helpon automatkan päätteeksi. Matkamittariin on kertynyt 332 kilometriä.

Palanga

Aamulla matka jatkuu leppoisasti A9 valtatietä kohti Liepajaa, joka on Latvian rannikolla. Siitä ajamme rantareittiä alaspäin kohti Liettuaa. Teiden kunto heikkenee mitä lähemmäksi Liettuaa saavutaan.

Raja-asema ohitetaan nykyään pysähtymättä. Asemarakennukset ja tarkistuspisteet puomeineen ovat vain muistona ankeista neuvostoajoista. Liettuan ja Latvian maaseutua ei voi auton ikkunanäkymien perusteella kehua kauniiksi. Suoraa ja tasaista, jopa tylsää röykytystä suurimman osan matkaa. Meri näyttäytyy vain hetken.

Palanga – Itämeren Ibiza

Liettuan rannikon ehkä tunnetuin lomakohde Palanga on suosittu kesänviettopaikka. Varasimme hotellin niin myöhään että vaihtoehtoja oli enää niukasti.

Aamupäivällä Palangan keskustassa on ihmisiä joukoittain liikkeellä – kaikki näyttävät suunnistavan rantakassit keikkuen kohti meren rantaa. Tunnelma on kuin Välimeren turistikohteissa. Pikkukauppoja ja ravintoloita vieri vieressä. Rihkamaa ja rantaleluja. Kävelykatu on täynnä erilaisia kaupustelijoita, tivolivempeleitä, pomppulinnoja sekä trampoliineja.

Joku kantaa olallaan värikästä papukaijaa ja toisella kiemurtelee kaulassa. Pientä korvausta vastaan saa ottaa selfien eksoottisen eläimen kanssa.

Palanga

Pitkä kävelymatka päättyy valtavalle puulaiturille, jonka kannella vaeltaa loputon ihmismeri. Keskustan tuntumassa rannat ovat täynnä auringonpalvojia. Rantabaareista kantautuu bassonjytke heti aamusta alkaen. Musiikin volyymi kasvaa iltaa kohden ja selkeästi täällä viihtyy Liettuan juhliva nuoriso. Tämä kannattaa ottaa huomioon hotellia varatessa. Keskustan baarien läheisyydessä musiikki raikaa aamutunneille asti.

Monipuolinen Jurmala

Palangan jälkeen on vuorossa rantakaupunki Jurmala. Tämä vanha kylpyläkaupunki sijaitsee vain 35 kilometriä Riikan kaupungista. Tänne pääsee pääkaupungista helposti junalla tai vaikka jokilaivalla vesireittiä pitkin. Autolla Jurmalaan saavutaan siltojen yli, jossa kaikki paitsi alueen asukkaat maksavat parin euron tietullin.

Ajamme Riga iela -päätietä ohi Pohjois-Euroopan suurimman vesipuiston, Liku Akvaparksin. Vesiliukumäen korkeat sokkelomaiset putkistot näkyvät jo kaukaa horisontissa. Kuumina kesäpäivinä vesipuisto on tupaten täynnä uimareita.

Jurmala

Koristeellisia puutaloja

Jurmalan arkkitehtuurille on ominaista vanhat ja koristeelliset puutalot. Niitä on alueella satoja ja suurin osa on arvokaita suojelukohteita. Vanhimmat säilyneet talot on rakennettu jo 1800 -luvulla. Pitsihuvilat ovat täynnä hienoja yksityiskohtia ja veistosmaisia rakenteita. Yksi kuuluisimpia rakennuksia Jurmalassa on linnamainen Auguste Morbergin huvila, jonka yhteydessä on eksoottinen kasvitieteellinen puutarha.

Jurmalan isoimpien huviloiden aitauksien takana kiiltelee kalliita autoja, joissa on venäläiset rekisterikilvet. Alue on kallis ja haluttu lomanviettopaikka. Näin oli jo 1700-luvulla, jolloin paikalle saapui kylpylän hoidoista nauttimaan Kuurinmaalaisia kartanon omistajia.

Yleisesti kylpylähistorian alku ajoittuu 1800-luvun alkuun, jolloin Napoleonin sodassa haavoittuneet Venäläiset upseerit saapuivat lepäämään Dubultin kalastajakylään. Tänne rakennettiin myös alueen ensimmäinen hotelli.

Rantaelämää

Sekä Palangan että Jurmalan rantahiekka on kauniin valkoista ja hienojakoista. Suosituimpien rantojen läheltä löytyvät yleiset vessat ja suihkut sisääntuloväylien sekä parkkipaikkojen läheisyydestä ja niitä siivotaan myös säännöllisesti. Mitä sivummalle rantaa siirtyy sen harvemmaksi palvelut käyvät ja laatukin yleensä heikkenee.

Jurmala

Jurmala

Rantaviivaa kun riittää kymmeniä kilometrejä. Jurmalan ranta on peräti 26 kilometrin mittainen. Jos haluaa omaa rauhaa niin on varauduttava yleensä pitkään vessareissuun. Sekin voi olla joskus seikkailu.

Siisteimmät rannat olivat Latvian Jurmalassa. Palangassa merivesi oli kokemustemme mukaan puhtainta. Sensijaan Liettuan Jurmalassa rantavesi oli paikoitellen hieman likaista. Veden laatua tarkkaillaan säännöllisesti kaikilla rannoilla. Veden sameus vaihtelee alueittain.

Valttina upeat rannat, kauniit talot

Baltian molemmat rantakohteet tarjoavat hyvän vastineen rahalle. Palvelu on hyvää ja hintataso kaikilla alueilla edullisempi kuin kotimaassa.

Jurmala

Suosikkimme näistä kahdesta on Jurmala. Upean hiekkarannan lisäksi se kiehtoo kauneudellaan, arkkitehtuurillaan ja monipuolisella tarjonnallaan. Riikan kaunis kaupunki on lyhyen ajomatkan päässä Jurmalasta, jolloin kaupunkierros on helppo yhdistää rantalomaan.

Palanga on vielä Jurmalaakin edullisempi. Se sopii enemmän nuorille, jotka hakevat lomaltaan baareja ja reipasta illanviettoa.

Tutustu Baltiaan jo ennen matkaa – Autoliiton opaskirjan avulla

Jo ennen matkaa kannattaa tutustua Autoliiton mainioon Autolla Baltiaan ja Koillis-Puolaan -opaskirjaan.

Kirjassa esitellään yhteensä 81 mielenkiintoista kohdetta Baltiasta ja Puolasta. Kirjan ohjeistuksilla ja vinkeillä Via Baltica -tien varrelta tutuista maista löytää uusia historiallisia kohteita ja pikkukaupunkeja. Kirja kattaa Viron, Latvian ja Liettuan lisäksi Koillis-Puolan Varsovaan ja Gdanskiin asti.

Matkavinkkien lisäksi kirja opastaa tärkeistä tiedoista, kuten liikennesäännöistä, maksullisista teistä ja liikennerangaistuksista.

Jaa artikkeli