matkailu euroopassa 2020

Matkailu Matkailua Euroopassa kesällä 2020 9.7.2020

Matkailua Euroopassa kesällä 2020 osa 1: lentäen Espanjaan ja ajamalla kotiin

Viime syksynä Espanjaan talvisäilöön vietyjen moottoripyörien nouto ei keväällä onnistunut koronavirusepidemian takia. Nyt esteitä pyörien noudolle ei ole, joten ajamme heinäkuun aikana pyörät Espanjasta Suomeen ja raportoimme miten matkailu Euroopassa onnistuu ja miten koronan leviämisen estämisestä on huolehdittu Euroopan maissa.

Tarkoitus oli ajaa moottoripyörät Suomeen jo maaliskuun puolivälissä, mutta koronavirus sekoitti sen suunnitelman aivan kalkkiviivoilla. Matka peruuntui ja rajat suljettiin vain kaksi päivää ennen suunniteltua menolennon päivämäärää. Heinäkuussa ei enää ole virallista estettä pyörien hakemiselle, joten varasimme Norwegianilta menolennon ja paluumatka tehdään ajamalla Euroopan halki.

Vähemmän lentoja – kohtuullinen hintataso

Lentovaihtoehtoja oli tarjolla huomattavasti normaalia vähemmän. Edes kaikille viikonpäiville ei löytynyt menolentoja, ainakaan sellaisia joissa matkustusaika olisi kohtuullinen. Tai jos oli, niin ne oli myyty loppuun eikä esim. vertaa.fi -palvelu niitä tietysti silloin tarjonnutkaan. Sopivat lennot (6.7.) löytyivät Norwegianilta, parin tunnin vaihtoaika Oslossa ja kokonaismatkustusaika Helsinki-Vantaalta Malagaan 7,5 tuntia. Hintaa henkilöä kohti tuli noin 350 euroa, jossa oli mukana yhtiön tapaan ruumaan menevästä matkatavarasta veloitettu lisähinta.

matkailu euroopassa 2020

Oslon lentokentän Everyday Kitchen ei ollut nimensä veroinen. Paikka oli suljettu ja valot sammutettuina. Matkailijan oli tyytyminen parin kahvilan ja pubin antimiin.

Helsinki-Vantaan lentokenttä oli maanantaina aamupäivällä lähes autio. Erikoista tunnelmaa lisäsi erittäin himmeä yleisvalaistus. Edes kakkosterminaalin suuri infotaulu ei ollut käytössä. Oman lennon tiedot piti tarkistaa pikkumonitoreista. Suurin osa kaupoista ja ravintoloista oli suljettuna. Hodareita ja kahvia sentään oli tarjolla, mutta kovin nälkäisenä ei kentälle kannata mennä. Plussana se, että muodollisuudet hoituivat muutamassa minuutissa vailla minkäänlaista jonotusta. Turvatarkastuksessa työntekijöitä oli selvästi enemmän kuin asiakkaita.

Oma kasvomaski mukaan

Ennen boardingin alkua portilla kuulutettiin, että kaikilla matkustajilla tulee koneeseen noustessa olla hengityssuojain, ja pyydettiin ottamaan välittömästi yhteyttä portille, jos omaa hengityssuojainta ei mukana ole. Lähtöön valmistautuminen sujui normaalien proseduurien mukaan, mutta turva-ohjeiden esittämisen ja turvavöiden tarkastamisen jälkeen koneen matkustamohenkilökunta vetäytyi omiin tiloihinsa, jossa he viihtyivätkin koko lennon ajan verhot suljettuina. Minkäänlaista tarjoilua Oslon lennolla ei siis ollut.

Lentokone oli kaikesta huolimatta noin 70-80 -prosenttisesti täynnä. Aikataulutkin näyttävät pitävän paremmin kun lähteviä koneita on vähän. Kone liikahti portilta kohti kiitorataa jo pari minuuttia ennen aikataulun mukaista lähtöaikaa ja pyörät nousivat ilmaan vain minuuttia virallisen lähtöajan jälkeen.

matkailu euroopassa 2020

Oslon lentokentän käytävät loistivat tyhjyyttään täsmälleen samaan tyyliin kuin Helsinki-Vantaan käytävätkin.

Gardermoenin lentokentällä väkeä oli enemmän, mutta kuitenkin selvästi rauhallisempaa kuin normaalisti arkipäivinä. Helsinki-Vantaan tapaan suuri osa myymälöistä ja ravintoloista oli suljettu. Evästä sentään sai ostettua jatkolennolle, jolla muuten oli selvästi väljempää kuin ensimmäisellä lennolla. Vain noin 20-25 prosenttia jatkolennon istumapaikoista oli käytössä. Tälläkin lennolla kaikkien oli käytettävä hengityssuojainta, sekä matkustajien että matkustamohenkilökunnan. Oslosta lähtö oli vielä Helsinki-Vantaatakin vikkelämpi, sillä kapteeni työnsi kiitoradan päässä kaasukahvat kaakkoon jo kahta minuuttia ennen virallista lähtöaikaa.

matkailu euroopassa 2020

Vaikka suuri osa liikkeistä Oslon kentälläkin oli kiinni, niin auki olevissa liikkeissä oli sentään hyviäkin uutisia, normaalia suurempia alennuksia.

Lennolla normaalista poikkeavaa oli se, että jokaisen matkustajan oli täytettävä lomake, jossa kysyttiin henkilötiedot, matkan tarkoitus sekä luonnollisesti terveydentilaan liittyviä kysymyksiä. Lomakkeet kerättiin takaisin Malagan kentällä samalla kun kaikilta maahan saapuvilta mitattiin lämpökameralla kuume. Tämä tapahtui sujuvasti eikä hidastanut matkatavarahihnalle kulkua.

matkailu euroopassa 2020

Tax-Free -ostosten tekeminen jäi toiseen kertaan.

Ei ilman naamamaskia julkisiin kulkuvälineisiin

Espanjassa siis ollaan. Naamamaskien käyttö täällä on pakollista esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä, ja sitä todella myös valvotaan. Lentokentän viereisellä juna-asemalla vartijat valvoivat naamamaskien käyttöä. Ilman maskia ei ollut asiaa edes ovenpielessä olleelle lippuautomaatille. Jos suomalainen kuvittelee, että meillä kotimaassa korona otetaan tosissaan ja tehdään kaikki mahdollinen viruksen leviämisen estämiseksi, niin jo muutaman tunnin oleskelu Espanjassa saa vakuuttuneeksi, että täällä asiaan suhtaudutaan vielä monin verroin vakavammin.

Tiivistettynä voisi sanoa, että jos Espanjan rajaviranomaiset tietäisivät minun käyneen päivää ennen lähtöä Jumbon ostoskeskuksessa, jossa kukaan ei käyttänyt hengityssuojaimia eikä turvaväleistä ollut tietoakaan, niin minua tuskin olisi päästetty Espanjaan.

Seuraavaksi lähdemme hakemaan pyöriä varastosta ja katsotaan, saadaanko paluumatka käyntiin. Raportoimme jatkossa paluumatkan etenemisestä ja miten matkailu Euroopassa poikkeaa normaalitilanteesta.

Jaa artikkeli