Matkailu Kotimaanmatkailu 9.7.2023

Matkavinkki: Vehoniemen automuseo Kangasalla

Kun on asiaa Tampereen seudulle ja moottoriajoneuvot kiinnostavat, kannattaa varata runsaasti aikaa ja vierailla Kangasalla Vehoniemen automuseossa.

Vehoniemen automuseo sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Kangasalan Vehoniemenharjulla, josta on upeat näkymät Roine-järvelle. Vehoniemen automuseoon on vapaa pääsy ja se on avoinna joka viikonpäivä, myös maanantaisin.

Automuseon näyttelyhallin yhteydessä on suosittu kahvila, jossa mainiot tarjottavat ja kaupan päälle komeat maisemat terassilta järvelle. Ei siis mikään ihme, että Vehoniemen automuseo on monen autoilijan ja motoristin suosittu taukopaikka, Suomen suosituin automuseo.

Näyttelyhallissa on laaja kokoelma ajoneuvoja eri vuosikymmeniltä, henkilöautoja, tavara-autoja, hellyttävän näköisiä pieniä kääpiöautoja, mopoja, moottoripyöriä ja polkupyöriä. Osa esillä olevista ajoneuvoista vaihtuu ajoittain, joten näyttelystä löytyy eri käyntikerroilla aina jotain ennen näkemätöntä ja uutta, kiehtovaa katsottavaa.

Vehoniemen automuseo on Vuoden ajoneuvomuseo vuonna 2020. Vehoniemen Automuseo valintaa vuoden ajoneuvomuseoksi perusteltiin Olavi ja Lilja Sallisen perheen pitkäaikaisella nykyään kolmannessa sukupolvessa jatkuvalla työllä ajoneuvokulttuurin parissa, sopivalla annoksella luovaa hulluutta sekä liiketaloudellisella osaamisella. Tästä käy hyvänä esimerkkinä hyvin suunniteltu ja toteutettu joukkorahoituskampanja, joka mahdollisti museon laajennuksen kesällä 2019.

Viime käynnistä kesäkuun alussa jäi mieleen pari todella harvinaista ajoneuvoa: Belgialainen laskuvarjojoukkojen kertakäyttöinen maastoajoneuvo (eräänlainen mönkijä) on ehkäpä erikoisin ajoneuvo, mitä olen useissa kymmenissä Euroopan automuseoissa koskaan nähnyt! Maastoajoneuvo on aina esillä Vehoniemen automuseossa.

Tänä kesänä toinen harvinaisuus on vihreä Ase E38/49 -mopo vuodelta 1958. Mopossa on tavallista isompi säältä suojaava kate, jossa kattokin! Hellyttävän sympaattiset, 1950-60-lukujen kääpiöautot ovat aina kiinnostavia, kuten esimerkiksi Trojan ja Fuldamobil. Myös kotimainen, vuosimallin 1991 Elcat -Cityvan sähköauto on näytteillä.

Museon näyttelyhallissa on museokauppa, jossa muun muassa laaja tarjonta ajoneuvojen pienoismalleja.

Vehoniemen automuseon läheltä löytyy muitakin käyntikohteita: Museon vieressä juuri kunnostettu Vehoniemen näkötorni, josta voi katsella Kangasalan järvi- ja harjumaisemia sekä luonnonsuojelualue Museon pysäköintipaikalta pääsee portaita pitkin harjun rinnettä alas Roineen rantaan.

Kangasalan automuseot Vehoniemellä ja Mobiliassa sijaitsevat lähekkäin, vajaan kuuden kilometrin etäisyydellä toisistaan.

Vehoniemen automuseo

Osoite: Vehoniemenharjuntie 92, 36570 Kaivanto (Kangasala)

Museon kotisivut: Automuseo.com

Jaa artikkeli