Designmuseum Danmark Denmark Tanska muotoilu museo Kööpenhamina

Matkailu Ulkomaanmatkailu 25.9.2022

Muotoilua ja outoilua Kööpenhaminassa – Designmuseum Danmark

Muotoilu on eräs asioista, jotka liitetään usein juuri Tanskaan. Danish Design Museum tarjoaa mainion parituntisen vaikkapa kuumana kesäpäivänä.

Pohjoismainen muotoilu on mainio sateenvarjokäsite, jolla usein tarkoitetaan käyttötarkoitukseen pelkistettyä minimalistista muotoilua. Maiden välillä on toki sävy- ja koulukuntaeroja. Ehkä tunnetuin muotoilumaa joukosta on kuitenkin Tanska. Kööpenhaminan ydinkeskustan pohjoispuolelta, Kastelletin linnoituksen läheltä, löytyy Designmuseum Danmark.

Designmuseum Danmark Denmark Tanska muotoilu museo Kööpenhamina

Muotoilumuseon kotina on 1750-luvulla valmistunut rokokootalo, joka palveli aikaisemmin kuninkaallisena sairaalana. 1926 tiloihin muutti Designmuseum Danmark, joka oltiin jo perustettu 1890 esittelemään Tanskan teollisuuden töitä. Upea museotalo restauroitiin koronapandemian aikana ja se aukesi jälleen yleisölle tässä kesäkuussa. Museon puitteiden erikoisuus on tapa, jolla koreileva rokokoo tuntuu kuin väistyvän modernimpien näyttelyesineiden tieltä. Talo piha-alueineen tarjoaa myös hyvän turvan kesähelteeltä.

Designmuseum Danmark suosii ainakin avautumisensa jälkeen pitkiä näyttelyitä. Ensimmäisenä vastaan tulee The Future is Present -näyttely, jonka taidenäyttelymäinen olemus esittelee erilaisia ajatusleikkejä esimerkiksi ilmastokriisin tai ylikansoittumisen ratkaisemiseksi. Joskus uutta tutkitaan myös vanhan kautta, sillä esillä on esimerkiksi yksipaikkainen Ellert-sähköauto 1980-luvulta. Sonyn Aibo-robottikoiran esittely puolestaan kertoo, että kaikkia teemanäyttelyitä ei ole rajattu erityisesti tanskalaisuuteen.

Designmuseum Danmark Denmark Tanska muotoilu museo Kööpenhamina

The Magic of Form -näyttely on kuitenkin tanskalaista muotoilua tutuimmillaan, eli esillä on tuoleja ja Bang & Olufseneja. Sosiokulttuuriselta kannalta mielenkiintoisin on Little table, cover thyself, jossa esitellään tyypillisen tanskalaisen ruokapöydän kattausta eri aikakausina.

Designmuseum Danmark Denmark Tanska muotoilu museo Kööpenhamina

Rasmus Malling-Hansenin kirjoituspalloa (vasemmalla) pidetään kirjoituskoneen alkulyönteinä.

Suomalaisittain paras tärppi lienee Powerful Patterns -näyttelystä löytyvä Marimekon Unikko-kuosi. Onneksi tanskalaiset eivät väitä kuviota omakseen, vaan antavat Maija Isolan työlle sopivan tunnustuksen osana Pohjoismaista muotoilukulttuuria.

Designmuseum Danmark Denmark Tanska muotoilu museo Kööpenhamina

Aikaa museovierailuun kannattaa varata pari tuntia, jotta aikaa jää sopivasti mystisten esineiden hämmästelylle ja paikoin piilotetuille teoskorteille.

Designmuseum Danmark

Bredgade 68
DK-1260 København K
https://designmuseum.dk/en/

Liput: Aikuiset 130 DKK (n. 17,5 euroa), lapset 0–17 v. ilmaiseksi, nuoriso/opiskelijat 90 DKK.

Avoinna: ma suljettu, ti-su 10.00–18.00, torstaisin 10.00–20.00

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli