22.12.2019 Matkailu Na Zdraví – näin syntyy oikeaoppinen tšekkituopillinen Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Olut on olennainen osa tšekkiläistä kulttuuria. Prahassa voi paitsi kallistella tuoppia, myös hypätä tiskin toiselle puolelle baarimikon oppiin. Olemme laskeutuneet Prahan keskustassa sijaitsevan Lokál-pubin ikiaikaiseen kellariin, missä baarimestari Lukáš Svoboda pitää halukkaille ryhmille oluenkaatokoulua. Mukaan mahtuu vain muutama oppilas kerrallaan, joten tunnelma on tiiviin innostunut. – Tänään näytän, miten olutta kaadetaan eri tavoin, ei vain täällä meillä, vaan myös missä tahansa hyvässä tšekkiläisessä pubissa, Svoboda aloittaa ja nappaa jykevän Pilsner Urquell -tuopin hyppysiinsä. Informatiivinen mutta kepein mielin toteutettu opinahjo on erittäin hyvä tapa aloittaa panimotuotteisiin keskittyvä matka Tšekkiin – maahan, missä juodaan eniten olutta henkeä kohden koko maailmassa. Moisella kulutuksella tietyt asiat on standardisoitu, mutta inhimillisyys muistaen. – Jokainen olutlasi pestään käsin: sillä varmistetaan vaahdon kermaisuus, Svoboda luettelee ja kääräisee tuopin puhtaaksi parilla sienen vedolla. Sitten lasi upotetaan kylmään veteen viilentymään, sillä tyypillinen tšekki nauttii oluensa hyvin jäähdytettynä. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Kolme tapaa kaataa olutta Oluenkaatotapoja on runsaasti erilaisia, joista koemme nyt kolme. Näille on annettu oikein nimetkin. Ensimmäinen eli Hladinka muodostaa suosituimman, normaalin kokoisen vaahtokukan, joka on räätälöity perusasiakkaan 15–20 minuuttia kestävää tuopin kumoamista varten. Jos mielii juoda hitaammin, pieniä tuoppeja ei tässä maassa suosita, vaan silloin vaihdetaan kaatotavaksi Šnyt. Yksinkertaisesti kyse on ikään kuin pienestä oluesta isossa lasissa; vaahdon määrää lisätään kaatovaiheessa. – Baarimikko mittaa oikeat suhteet kädellään: kahden sormen paksuuden verran olutta, kolmen verran vaahtoa ja yläpuolelle yhden sormen verran tyhjää, Svoboda valaisee. Kolmannessa kaatotavassa vaahdon määrä häkellyttää – sitä on miltei koko tuopin tilavuudelta, mistä nimikin, Mliko eli maito. Svobodan mukaan kyseessä on ikään kuin kevyempi vaihtoehto, joka juodaan yhdellä siemauksella. Ihanan pehmeää vaahtoa Demotuopit syntyvät Svobodalta rautaisella ammattitaidolla, mutta kun itse asettuu ensi kertaa tiskin tuolle puolen, kaataminen ei sujukaan aivan niin helposti. Onneksi mestari ohjaa kädestä pitäen: tuoppi 45 asteen kulmaan, ja ote lyhytliikkeisestä hanasta. – Odota, odota, odota… Nyt seis! Oikea-aikainen olutvirran lopetus on tärkeintä. Nappisuoritus palkitaan optimaalisella vaahdolla, jota saa tietysti itse testata. Sitten vain Na Zdraví – kippis! Jo tavalliseen tapaan kaatamani olut on ihanan pehmeää, aivan toisenlaista kuin samanmerkkinen hanaversio kaukana Suomessa. Mliko puolestaan on hämmästyttävän helposti juotavaa, kuin sitä maitoa, eikä hiilihappo turvota mahaa jälkikäteen. Teksti ja kuvat: Jussi Saarinen Lisätietoa: http://lokal.ambi.cz/en/draughting-school Lue lisää Kaikki artikkelit 17.4.2024 Liikenne Veroaikeet: Autoilulle keppiä ja porkkanaa 16.4.2024 Uutinen Dacia Duster alkaen 24399 euroa – eikä muitakaan hintoja tarvitse muistaa kuin kaksi 15.4.2024 Matkailu Finnairilta lisää viikkovuoroja Japaniin – uutuutena Norjan Kirkkoniemi 14.4.2024 Matkailu Erikoiset päiväunet: Château Champ de Bataille – kurkistus Aurinkokuninkaan aikoihin 12.4.2024 Sähköautot Porsche odottaa uuden Taycanin myötä uusia asiakkaita – automalli noussut Porschen myydyimmäksi malliksi 11.4.2024 Uutinen Volkkarin sähköfarkku nähtiin ensi kertaa Suomessa – tätä on luvassa kesällä lisää 10.4.2024 Uutinen Vertailu: sähkö- ja bensiiniauton kustannukset – bensabudjetista sähkönsäästöön 9.4.2024 Matkailu Automatkailija Euroopassa – vältä jopa 25 000 euron sakot 8.4.2024 Yleinen Taksin käyttö: kuluttajien karut kokemukset – myös kuskit kertovat Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 18.4.2024 Esittely Koeistuttu: Mazda CX-80 – kun iso katumaasturi haluaa olla 7-paikkainen tila-auto 18.4.2024 Moottoripyörät "Jotain suurta tulossa" - BMW:ltä vihaisempi versio R18-retromallista? 19.4.2024 Koeajo Maistiainen: Škoda Kodiaq – suosikki nyt lataushybridinä alkaen 48955 euroa 18.4.2024 Koeajo Maistiainen: Audi A3 Allstreet – kolme ratkaisevaa lisäsenttiä? 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 16.4.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: ”onko teillä edes oikeita työkaluja autoonne?” 16.4.2024 Koeajo Koeajo: Škoda Superb Combi – kuin hengähdystauko kaiken nykymaailman hektisyyden keskellä 17.4.2024 Ajoneuvot Uudistunut Nissan Qashqai leikittelee muun muassa valoilla, väreillä ja isompien autojen herkuilla 24.3.2024 Ajoneuvot Et ollutkaan ainoa, joka ei ymmärtänyt Audin numeropohjaista mallimerkintäpolitiikkaa - siksi se siirtyy historiaan 20.3.2024 Ajoneuvot Vanhassa, yli 170 000 kilometriä ajetussa Škodassa havaittiin suuri öljynkulutus pian kauppojen jälkeen – myyjän mielestä autossa ei ollut vikaa luovutushetkellä 1.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: Toyota Yariksen avolavaversio ei ole ollenkaan hassumpi 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 9.4.2024 Autoilu Auton kilometrimittaria rukattu – mistä huijaus paljastuu?