13.2.2022

Onnettomuus, jota emme toivottavasti koskaan unohda

Ukrainassa – tosin silloin vielä Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa – tapahtuneesta ydinreaktorionnettomuudesta tulee kuluneeksi kohta 36 vuotta. Tapauksen muistoa pitää yllä Kiovassa sijaitseva Tsernobyl-museo.

Kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, Tsernobylin loppupuhdistus ja -lasku jäi kokonaan ukrainalaisten hoidettavaksi. Ukrainan arvion mukaan operaatio maksoi sille kaikkiaan vuosina 1986-2000 noin 150 miljardia Yhdysvaltain dollaria, mikä on noin kuusi prosenttia Ukrainan valtion budjetista.

Tsernobyl on ollut jo pitkään seikkailuhenkisten turistien suosiossa. Ja miksi ei olisi, onhan alue jotain ainutlaatuista maailmassa. Alueella operoi useita tähän erikoistuneita matkanjärjestäjiä, Chernobyl X on museon virallinen yhteistyökumppani. Kuinka turvallista alueelle on mennä, se on tietysti jokaisen päätettävä itse. Matkailijoille jaetaan toki säteilymittarit, ja oppaat kyllä tietävät tarkkaan, missä on turvallista liikkua ja missä ei.

Ja jos joku ei ole aivan varma, missä Tsernobyl sijaitsee, oheinen kartta auttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hetkittäin ahdistava kokemus

Hieman turvallisemman Tsernebylin katastrofiin voi tutustua katsomalla siitä kertovan HBO:n mainion TV-sarjan, lukemalla kirjallisuutta, surffaamalla netissä valokuvia alueelta katsoen, katsomalla YouTubessa lennokkivideon – tai käymällä siis Kiovassa sijaitsevassa museossa.

Museo avattiin vuonna 1992, ja sitä ylläpitävät sekä Ukrainan valtio että Kievin kaupunki. Museo saa myös jatkuvasti kansainvälisiä lahjoituksia, mm. Japanin valtio on tukenut vahvasti museon toimintaa.

Museo toimii vanhan palokunnan tiloissa, eikä se ole kovin suuri.

Kokemus on silti visuaalisesti erittäin pysäyttävä – jopa ahdistava. Osassa näyttelyä tosin mennään jo hieman kitschin puolelle…

Museossa käynti avaa hyvin onnettomuuden syitä ja suoria vaikutuksia. Se muistuttaa myös siitä, kuinka moni uhrasi henkensä välittömästi onnettomuuden jälkeen, kun sekä siviilit että sotilaat tekivät töitä radioaktiivisten riskien minimisoimisessa pitkällä aikavälillä. Museon seinät ovat täynnä menehtyneiden ihmisten kuvia.

Museossa on esillä myös varsin provokatiivisesti näyttelyesineitä radioaktiiviselle säteilylle altistumisen vaikutuksista.

Englannilla pärjää

Iso osa museon opastetauluista ja informaatiosta on myös englanniksi. Tarjolla on myös englanninkielinen audio-opastus tai englanninkielinen opas.

Pysyvän näyttelyn lisäksi museossa järjestetään myös erilaisia ydinvoiman riskeihin liittyviä näyttelyitä.

Mutta tuskin edes Kiovaan haluaa juuri nyt kukaan – todellisia riskinottajia lukuunottamatta – seikkailemaan. Moni maa on Ukrainan kriisin kärjistyessä yhä lisää antanut jo kansalaisilleen kehoituksen poistua Ukrainasta välittömästi – myös Suomen ulkoministeriö.

Teksti: Vesa Eskola Kuvat: Vesa Eskola ja museo

Luetuimmat