Matkailu 17.4.2022

Pääsiäisen kunniaksi on aika uppoutua suklaan maailmaan

Suklaamunat, suklaapuput, suklaa sitä, suklaa tätä. Suklaa on monille makeisista se kaikista makein. Näin etenkin sveitsiläisille, jotka syövät 8,8 kiloa suklaata per asukas joka vuosi. Ei siis ihme, että he ovat paitsi tilastoykkösiä suklaan kulutuksessa, maassa myös osataan tehdä hyvää suklaata. Mutta osataan sitä muuallakin…

Lindt

Lindt-suklaatehtaan museo Zürichin lähellä Kilchbergissä on ehdottomasti vierailun arvoinen. Interaktiivinen vierailu kertoo kävijälle paljon suklaan valmistuksen historiasta. Ja totta kai museokäynnillä myös maistellaan erilaisia suklaaherkkuja. Halukkaat voivat myös opetella suklaan tekoa. Ja mikään ihan pikkufirma ei Lindt & Sprüngli ole. Sillä on 12 tehdasta Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ja firman palkkalistoilla on lähes 14 000 työntekijää.

https://www.lindt-home-of-chocolate.com/en/

Chocolate Nation

Maailman isoin belgialaisen suklaan tehdas löytyy Antwerpenistä. Tunnista puoleentoista tuntiin kestävän kiertokäynnin aikana käydään 14 eri teeman mukaan rakennetussa huoneessa, joissa seurataan suklaan matkaa kaakaoplantaasilta valmiiksi tuotteeksi. Ja totta kai kierroksen jälkeen on mahdollista myös harjoitella suklaan tekoa.

https://www.chocolatenation.be/en

Belgian Chocolate Village

Brysselistä löytyy pieni ja sympaattinen esittely suklaan historiasta ja valmistuksesta. Pieni trooppinen kasvihuone mahdollistaa myös tutustumisen suklaan alkulähteeseen. Kaakaopuu ja kaakaohedelmät ovat yllättäneet monet sillä, miltä ne näyttävät. Ja totta kai vierailun kruunaa belgialaisen suklaan maistelukierros.

https://www.belgianchocolatevillage.be/home/

Hershey

Hershey on tuttu kaikille suklaan ystäville – tai siis ainakin sen tuotteet ovat. Tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Hersheyn lisäksi M&M, Kit Kat ja Reese’s. Vuonna 1894 perustettu ja nykyisin Pohjois-Amerikan suurin suklaanvalmistaja pitää päämajaansa Pennsylvanian Hersheyssä. Siellä sijaitsee myös teemapuistomainen Hershey’s Chocolate World. Ja jos Pennsylvania on hieman syrjässä, New Yorkin Times Squarelta löytyy iso ja piipahtamisen arvoinen kauppa.

https://www.hersheypark.com/explore-the-park/things-to-do/chocolate-world.php

Mastrani Chocolarium

Sveitsin itäosissa Appenzellerissä sijaitseva pienehkö suklaatehdas saattaa olla nimenä tuntematon monelle, mutta sen pieni tehdas on silti käymisen arvoinen. Valloittava ja Willy Wonka -tyylinen tehtaan museo on etenkin kaikille lapsille sekä lapsenmielisille must. Vipuja riittää vedettäväksi ja nappuloita painettavaksi, ja aina tapahtuu jotain jännää. Meidän suosikkimme on lehmän utareet, joista saa lypsää suklaata.

https://www.chocolarium.ch/en/

Casa del Cioccolato

Perugian lähellä, Firenzen ja Rooman puolivälissä, sijaitseva museo perehdyttää vierailijat puolestaan yhden Italian vanhimman suklaatehtaan historiaan. Tuotteita luonnollisesti myös maistellaan, ja sen jälkeen katsastetaan vielä varsinainen tuotantoprosessi. Tehtaan yhteydessä toimii myös suklaakoulu, jossa opiskellaan suklaakondiittoriksi.

https://www.perugina.com/it/casa-del-cioccolato/Welcome-to-the-Casa-del-Cioccolato

Maison Cailler

Cailler oli ensimmäinen suklaanvalmistaja Sveitsissä, joten historia on tärkeässä roolissa myös tehtaan kiertokäynnillä. Tehdas sijaitsee vajaat 70 kilometriä Bernistä etelään. Kierroksen jälkeen tutustutaan luonnollisesti vielä itse tuotteeseen eli nähdä miten suklaa valmistetaan tänä päivänä.

https://cailler.ch/en/maison-cailler

House of Läderach

Läderach on vuonna 1962 perustettu suklaanvalmistaja, joka tosin aloitti suklaan valmistuksen omalla nimellään vasta vuonna 2012. Läderach on noussut viime vuosina suuremman yleisön tietoisuuteen ylellisillä tuotteillaan, sen luksusputiikkeja on nykyään yli 100 yhteensä 35 eri maassa. Tehdas ja museo löytyvät Biltenistä, reilut 50 kilometriä Zürichistä kaakkoon, ja ne ovat ehdottomasti käymisen arvoisia jo niiden esteettisyyden vuoksi.

https://houseofladerach.com/

Fazer

Sano… kun haluat hyvää. Fazerin vierailukeskuksessa Vantaalla tutustutaan 75 minuutin aikana Fazerin tarinaan eli matkaan Kluuvikadulta maailmalle. Sen jälkeen tutustutaan vierailukeskuksen näyttelyyn sekä herkutellaan karkkimetsässä.

https://www.visitfazer.com/nayttelykierrokset/

Jaa artikkeli